12 kişinin kellesini uçuran Meksikalı kartel lideri koronavirüsten öldü

Çete lideri “el gordo May”in pazar günü öldüğü bildirilirken, Meksika’da Kovid-19 yüzünden ölenlerin sayısı 3 bin 500’e yaklaştı

Meksika Federal Polisi, kartel liderinin bulunduğu Puente Grande eyalet hapishanesinin çevresinde devriye geziyor, 2013 (AFP)

Meksika’nın en tanınmış kartel liderlerinden biri olan Moises Escamilla May, koronavirüs yüzünden öldü.

Los Zetas adlı tehlikeli suç kartelinin yüksek rütbeli üyesi May, bir dizi baş kesme hadisesiyle suçlanmıştı ve on yıldan uzun süredir hapisteydi.

Ağustos 2008’de Meksika’nın Yucatan eyaletinde 12 kişinin başını kestiği iddia edilen May, olaydan kısa süre sonra tutuklanmıştı.

45 yaşındaki kartel lideri, Kovid-19 semptomlarının belirmesinden bir hafta sonra, Mexico City’nin batısında bulunan Jalisco eyaletindeki maksimum güvenlikli bir hapishanede hayatını kaybetti.

Aslında eski kartel lideri son nefesini 8 Mayıs'ta vermişti ama Meksikalı yetkililer, ölümünü Pazar günü teyit etti. May’e ölümünden iki gün önce Kovid-19 teşhisi konmuştu.

“Şişman May” anlamına gelen “El Gordo May” lakaplı May, organize suç, silah ve uyuşturucu suçlarından aldığı 37 yıllık hapis cezasını çekiyordu.

May, Cancun bölgesindeki kokain dağıtımından da sorumluydu.

Gözaltında tutulduğu sırada May, şiddet olaylarıyla ünlü kartelin iki fraksiyonundan biri olan Old School Zetas’ın bölgesel lideri olarak tanımlanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son zamanlarda parçalanmış ve etkisinin azaldığı görülmüş olsa da Los Zetas, Meksika’nın en tehlikeli uyuşturucu kartellerinden biri olarak kabul ediliyordu.

Grubun cezai faaliyetleri arasında uyuşturucu kaçakçılığının yanı sıra adam kaçırma, gasp, cinsel amaçlı insan kaçakçılığı ve silah ticareti de yer alıyordu.

Los Zetas, çalışmaya başladıkları Körfez Karteli’nden kendi kartellerini kurmak için ayrılan asker kaçakları tarafından kurulmuştu.

Örgütün eski lideri, Z-42 lakaplı Omar Trevino Morales’in yakalanmasının ardından kartel, ikiye bölünmüştü. İki fraksiyon birbiriyle 2018’e kadar savaşmıştı. Bu fraksiyonlardan biri Old School'du.

Johns Hopkins Üniversitesinin verilerine göre, Meksika’da 35 binden fazla teyitli koronavirüs vakası bildirilirken, 3 bin 465'den fazla kişi de hayatını kaybetti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU