Koronavirüs önlemlerinin gevşetildiği Almanya’da camiler yeniden ibadete açıldı

Almaya’da yeniden ibadete açılan camilere gelenler sosyal mesafeye uyarak maskeyle namazlarını kılıyor

Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında yaklaşık iki aydır ibadetlere ara verilen Almanya'da camilerin çoğu, sabah namazından itibaren tekrar açıldı.

Müslüman çatı derneklerinden oluşan Almanya Koordinasyon Konseyi'nin (KRM) Kovid-19 tedbirlerine ilişkin hazırladığı yönetmelik, tüm camilerde uygulandı.

Böylece ülkedeki birçok camide Müslümanlar, yaklaşık sekiz hafta sonra yeniden sabah namazını cemaatle kılmış oldu. 

Camiye girmeden önce isimleri ve iletişim bilgilerini veren ve ellerini dezenfekte eden Müslümanlar, camide 1,5 metrelik sosyal mesafe kuralıyla ve maskeyle namaz kıldı. 

Namazdan sonra caminin içi, görevliler tarafından dezenfekte edildi.

Martta ibadetlere ara verilmişti

Mart ortasından itibaren camilerde ibadetlere ara verilen ülkede hükümet, salgının yayılma hızının yavaşlamasıyla Kovid-19 önlemlerini gevşetti.

Mayıs başında ibadethanelerin koşullu olarak yeniden açılabileceğine onay verilmesinin ardından  toplu ibadetlerin en fazla 50 kişiyle yapılmasına izin veriliyor.

16 maddelik yönetmelik hazırlayan KRM de camilerin açılması için 9 Mayıs tarihini belirlemişti.

Kiliseler pazar ayinleri için yeniden açıldı

Almanya'da haftalardır kapalı olan kiliseler ise geçen pazar, ayin için yeniden açıldı.

Salgının yayılmasını önlemeye yönelik olarak cemaate maske takma, sosyal mesafe kurallarına uyma ve ilahi söylememe zorunluluğu getirildi. 

Son verilere göre, ülkede vaka sayısı 170 bin 588, toplam can kaybı ise 7 bin 510. İyileşen hastaların sayısı ise 143 bin 300. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU