Maske fabrikasını maskesiz gezen Trump: Bu ülkenin halkı kendilerini savaşçı olarak görmeli

ABD Başkanı Trump haftalar sonra başkent dışına çıktığı ziyaretinde maske üreten fabrikayı ziyaret etti. Ancak Trump etraftaki uyarılara rağmen daha önce yaptığı gibi maskesiz dolaştı

Trump, salgının başlangıcından beri maske takmayı reddediyor (AFP)

ABD'de koronavirüs pandemisini yavaşlatma amacıyla elzem olmayan seyahatlerden kaçınılması tavsiye edilirken ABD Başkanı Donald Trump kasım ayındaki seçimde kazanmak istediği eyaletlerden Arizona'daki bir cerrahi maske fabrikasını ziyaret etti.

Ancak haftalar sonra Washington dışına ilk kez çıkan Trump ziyareti sırasında maske takmadı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Phoenix kentindeki Honeywell International Inc.'e ait fabrikada sağlık çalışanları için N95 maskeleri üretiliyor.

ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı için maske yapan fabrikadaki üretim ülkedeki koruyucu ekipman eksikliği nedeniyle hızlandırılmıştı.

Fabrikadaki işçilerin, gizli servis mensupları ve Beyaz Saray çalışanlarının maske taktığı ve etrafta maske takılması için uyarılar bulunduğu halde Trump fabrikayı takarken maske takmadı. ABD Başkanı sadece koruyucu gözlük giydi.

Trump'ın yanı sıra Honeywell CEO'su Darius Adamczyk, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows ve bazı diğer üst düzey ziyaretçilerin de maske takmadığı gözlendi.

Beyaz Saray'dan ayrılmadan önce Trump gazetecilere tesisteki ziyareti sırasında maske takabileceğini söylemişti.

Trump ülkede pandeminin başlamasından bu yana maske takmayı reddederken federal hükümet nisan başından bu yana Kovid-19 belirtileri göstermeseler bile vatandaşların virüs yayma riskine karşı maske takmasını tavsiye ediyor.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de koronavirüs araştırmalarının önde gelen merkezlerinden olan Mayo Clinic'i geçen ay maskesiz ziyaret etmesinin ardından gelen eleştirilere Fox News’e yaptığı açıklamayla karşılık vermiş ve “Gerekli olduğunu düşünmedim ama maske takmam gerekliydi" demişti.

"Bu ülkenin halkı kendilerini savaşçı olarak görmeli"

Trump, Arizona'da Amerikan yerlileriyle ilgili bir oturuma da katıldı. Yerli liderlerinin de katıldığı oturumda ülke ekonomisinin hızlıca açılması gerektiğini savunan Trump, "Bazı insanlar etkilenecek mi? Evet. Bazıları olumsuz mu etkilenecek? Evet. Ancak ülkeyi açmalı ve bunu yakında yapmalıyız" dedi.

Trump "Bu ülkenin halkı kendilerini savaşçı olarak görmeli. Ülkeyi açmalıyız" ifadelerini kullandı. Yerlilere bin adet Abbot'ın hızlı virüs teşhis kiti de dağıtıldı.

Cumhuriyetçi başkan ayrıca yönetiminin yeni safhaya geçilmesiyle birlikte pandemi sonrası kurulan Kovid-19 ile Mücadele Görev Gücü'nü de dağıtmayı planladığını aktardı.

Reuters verilerine göre yeni tip koronavirüs ABD'de 1,2 milyondan fazla kişiye bulaştı. En az 70 bin kişi hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.

 

Indpendent Türkçe, AP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU