Nijerya’da Boko Haram ve ISWAP operasyonu: 134 örgüt üyesi etkisiz hale getirildi

Boko Haram ve Batı Afrika Eyaleti İslam Devleti (ISWAP) örgütlerine yönelik operasyonlarda 134 örgüt üyesinin etkisiz hale getirildi. Ülkede martta 353 kişi silahlı saldırıda hayatını kaybetti

Nijerya’da Boko Haram ve ISWAP operasyonu / Fotoğraf: AP

Nijerya Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Enenche, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeydoğusunda Boko Haram ile Batı Afrika Eyaleti İslam Devleti (ISWAP) örgütlerine yönelik operasyon düzenlendiğini dile getirdi.

Enenche, "Kantana Jimlan Operasyonu başarılı bir şekilde yürütüldü ve 134 örgüt üyesi etkisiz hale getirildi. Ölenlerden 78'i ISWAP örgütüne, 56'sı da Boko Haram örgütüne üye kişilerden oluşuyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İşbirliği ve bilgi sağlayan 16 kişi yakalandı”

İki örgütün Nijerya topraklarındaki etkisini sonlandırmayı amaçladıklarını açıklayan Enenche, "Örgüt ile işbirliği yapan ve onlara bilgi sağlayan 16 kişi de yakalandı" ifadesini kullandı.

Enenche, operasyonların 1 Mayıs'ta başladığını ve bu örgütlere ait çok sayıda mühimmatın ele geçirildiğini vurguladı.

Boko Haram'ın 2009'dan bu yana düzenlediği kitlesel şiddet eylemlerinde 20 binden fazla kişi öldü. Örgüt, 2015'ten bu yana ülkenin sınır komşuları Kamerun, Çad ve Nijer'de de saldırılar gerçekleştirdi.

Boko Haram içerisinde 2016'da başlayan liderlik krizi örgütün Ebu Musab el Barnawi ile Ebubekir Şekau arasında örgüt içinde bölünmeye neden oldu. Barnawi, ISWAP olarak ayrı bir grup olarak eylemlerine devam ederken Şekau ise Boko Haram’ın diğer bir kolunu oluşturdu.

Mart ayında 353 kişi silahlı saldırıda hayatını kaybetti

Ülkede mart ayında 353 kişi, silahlı çeteler, Boko Haram örgütü ve şiddet olayları nedeniyle hayatını kaybetti

Nijerya merkezli insan hakları izleme örgütü Nigeria Mourns'un raporuna göre, en fazla ölüm Boko Haram örgütünün saldırı düzenlediği ülkenin kuzeydoğusunda yaşandı.

Borno eyaletinde 84 kişi hayatını kaybederken Yobe'de 72, Kaduna'da 65 ve Nijer eyaletinde de 32 kişi hayatını kaybetti. 

Ölenlerin yarısı asker ve polis

Diğer 100 ölüm ise Anambra, Abia, Ebonyi, Benue, Imo, Oyo, Kano, Ogun, Kwara, Edo ve Cross River eyaletlerinde yaşandı.

En fazla ölümler soygun girişiminde yaşanırken terör saldırıları, etnik çatışmalar ve mezhep çatışmalarında da onlarca insan öldürüldü. Ölenlerden 192'sini siviller, 139'unu askerler ve 22'sini ise polisler oluşturdu.

Afrika ülkesi Nijerya'nın birçok eyaletinde terör saldırıları ve silahlı çeteler nedeniyle güvenlik sorunu yaşanıyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU