Rusya’nın koronavirüs önlemleri Orta Asyalıları vurdu

Kilit sektörlerde çalışanlar sağlık riskiyle, işsiz kalarak memleketlerindeki ailelerine para gönderemeyenlerse açlıkla karşı karşıya

Rusya'ya giderek çalışmayı planlayanlar da Tacikistan'daki amele pazarında iş bekleyenler arasında (AFP)

Vaka sayılarının aniden arttığı Rusya’nın koronavirüse karşı alınan önlemler çerçevesinde mart ayında sınırlarını kapaması, Orta Asya’dan bu ülkeye giderek para kazanan işçileri ve memleketlerinin ekonomisini kötü etkiledi.

Bölgedeki diğer ülkeler gibi, Tacikistan’ın da en önemli ekonomik ortağı Rusya. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra ortaya çıkan en fakir ülke olan Tacikistan’da göçmen işçilerin ülkelerine getirdiği para, gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 30’unu oluşturuyordu. Şimdi ülkelerinde kalan işçiler, amele pazarlarında iş arıyor.

Başkent Duşanbe’de ne iş olsa yapacağını söyleyerek arayışını sürdüren Djomi Şaripov, Moskova’nın daha kötü bir zamanda bu önlemleri alamayacağını ifade etti.

30 yaşındaki Şaripov, göç yasasına uymadığı için aldığı 4 yıllık yasak bittikten sonra Moskova’nın dışındaki bir makarna fabrikasında iş bulduğunu ve oraya gitmeye hazırlandığını söyledi. “Olaylar bana ve hepimize karşı gelişti. Önceden bu kuyrukta 15-20 kişi vardı, şimdi 80 ila 100 arasında” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan, yüz binlerce göçmen işçi de Rusya’da mahsur kaldı. Uçuşların iptal edilmesiyle havalimanlarında uyuyan Orta Asyalıların fotoğrafları Rusların aklına kazınırken, Moskova ve St. Petersburg’daki göç merkezleri iş ve oturma izinlerini uzatmak isteyen göçmenlerle doldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen ay imzaladığı kararla, bu işçileri çalışma izni karşılığında para vermekten haziran ortasına kadar muaf tuttu. Bu, bürokratik yükü azaltsa da, bir ayı aşkın süredir devam eden tecritin göçmenlere verdiği ekonomik zararı karşılamadı.

Memleketi Kırgızistan’a dönmek istemediğini belirten Elvira Kurbanova, geçen sonbahardan bu yana oğluyla birlikte çalıştığı Moskova’daki Asya restoranının yeniden açılmasını bekliyor.  

Kurbanova, kendi ülkesinde muhasebecilik yaparak 1400 Türk lirasına yakın bir gelir elden ettiğini, fakat burada bu miktarın iki katını tek başına kazandığını vurguladı. Oğlunun da kendisiyle aynı maaşı aldığını belirterek, kazandıkları toplam paranın yaklaşık üçte birini memleketlerindeki akrabalarına yolladığını da sözlerine ekledi.

Henüz şubat ayı maaşlarını alamadıklarını söyleyen 57 yaşındaki kadın, “Ama şimdi evsahibimiz 20 bin ruble (yaklaşık 1850 Türk lirası) kira istiyor” dedi.

Vaka sayısının 145 bini aştığı ve mayıs ortasına kadar zirve noktasına erişmesi beklenmeyen Rusya’da bu ayın sonuna kadar alınan önlemlerin gevşetilmesi beklenmiyor. Küresel rekabet yüzünden düşen petrol fiyatları da ülkenin ekonomisine yardımcı olmuyor.

Duşanbe’deki bir banka kuyruğunda bekleyen 65 yaşındaki Mirali Davlatov, Rusya’da çalışan iki kardeşi, torunu ve damadının gönderdiği paralarla 20 kişilik aileyi beslediğini ifade etti. “Artık ne maaş ne de kendilerine yiyecek alabiliyorlar. Bu da bize para gönderemeyecekleri anlamına geliyor” diye konuştu.

AFP’ye konuşan göç uzmanı Yan Matusevich, Orta Asyalıların Rusya’da çalışmaya devam eden kilit sektörlerdeki iş gücünün önemli bir kısmını oluşturduğunu belirtti. Ailesine para göndermek zorunda olan bu kişilerin, sağlıklarını daha kolay riske attıklarının altını çizdi.

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nin derlediği verilere göre, Rusya’da 1350’yi aşkın kişinin ölüm sebebi Kovid-19 olarak kaydedildi.

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU