Roma'da tecrit yüzünden açlık çeken martılar sıçan ve güvercinleri avlamaya başladı

Zoolog şöyle diyor: "Çoğunlukla güvercinleri yakalıyorlar ancak kırlangıç ve karatavuk avladıkları da oluyor Neyse ki aynı zamanda sıçanları da yiyorlar"

Koronavirüs tedbirlerinden sadece insanlar değil, şehirlerde yaşayan hayvanlar da etkileniyor (Pixabay)

Roma'daki martılar, sıçanları, güvercinleri ve diğer daha küçük kuşları avlayarak doğal beslenme biçimleri olan avcılığa "dönüyor".  Çünkü caddelerin boş kalması hiç yiyecek artığı bulunmaması anlamına geliyor.

İtalya 9 Mart'tan bu yana yaklaşık iki aydır koronavirüsün yayılışını yavaşlatmak için tecrit uyguluyor. Tüm restoran ve kafelerin kapatıldığı başkentin sokakları, martıların yiyecek artıklarını ve kırıntılarını gagalarıyla topladıkları insanlardan yoksun kaldı.

Yerel gazete Corriere della Sera'ya konuşan Roma Tor Vergata Üniversitesi'nden zoolog Bruno Cignini, martıların "avcılığa dönüş yaptığını" söyledi ve şunları ekledi:

Çoğunlukla güvercinleri yakalıyorlar ancak kırlangıç ve karatavuk avladıkları da oluyor... Tiber'de (Roma'dan geçen bir nehir -ç.n.) balıkların peşine de düşüyorlar.

Zoolog ayrıca, "Neyse ki aynı zamanda sıçanları da yiyorlar. Biz alışkanlıklarımızı değiştirdikçe hayvanlar da kendilerininkini değiştiriyor" dedi.

Güvercin ve sıçanları yemek martılar için yeni bir beslenme tercihi değil. Fakat genellikle taşıt çarpması gibi farklı nedenlerle ölen avları gagalıyorlardı. Şimdiyse gümüşi martı diye bilinen türün öldürme içgüdüleri hayatta kalmak için bileniyor.

Roma'da sayıları on binlere ulaşan bu martı nüfusu, genellikle masum turistlerin üzerine pike yapan ve yiyecekleri doğrudan yayaların elinden çalan agresif baş belaları olarak kabul ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şehrin çöp problemi, martıların yanı sıra yaban domuzu, koypu (kürkü için yetiştirilmek üzere İtalya'ya getirilen Güney Amerikalı bir kemirgen) ve paraket gibi hoş karşılanmayan diğer hayvanları şehre çekerek sağlık tehlikesi yaratıyor. Roma'lı doktorlar geçen yıl bu sorunu "kriz" diye nitelemeye başladı.

Geçen yıl, eski başbakan yardımcısı ve merkez sağ Kuzey Ligi partisinin başındaki Matteo Salvini, martıların "pterodaktil boyutuna" (Pterodaktil ya da pterozorlar 65 milyon yıl önce nesli tükenen uçan bir dinozor cinsi -ç.n) ulaştığını söylemişti.

Siyasetçi bu yorumu, sistem karşıtı Beş Yıldız Hareketi'nden Roma valisi Virginia Raggi'nin Salvini'yi başkente fazladan polis sağlamamakla suçlamasının ardından paylaştığı bir tweet dizisinde yapmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU