Sanayi Bakanı yurt dışına gönderilen sağlık malzemeleri ile ilgili konuştu: Kendi ihtiyacımızı karşılamadan bunların ihracına müsaade etmiyoruz

Bugüne kadar 55 ülkeye maske, tulum gibi koruyucu ekipman gönderildiğini söyleyen Varank, Türkiye’nin malzeme ihtiyacı olmadığı sürece bu yardımların devam edeceğini aktardı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank/ Fotoğraf: AA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, koronavirüs salgını ile mücadelede tıbbi malzemelerin yerli üretimiyle ilgili son durumu ve diğer ülkelere yapılan malzeme yardımlarını Akit TV’de katıldığı programda değerlendirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başka ülkelerin Türkiye'den koruyucu maske, tulum, gözlük, eldiven, dezenfektan gibi talepleri olduğunu söyleyen Varank, “Bunlarla ilgili de yaptığımız ihracatlar var ama şunun altını çizmemiz gerekiyor. Biz kendi ihtiyacımızı karşılamadan bunların ihracına müsaade etmiyoruz” dedi. 

Bugüne kadar 120 ülkenin Türkiye'den yardım istediğini, 55 ülkeye maske, tulum gibi koruyucu ekipman gönderildiğini söyleyen Varank, Türkiye'nin malzeme ihtiyacı olmadığı ve gücü yettiği müddetçe söz konusu yardımların devam edeceğini aktardı. 

Türkiye'nin üretimdeki büyük kapasitesi sayesinde sağlık çalışanlarının maske ve koruyucu ekipman sorunu bulunmadığını ifade eden Varank, "Türkiye salgın döneminde yaklaşık 250 milyon maskeyi vatandaşlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza ücretsiz dağıttı. Öncelikle tabii ki kendi insanımızın ihtiyacını karşılamak için çalışıyoruz" diye konuştu.

Yüksek koruma sağlayan N95 ve N99 maskelerin yerli olarak üretilmesine karşın bunların içindeki filtrelerin ithal edildiğini anlatan Varank, "Şu anda İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bir hocamız ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden bir ekibimiz bu maskelerin içindeki filtreyi de yerli olarak üretmeyi başardı. Bunun da seri üretimi için altyapı kurulum ve yatırım çalışmalarını takip ediyoruz" dedi. 

"Kendimizin ihtiyacı olmasına rağmen..." 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 14 Nisan’da,  Washington DC merkezli düşünce kuruluşları Atlantic Council ve Türk Miras Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği online panelde konuşmuş ve "Kendimizin tıbbi ekipman ihtiyacı olmasına rağmen İngiltere, İtalya ve İspanya gibi önemli müttefiklerimizin de aralarında bulunduğu 34 ülkeye yardım elimizi uzattık" demişti. 


AA

DAHA FAZLA HABER OKU