Bilim Kurulu Üyesi Öztürk: Türkiye, salgın vakalarında plato çizmeye başladı

Prof. Dr. Recep Öztürk, Türkiye’deki koronavirüs vakalarının 2 haftadır düşüş gösterdiğini ve bunun sevindirici bir gelişme olduğunu ifade etti

Fotoğraf: Twitter

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, katıldığı bir canlı yayında Türkiye’deki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınındaki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'deki salgın vakaları grafiğinin yaklaşık 2 haftadır düşüşte olduğunu ifade eden Recep Öztürk, "Bu rakamlar daha önceki günlerin rakamlarıyla kıyaslanıyor. Ama yaklaşık bir haftadır ise daha anlamlı düşüşler yaşıyoruz” dedi.

Öztürk sözlerine şöyle devam etti:

Günler içinde küçük dalgalanmalar, küçük farklar olsa bile bu düşüşler devam ediyor. Türkiye bir plato çizmeye başladı. Çok sevindirici gelişmelerin başında iyileşen hasta sayılarımızın oranı geliyor. Bu hızla artıyor. Dünya ortalamasına baktığımız zaman yüzde 30'u biraz aşan bir rakam var ve biz bunu hızlı bir şekilde aştık

Hem yoğun bakımda hem de ventilatöre bağlı hasta sayısında büyük bir azalmanın olduğunu ifade eden Öztürk, "İyileşme oranlarımızda neredeyse yarı yarıya doğru bir gidiş var” dedi.

Salgınla mücadeledeki başarının temelinde fedakarca çalışan sağlık personelinin de etkisinin olduğunu vurgulayan Öztürk, “Tabi ilaçların çok önceden temin edilmiş olması bunların algoritmalarının belirlenmiş olması, Türkiye'nin ortak bir sorumlulukla bu tedaviyi belirlemiş olması ve bu tedavilerin gerçekten çok erken veriliyor olması önemli etkenlerden" diye konuştu.

Plato nedir?

Koronavirüs vaka sayılarında plato çizimi terimi, yukarı doğru giden grafik çizgisinin yatay şekilde seyretmesidir. Plato aşaması hızla yükselen bir grafikte yükselişin durduğu ve yatay seyre geçildiğini gösteren tabloya denir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU