40 bin lira krediye 3 aylık koronavirüs ertelemesinin bedeli bin 680 lira

Özel bankalardan aldıkları krediyi koronavirüs önlemleri kapsamında erteletmek isteyen tüketiciler ciddi bir faiz farkı ile karşıya kalıyor. 40 bin liralık krediyi 3 ay erteletmek isteyen tüketici bin 600 lira fazladan ödeme yapmak zorunda

Fotoğraf: AA

Koronavirüsün Türkiye'de de yayılmaya başlamasının ardından alınan ekonomik tedbirler arasında, gerçek veya tüzel kişilerin kredi borçlarına 3 ay erteleme hakkı getirildi. Bu haktan faydalanmak isteyen tüketiciler, bankaların faiz uygulamaları ile karşılaştı.  

Kredilerini erteletmek isteyen tüketicierin aylık taksitleri de ödemeleri gereken miktar da arttı.

Örneğin, yılbaşında İş Bankası'ndan 24 ay vadeyle çekilen 40 bin liralık ihtiyaç kredisinin aylık ödemesi bin 960 lira. Koronavirüs tedbirleri kapsamında, krediyi 3 ay ertelemek isteyen tüketici, aylık 80 lira fark ödemek zorunda. Ancak bu 80 liralık fark, sadece erteleme yapılan 3 ay için geçerli değil. 

kredi1.JPG
Görsel: Independent Türkçe


Kalan 21 aylık taksitler de 80 liralık farkla, yani 2 bin 40 lira olarak ödenecek. Böylece, krediyi kullanan kişinin cebinden toplamda bin 680 lira daha fazla çıkmış oluyor. Kredi tutarı büyüdükçe fark da katlanarak büyüyor.  

kredi2.JPG
Görsel: Independent Türkçe


Bir aylık erteleme kaldırıldı

Ayrıca banka, krediyle ilgili sadece bir aylık erteleme imkanı da sunmuyor. Bankanın müşteri hizmetleri, daha önce kullandırılan bu hakkın, koronavirüs sonrası kaldırıldığını ve erteleme yapmak isteyen kredi kullanıcılarının 3 aylık erteleme hakkını kullanabileceği bilgisini veriyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüse karşı ekonomik tedbirler kapsamında getirilen erteleme hakkından yararlanmak isteyen kredi kullanıcılarının karşılaştığı fark nedeniyle ettiği şikayetler nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, özel bankalara uyarıda bulunmuştu. Albayrak, şunları söylemişti:

Milletin ihtiyacı olan maskeyi stoklayanlar, gıdayı saklayanlar ne ise, vatandaştan topladığı parayı, en çok ihtiyaç olan böyle bir dönemde millete sunmak yerine stoklayanlar da aynıdır. Süslü reklamlar bu yapılanları gizleyemez. Vatandaşlarımızın özel bankalarla yaşadığı sıkıntıları biliyoruz. Bu dönemde vatandaşlara destek olmayı geçtik, mevduatı bozdurana, kredisini yapılandırmak isteyene fahiş maliyetler çıkarıldığını duyuyoruz, bu asla kabul edebileceğimiz bir şey değil. Bu konunun titizlikle üzerine gideceğimizi bilinmesini isteriz.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU