Beyaz Saray'ın sağlık uzmanı: Sosyal mesafe yaz boyunca bizimle olacak

Deborah Birx, “Birbirimizi korumamızı gerçekten sağlamak için sosyal mesafe yaz boyunca bizimle olacak” dedi

Deborah Birx, koronavirüs salgınıyla ilgili açıklamada bulunuyor (Reuters)

Ülke genelinde valiler mayısta işletmelerin yeniden açılmasına izin vermeyi planlasa da yetkililer ve sağlık uzmanları Amerikalıları uygun sosyal mesafe önlemlerini aylarca sürdürmeleri gerekeceğine dair uyarıyor.

Trump yönetiminin koronavirüs müdahale koordinatörü Deborah Birx, pazar günü NBC'nin Meet the Press (Basın Buluşması) programına katıldı ve "Birbirimizi korumamızı gerçekten sağlamak için yaz boyunca sosyal mesafe bizimle olacak" dedi.

Bu, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in, sadece iki gün önce, muhafazakar yorumcu Geraldo Rivera'le yaptığı podcast röportajında verdiğinden daha temkinli bir mesaj oldu. Pence, röportajda ABD'nin 25 Mayıs Şehitleri Anma Günü'ne kadar "bu koronavirüs salgınını büyük oranda geride bırakacağına" inandığını söylemişti.

Uzmanlar, bu yılın ilerleyen zamanlarında koronavirüs vaka ve ölüm sayısında ikinci, hatta üçüncü ani artış olasılığı konusunda uyarıda bulundu. Uzmanlara göre sosyal mesafe bir dereceye devam etmezse pandeminin ikinci dalgasının gelme olasılığı artar.

Colorado'nun Demokrat valisi Jared Polis, gelecek pazartesi fiziken işe gidecek kişiler üzerindeki bazı kısıtlamaları gevşetmeye başlayacak. Ancak Polis işyerlerinin hala uygun sosyal mesafeyi koruması gerektiğini söyledi.

Pazar günü CNN'e konuşan Polis, "Hedefimiz, insanların alıştığı yaşam biçiminde yüzde 60 ila 65 sosyal mesafe sağlamak. Bunu devletin sağlık hedeflerini karşılayacak şekilde psikolojik ve tabii ki ekonomik açıdan sürdürülebilir bir yolla aylarca yapabilmeyi hedefliyoruz" dedi.

Polis, "İster grip mevsimiyle birlikte sonbaharda olsun... ister temmuz ayında olsun, ikinci bir ani yükseliş olasılığından hepimiz endişeliyiz" dedi.

Bu arada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), insanların kısa vadede Kovid-19 konusunda ne kadar iyimser olmaları gerektiğine dair açıklamalarında risk almıyor. DSÖ, kısa süre önce yaptığı bir açıklamada, önceden yakalanan kişilerin bile hastalığa karşı bağışık olmayabileceğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DSÖ, "Şu anda Kovid-19'u atlatan ve antikorları olan kişilerin ikinci bir enfeksiyondan korunduklarına dair kanıt yok" dedi.

Kızıl Haç'a göre, yakın zamanda Kovid-19'u yenen birçok Amerikalı sağlık merkezlerine plazma bağışında bulunuyor, çünkü plazmaları "virüse saldırabilen" antikorlara sahip.

Birx, DSÖ'nün yeniden enfekte olma ihtimali hakkındaki açıklamasıyla "çok temkinli" davrandığını söyledi.

Bilim insanları ve doktorlar, hastalığın tedavisine yardımcı olmak için hastalığı atlatan donörlerin bağışladığı plazmayı kullanıyor ve gerçek zamandaki etkisini değerlendiriyor.

Birx, "Bence tüm bu veriler bir araya gelince antikora dair çok açık bir tablo oluşacak" dedi.

Birx, "DSÖ'nün söylediği gibi, 'Bu etkili antikorun ne kadar süre dayandığını bilmiyoruz'" diye açıkladı.

Bu, gelecek birkaç ay ve birkaç yıl boyunca araştırmamız gereken bir soru. Ama bence DSÖ'nün söylediği, burada, ABD'de yaptığımız her şey, Amerikan halkına yardım etmek için olmalı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU