DSÖ: İyileşen hastaların Kovid-19’a yeniden yakalanmadıklarına dair kanıt yok

Dünya Sağlık Örgütü yeni tip koronavirüse yakalanan ve virüsü yenen hastaların ikinci bir Kovid-19 enfeksiyonundan korunduğuna dair bir kanıt bulunmadığını açıkladı

Koronavirüsü yenen hastaları sağlık çalışanları alkışlarla uğurluyor / Fotoğraf: AA

Bazı ülkelerin iyileşen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarına ‘bağışıklık pasarportu’ vereceğini açıklaması üzerine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bir açıklama yaptı.

Örgütün yayımladığı kılavuzlara uyulması istenen yazılı açıklamada, Kovid-19 hastalığından iyileşen insanlara “bağışıklık pasaportu” veya "risksiz sertifikası" verme kararına karşı uyarıda bulunuldu. Böyle bir uygulamanın salgının yayılma riskini artırabileceğine dikkat çekildi.

Kovid-19'dan iyileşen ve antikorları olan kişilerin ikinci bir Kovid-19 enfeksiyonundan korunduğuna dair bir kanıt bulunmadığı vurgulanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Pandeminin bu aşamasında, bir 'bağışıklık pasaportu' veya 'risksiz sertifikanın' doğruluğunu garanti etmek için antikor aracılı bağışıklığın etkinliği hakkında yeterli kanıt yoktur.

 

Güney Amerika ülkesi Şili, Kovid-19'dan iyileşen kişilere “bağışıklık pasaportu” verileceğini, böylelikle bu pasaportu olanların işlerine geri dönmesini sağlayacağını duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU