Bilim Kurulu üyesi Prof. Akın: Kapatmak kolaydı, açmak daha zor; mayıs sonuna kadar sabır

Sosyal mesafeyi sağlayabilecek küçük ölçekli işletmelerin belki açılabileceğini söyleyen Prof. Akın: Önlemler iyi gidiyor, yeniden zıplama yaptırmamalı...

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı’nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele için oluşturduğu Bilim Kurulu’nun halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Levent Akın, alınan tedbirlerin gevşetilebileceğine dair yorumlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Akın, “kapatma kararının açma kararından daha kolay olduğunu” söylerken mayıs sonunu işaret etti.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Kovid-19 salgını dolayısıyla alınan bazı kararların kademeli olarak kaldırılacağına yönelik tartışmaları Prof. Levent Akın’a sordu.

“Kurulda ne dün ne de daha önce 65 yaş ve AVM’lere ilişkin alınmış ve belirlenmiş bir tarih var” diyen Sarıkaya, köşesinde Prof. Levent Akın’ın görüşlerine yer verdi.

Yazının ilgili kısmı şöyle:

Bilim Kurulu’nun oluşumundan bu yana bünyesinde yer alan ve uygulamaya konulan birçok kararın alınma sürecinde de içinde bulunan halk sağlığı hekimi, Prof. Dr. Levent Akın’a dün bir daha sordum...

“Bu yönde bir görüşümüz yok” diye söze girip ekledi:

“Mayıs sonuna kadar biraz sabır... Şu aşamada tek uğraşımız ramazanın sağlıklı geçirilmesi için alınacak ek tedbirler ve uyarılar. Ramazanı bir sağlıklı geçirelim, Mayıs sonundaki durumu bir görelim, diğerlerine ancak o tarihte gelebiliriz...”

Prof. Dr. Akın, “Kapatmamız kolaydı, ama şimdi gevşetip açmamız bize daha zor yükümlülük getiriyor” dedi, başta İskandinav ve Japonya örnekleri olmak üzere diğer ülke davranışlarına baktıklarını, sonrasındaki gelişmeleri izlediklerini söyledi.

Toplam vaka sayısında eğrinin düzleşmeye başladığını ancak vaka sayısında düşmenin şu aşamada söz konusu olmadığının da altını çizdi.

Şehirlerarası seyahat, 65 yaş üstüne sokak ve AVM’lere giriş yasağı ile ilgili gevşetmeye ilişkin çalışmaların başladığını da belirtti.

Ancak bu konuda çok dikkatli olduklarını da belirtip, “Büyük kitlelerin buluşmasına yol açabilecek gevşetmeler olmayacak” dedi.

Örnek vermesini istediğimde de sıraladı:

“Belki sosyal mesafeyi sağlayabilecek küçük ölçekli restoranlar, gömlek veya pantolon mağazaları, belki erkek berberleri gibi bazı küçük ticarethaneler olabilir... Ama kesinlikle kuaför tarzı yerler söz konusu olamaz. Yayılma hızı iyice düşmeden de zaten bunların olması yeni bir zıplama yaratır. Önlemler iyi gidiyor, yeniden zıplama yaptırmamalı...”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“65 yasağının katkısı büyük”

İstanbul’da yayılımın kontrol altına girdiğini, bunda 65 üstü ve 20 altı yaşa sokağa çıkma yasağının büyük katkısı olduğunu belirten Prof. Akın, şunları da söyledi:

Onların sayesinde bu iyileşmeye ulaşıldı, özellikle 65 yaş üstünün bunda katkısı büyük. Eğer ölüm sayısında Türkiye ciddi bir düşüklük içindeyse bunun nedeni 65 yaşın kurallara ciddi uyumu... Çünkü 65 yaş kararı sonrası bir hafta 10 gün içinde ölüm vakalarında bir haftada ciddi düşme oldu.

Bu gruplarda yapılacak bir gevşemenin yaratacağı yükselmenin yeniden büyük bir yaraya yol açacağına da vurgu yapan Akın, şöyle devam etti:

Diğer illerimiz için aynı şeyi söylememiz biraz zor ama İstanbul’da gerileme başladı. Anadolu’da bazı illerimizin aksine bir durum var. 81 ilin halk sağlığı başkanı ile toplantı yapıyoruz. Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Emine Alp Meşe'nin ikna edici konuşmaları çok katkı verdi, kendisi aynı zamanda enfeksiyon ve mikrobiyoloji uzmanı olunca daha da etkili oluyor...

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU