Hayat kademeli olarak ne zaman normale dönecek? Bilim Kurulu üyeleri yanıtladı

Hayatın normale dönüşü konusunda net bir tarih vermek için henüz erken olduğunu savunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Füsun Eyüboğlu ve Prof. Dr. Tevfik Özlü, gidişatı Kovid-19'a ilişkin mayıs ayı verilerinin belirleyeceği görüşünde

Fotoğraf: Twitter / @laleelmacioglu

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınının ne zaman sona ereceği merak konusu.

Pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de hayatın ne zaman normal akışına döneceğine ilişkin soru işaretleri bulunuyor.

Pazartesi günü video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ramazan ayı boyunca da tedbirlere en üst düzeyde riayeti sağlayarak, inşallah, bayram sonrası ülkemizin normal hayata geçişini hedefliyoruz" açıklamasını yapmıştı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de "Artık bayram sonrasında normalleşmeyi konuşmaya başlayabileceğiz. Tabii kademe kademe olacaktır. Birden bire eski normal hayatımıza dönmeyeceğiz ama bunun gerçekleşip gerçekleşmemesi, hızlanıp hızlanmaması tamamen bizim tedbirlere uymamıza bağlıdır" değerlendirmesini yapmıştı.

“Hayat ne zaman normale dönecek? Bayram ziyaretleri yapabilecek miyiz? Lokantalar, restoranlar en yakın ne zaman açılabilir mi? Seyahat izni ne zaman başlar?” gibi soruları Sağlık Bakanlığı Kovid-19 Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Füsun Eyüboğlu ve Prof. Dr. Tevfik Özlü’ye yönelttik.

Bayram ziyareti yapmak ya da lokantalarda, kafelerde sosyalleşmeyi konuşmak için erken olduğu görüşünü savunan Prof. Dr. Eyüboğlu ve Prof. Dr. Özlü, henüz koronavirüs salgınının kontrol altına alınmadığını, gidişatın mayıs ayı verilerine göre şekilleneceğini belirtti.

Durgunluk (plato) döneminde olduğu gözlenen Kovid-19 vakalarının ancak sosyal izolasyon kurallarının sürdürülmesiyle inişe geçebileceğini vurgulayan uzmanlar, rehavete kapılmamak gerektiğini söyleyerek, aksi takdirde farklı dalgaların gelebileceği uyarısında bulundu.

“3-4 hafta sonraki verilere bakıp karar vermek gerekli”

Başkent Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Eyüboğlu, “Şu dönemde sosyal izolasyon kurallarını ne kadar doğru uygularsak, normale dönebilmemiz o kadar hızlanır. Bu tamamen bize bağlı” dedi. 

Sokağa çıkma yasağına, sosyal izolasyona uyulmadığı takdirde farklı dalgaların gelebileceği uyarısını yapan Eyüboğlu, hayatın kademeli olarak ne zaman normale döneceğine ilişkin kesin tarih vermenin ise mümkün olmadığını belirtti. 

Bilim Kurulu Üyesi Eyüboğlu, 3-4 hafta sonraki Kovid-19 verilerinin bu kararda belirleyici olacağı yorumunu yaptı. 

“Sosyal izolasyona uyulmazsa farklı dalgalar gelebilir”

Vakalarda sabit bir artış olduğunu ve inişin henüz görülmediğini belirten Prof. Dr. Eyüboğlu, “Bu sabitlikte gittikten sonra eğrinin aşağıya inmesi lazım” diye konuştu. 

Vaka sayısının günlük 4 bin civarında seyrettiğini belirten Füsun Eyüboğlu, şöyle devam etti:

3-4 hafta sonra vaka sayılarına bakıp, ona göre karar vermek gerekli. Olumlu ya da olumsuz değişebilir, önerilere uymaya devam etmemiz lazım.

Evde kalmayı sürdürelim, dışarı çıktığımızda sosyal mesafe kuralına uyalım, mutlaka maske takalım.


“Ramazan Bayramı'nda ziyaret önermiyorum”

Ramazan Bayramı'nda hayatın seyrine ilişkin yorumunu da sorduğumuz Eyüboğlu, “Bu bayramda ziyaret önermiyorum. Sevdiklerinize değer veriyorsanız, bu duruma bir süre daha katlanın” ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Önce salgının iyice kontrol altına alınması lazım”

Karadeniz Teknik Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de ABD ve Avrupa dahil olmak üzere hiçbir yerde henüz net bir planlamanın yapılmadığını belirterek, hayatın kademeli olarak ne zaman normale döneceğine ilişkin net bir tarih vermenin mümkün olmadığını vurguladı.

Prof. Dr. Özlü, “Elbette bir şekilde hayat devam etmek zorunda. Güvenli ve sürdürebilir bir plan istiyor insanlar. Ancak bunun için biraz daha sabredip, sosyal izolasyona devam edilmeli” dedi.
 

COVID-19 Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü AA.jpg
Prof. Dr. Tevfik Özlü / Fotoğraf: AA


Kovid-19 vaka sayılarının Türkiye’de durgunluk (plato) döneminde olduğunu belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, çok büyük bir dikkatsizlik ya da virüsün yayılmasını tetikleyecek sosyal bir hareket olmadığı takdirde düşüş dönemine geçileceği görüşünde:

Normale dönüş ile ilgili planlamaları, ayrıntıları konuşmak için henüz erken. Elbette hayatın normalde dönmesi için bir programlama yapılıyor ama şu an için sosyal izolasyona ağırlık vermemiz gerekli, bunda ısrarcı davranmalıyız, henüz rahatlama döneminde değiliz.

Önce salgının iyice kontrol altına alınması lazım. Maske ve sosyal mesafeden geri adım atmamalı, rehavete kapılmamalıyız.


Türkiye'nin plato dönemine başarıyla devam ettiğini söyleyen Özlü, "İniş aşamasına geçebilirsek daha güvende olacağız” dedi.

"10 Nisan akşamı yaşanan durumun vakalara çok etki etmediğini görüyoruz”

Hafta sonu sokağa çıkış yasağı açıklamasının ilk kez yapıldığı 10 Nisan Cuma akşamı marketlere ve fırınlara akın edilmesinin vaka sayısına etki edip etmediğini de sorduğumuz Özlü, açıklanan verilere bakıldığında şu an için bu durumun çok etki etmediğini gördüklerini söyledi. 

Bilim Kurulu Üyesi, "Plato dönemini 1-2 gün uzatmış olabilir ama asıl etkinin görüleceği noktada fazla dalgalanma olmadı” değerlendirmesinde bulundu.

“1-2 metrelik mesafenin sürdürülmesi gerekli”

Prof. Dr. Özlü, hayatın kademeli olarak normale döndürülme sürecinde de sosyal mesafe kuralını korumak gereceğini ve bireylerin, 1-2 metrelik mesafeyi sürdürmesi gerekeceğini de sözlerine ekledi.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU