Futbolseverler 2019'da en çok Brezilyalıları izledi

Güney Amerika ülkesi Brezilya, bin 600 futbolcuyla 2019'da yurt dışında en çok oyuncusu bulunan ülke olarak göze çarptı. Geçen yıl yurt dışında 25 oyuncusu yer alan Türkiye, futbolcu ihraç eden ülkeler sıralamasında 86. oldu

Yurt dışında bin 600 oyuncusu bulunan Brezilya'nın en değerli ismi Neymar oldu / Fotoğraf: AFP

Brezilya, geçen yıl yurt dışında en fazla futbolcusu mücadele eden ülke olarak dikkati çekti.

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi'nin (CIES) hazırladığı rapora göre, 2019 yılında 186 ülke, en az bir futbolcusuyla yurt dışında temsil edildi.

Brezilya, geçen yıl bin 600 futbolcuyla yurt dışında en fazla oyuncusu forma giyen ülke oldu. Bu futbolcuların yüzde 74,6'sı ülkelerin en üst düzey liglerinde görev aldı.

Listede Fransa, bin 27 futbolcuyla ikinci olurken, Arjantin de 972 oyuncuyla üçüncü sıraya yerleşti.

Yurt dışında 25 oyuncusu top koşturan Türkiye ise futbolcu ihraç eden 186 ülke arasında 86. basamakta yer aldı. Geçen yıl söz konusu Türk futbolcuların yüzde 64'ü, yurt dışındaki en üst düzey liglerde görev yaptı.

 

Neymar - Reuters.JPG
Neymar / Fotoğraf: Reuters

 

En değerli Brezilyalı Neymar

Transfer piyasasının nabzını tutan Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre dünyada Brezilyalı futbolcular arasındaki en değerli isim 128 milyon euro bonservis bedeli bulunan Neymar oldu. 

Listenin ikinci sırasını ise 72 milyon euro değerle Liverpool'da forma giyen kaleci Allison Becker ve santrafor Roberto Firmino paylaşırken, Real Madrid'de oynayan Casemiro, 64 milyon euro değeriyle üçüncü sırada yer aldı. 

 

Kylian Mbappe1 - Reuters.JPG
Kylian Mbappe / Fotoğraf: Reuters

 

Dünyanın en değerlisi, listenin ikinci sırasındaki Fransa'dan

Fransa, en çok oyuncusu bulunanlar listesinde bin 27 futbolcuyla ikinci olurken, dünyanın en pahalı futbolcusuna sahip oldu.

PSG'de forma giyen Kylian Mbappe, 180 milyon euro bonservis bedeliyle dünyanın ve Fransa'nın en pahalı futbolcusu konumunda. 

İspanya'nın Barcelona Kulübü'nde forma giyen Antoine Griezmann, 96 milyon euro ile dünyada 11, ülkesinde ise ikinci sırada yer alırken, Chelsea'de oynayan Mali asıllı Fransız futbolcu N'Golo Kante ve Manchester Unitedlı Paul Pogba, 80 milyon euro değerle dünyada 15, Fransa'da üçüncü sırada bulunuyor. 

CIES'in listesinde 972 futbolcuyla üçüncü olan Arjantin'in en değerli ismi 112 milyon euro bonservis bedeli bulunan Barcelona'nın yıldız futbolcusu Lionel Messi olurken, Juventuslu Pauolo Dybala 72 milyon euro ile ikinci, Interli Lautaro Martinez 64 milyon euro değerle üçüncü sırada yer aldı.

 

Çağlar Söyüncü - lcfc_com.jpg
Çağlar Söyüncü / Fotoğraf: lcfc.com

 

En değerli Türk Çağlar Söyüncü

Yurtdışına ihraç ettiği 25 oyuncuyla listenin 86. sırasında yer alan Türkiye'nin en değerli oyuncusu, Premier Lig ekiplerinden Leicester City'de forma giyen Çağlar Söyüncü oldu.

32 milyon euro bonservis bedeli biçilen Söyüncü'yü 29 milyon euro ile Schalke 04'te oynayan Ozan Kabak takip etti. 

Sezon başında Sassuolo'dan Juventus'a transfer olan Merih Demiral, 27 milyon euro ile üçüncü olurken, Romalı Cengiz Ünder 24 milyon euro ile dördüncü, Lille'de forma giyen Mehmet Zeki Çelik 16 milyon euro ile beşinci oldu.

Yaz transfer döneminde Trabzonspor'da 18 milyon euro bedelle Lille'e transfer olan ancak yaşadığı talihsiz sakatlık nedeniyle forma giyemeyen Yusuf Yazıcı, 13 milyon değerle listenin yedinci sırasında yer aldı.

 

Brezilya-Paraguay-AP Photo.jpg
Fotoğraf: AP Photo

 

Listede ilk 10'da bulunan ülkeler ve yurt dışında mücadele eden futbolcu sayıları şöyle:

1. Brezilya - bin 600
2. Fransa - bin 27
3. Arjantin - 972
4. İngiltere - 565
5. İspanya - 559
6. Sırbistan - 521
7. Almanya - 480
8. Kolombiya - 467
9. Hırvatistan - 446
10. Nijerya - 399

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU