Enver Enver’e karşı: Suriyeli işkenceciler Almanya’da yargılanıyor

Suriyeli mülteciler ve onlar gibi Almanya'ya sığınan işkencecileri mahkemeye çıkıyor

Enver el Bunni, Suriye’de ünlü bir insan hakları avukatıydı fakat Almanya’da mesleğini yapamıyor (AFP)

İnsan hakları avukatı Enver el Bunni, 5 yıl önce Almanya’da bir dükkandayken, yaklaşık 10 yıl önce kendisini hapse atan Enver Raslan’ı gördü. El Bunni şikayetçi olmasa da, Perşembe ikisi Alman mahkemesinde karşı karşıya gelecek. 

Kendisi de Almanya’ya kaçan Enver Raslan’la birlikte, Suriye istihbarat servisi el Muhaberat için çalışan bir kişi daha yargılanacak.

İki kişi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetiminin işlediği insanlığa karşı suçlara yardım etmekle suçlanıyor. 

Bu, Suriye yönetimi tarafından yapılan işkenceye odaklanan ilk uluslararası dava olacak. 

Hukukçular, iddia edilen ihlalin söz konusu ülkenin topraklarında veya o devlet tarafından ya da onun yurttaşlarına karşı gerçekleştirilmediği durumlarda bile uluslararası ceza hukuk ihlallerini kovuşturma yetkisi veren yasal evrensel yargılama ilkesini uyguluyor. Özünde ilke, çok kötü bazı suçların başka bir ülkede yasal takibe alınabileceği inancına dayanıyor.

Berlin’de AFP haber ajansına konuşan Enver el Bunni, Beşar Esad’e seslenerek “Hiçbir zaman cezadan muaf kalmayacaksın, bunu bir düşün” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çoğu Suriye ve Irak’tan gelen bir milyondan fazla göçmene ev sahipliği yapan Almanya, böyle karşılaşmalara da sahne olabiliyor: Enver el Bunni, kendisini 2006’dan 2011’e tutuklu kalacağı hapishaneye gönderen Enver Raslan’ı Almanya’da aynı göçmen merkezinde gördü. Raslan’ın kim olduğunu çıkartamayan el Bunni, birkaç ay sonra adaşıyla bir dükkanda karşı karşıya geldi. Burada onu hatırladı.

Artık altmışlı yaşlarını süren insan hakları avukatı Enver el Bunni, mesleğini Almanya’da yapamadığı için, Esad yönetimine karşı kanıt ve ifade topluyor. Enver el Bunni araştırmalarını derinleştirince, eski bir albay olan Enver Raslan’ın orduyu bırakıp iki yıl kaçak yaşadıktan sonra 2014’te Almanya’ya kaçtığı ve Avrupa ülkesinin de onu geçen sene şubat ayında tutukladığı ortaya çıktı.

El Bunni adaşından davacı olmayacak. Ancak Enver Raslan, Şam’da 2011-2012 yıllarında sorumlu olduğu cezaevinde 58 kişi öldüğü, 4 bin kişiye de işkence yapıldığı için yargılanacak. 

43 yaşındaki İyad el Garip de onun suç ortağı olduğu iddiasıyla mahkemeye çıkacak.

Bu davada 6 Suriyeli’nin avukatlığını yapan Patrick Kroker, “Bu intikamla alakalı değil, gerçeği ortaya çıkarmakla alakalı” dedi. 

Kroker, Koblenz kentinde görülecek davada ifade verecek herkesin hapishanede kötü muamele gördüğünü belirtirken, müvekkillerinin “gösterilere katılmak, gösterileri kaydetmek, gösterilerde yaralananlar için ilaç toplamak” gibi sebeplerle Suriye’de tutuklanmış olduğunu hatırlattı. 

Almanya’da da olsalar, Suriye’deki akrabalarının başına iş gelir diye davaya katılmayan çok sayıda Suriyeli var. 

Enver el Bunni’ye göre, rejimin suçlarına ortaklık etmiş yaklaşık bin Suriyeli de, Almanya’da rahatça yaşıyor.

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU