Atatürk, salgınlar hakkında ne demişti?

Atatürk, Meclis'te yaptığı konuşmada "Milletimizin sıhhatine itina etmek ve mevcut vasıtalarımız nispetinde toplumsal acılarına çare bulmak da hükümetimizin vazifeleri cümlesindendir” ifadelerine yer veriyor

Fotoğraf: AA

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tüm dünyaya yayıldı. Dünya genelinde Kovid-19 nedeniyle toplam 165 bin 83 kişi hayatını kaybetti, virüse yakalanan 625 bin 312 kişi iyileşti. 

Hızla yayılan hastalık, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu liderlerinden Mustafa Kemal Atatürk’ün salgınla ilgili sözlerini akıllara getirdi.

Kurtuluş Güran tarafından hazırlanan Mustafa Kemal Atatürk’ün Mecli̇s Konuşmaları kitabında Atatürk’ün salgınlarla ilgili ifadeleri yer alıyor.

Buna göre Atatürk, 1 Mart 1922’de yaptığı TBMM 1. Devre 3. Toplanma Yılını Açış Konuşması’nda “Efendiler, milletimizi tam asayiş halinde yaşatmak, öncelikli emelimiz olduğu gibi, onun sıhhatine itina etmek ve mevcut vasıtalarımız nispetinde toplumsal acılarına çare bulmak da hükümetimizin vazifeleri cümlesindendir” diyerek bunu sağlamak için hekim sayısının çoğaltıldığı bilgisini aktarıyor.

Bulaşıcı hastalıkların, baş gösterdikleri anda alınan tedbirlerle olduğu yerde yok edildiğini ifade eden Atatürk sözlerini şöyle sonlandırıyor:

Bulaşıcı hastalıklara karşı en kat’î tedbir olan aşılar artık tamamıyla memleketimizde üretilmektedir. Üç milyon küsur kişilik çiçek aşısının Sivas’ta üretilmiş olduğunu zikretmek bu konuda kâfi bir fikir verebilir. Memleketin malaryalı (sıtma) muhitlerinde kâfi miktarda kinin dağıtıldı. Frengi afetinin yok edilmesi için de mümkün olan meblağ sarf edildi. Ve toplumsal hastalıklar ile mücadelemizin daha verimli ve daha kapsamlı bir şekilde yapılması vasıtaları da hazırlanmıştır.

Atatürk, 1 Mart 1923’te yaptığı TBMM 1. Devre 4. Toplanma Yılını Açış Konuşması’nda da salgın ve bulaşıcı hastalıklara karşı mücadelede doktorların ve sağlık çalışanlarının önemine dikkati çekiyor.

Salgın hastalıkların önlenmesi ve yayılmasının sınırlanmasına önemli çaba sarf edildiğini aktaran Atatürk’ün “Bu türlü hastalıklardan yalnız çiçek ile lekeli humma bazı bölgelerde sınırlı bir salgın şekli almak eğilimini göstermişse de, vaktiyle alınan ve devam edilen önleyici ve koruyucu tedbirlerle önlerine geçilmiştir” sözleri de erken harekete geçmenin önemine dikkati çekiyor.

Aşıları hazırlayan Hıfzıssıhha kurumlarının başarıyla çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Atatürk konuşmasında, 1922’de Sivas’ta beş milyon kişilik çiçek aşısı ile 537 kilogram kolera ve 477 kilogram tifo aşıları üretildiğini bildiriyor.

Atatürk, İstanbul ve Sivas’ın ardından üçüncü Hıfzıssıhha kurumunun Diyarbakır’da açılmasına ve bu sayede uzak mesafeler kat edilmesinden doğan sakıncaların hafifletilmesine karar verildiğini de bu konuşmasında açıklıyor.

Atatürk konuşmasının sonunda ise “Salgın hastalıklar nispetinde mühim ve hatta memleketimizde bunlardan daha fazla tahribata sebep olan sıtma, frengi ve verem hakkında da tedbirler alınmasından geri durulmuyor” diyerek, bu hastalıklara karşı alınan önlemler hakkında bilgileri aktarıyor.

İnkilap Kitabevi tarafından yayınlanan kitabın yazarı Kurtuluş Güran, Meşrutiyet ve Atatürk dönemine ait birçok eseri sadeleştirerek yayıma hazırladı. Atatürk’ün çeşitli konulardaki yazı ve konuşmalarını derleyen yazar editörlük yapmaya devam ediyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU