Bakan Ersoy açıkladı: Turizm alanlarına Kovid-19 sertifikası geliyor

Türkiye’nin mayıs ayının ikinci haftası normalleşmeye başlayacağını öngören Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, turizm alanlarına sertifikasyon uygulamasına geçileceğini duyurdu. Ersoy, Kovid-19 bulunmayan alanlara sertifika verileceğini söyledi

Fotoğraf: AA

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, NTV'nin canlı yayında gündeme ve turizm sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarına değinen Ersoy, özellikle nisan ayı sonu mayıs ayı başında çok ciddi kırılmalar olacağını ve hızla aşağı doğru gideceğini öngördüklerini söyledi.

 

1010519.jpg
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy / Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

“Bayrama yetişeceğini düşünüyorum”

Mayısın ikinci haftası, normalleşmenin Türkiye açısından mümkün olacağını düşündüğünü ifade eden Ersoy, "Normalleşmeyle birlikte, Türkiye içindeki hareketin, trafiğin dolaylı olarak bu turizm trafiği anlamına da geliyor, mayıs sonuna, bayrama yetişeceğini düşünüyorum" dedi.

Sektör ve gelir açısından, dış turizmin önemine işaret eden Ersoy, salgın sonrası için yapılan hazırlıkları şöyle anlattı:

Yeni bir projeyi hayata geçirmeye başladık. Koronavirüs olmayan alanları sertifike eden bir sistem. Bu çerçevede Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda, Sağlık, Ulaştırma, Tarım ve Orman Bakanlıkları yetkilileri ile konuyla ilişkili bütün STK'lerin bulunduğu bir komisyon oluşturduk ve bu hafta ilk toplantıyı yaptık.

 

thumbs_b_c_8ad13413fb14352e0aeaf516ed1a525c.jpg
Fotoğraf: AA

 

Şartları sağlaması gerek

Öncelikli olarak, uluslararası kabul gören bir sertifikasyon sistemi geliştireceklerini kaydeden Ersoy, şöyle devam etti:

Araçların sterilizasyonu, araç personelinin bağışıklık belgesi, personelin pandemi eğitimi alması, oteller havalimanları restoranlar, acenteler, müze ve ören yerlerinde alan sterilizasyonu çok önemli. Mekanların güvenli mesafe standartlarına göre düzenlenmiş olması, tesislerin içinde sağlık kalite standartlarına uygun sağlık personeli ve ekipmanının bulundurulması, termal kontrol sistemleri ve yine görevli personelin bağışıklık ve pandemi eğitimi belgelerinin alınması gibi bir dizi önlemler.

Hedef mayıs sonu

Ersoy, uluslararası otoritelerin verdiği kararla yolculardan ne tür bağışıklık belgeleri isteneceğiyle ilgili bir mutabakatın sağlanacağını, bütün bunları çatı sertifikasyon sistemi altında toplayacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

Bu, bizim kendi geliştirdiğimiz muhtemelen dünyaya da örnek olacak. Bütün STK'leri aşamalı bir şekilde komisyonun içine dahil ederek, hızlı bir şekilde mayısın ilk haftası bu sertifikasyon sistemini sonuçlandırmayı hedefliyoruz. Mayıs sonuna kadar da aşamalı bir şekilde turistik tesislerin bu sertifikayı almasını sağlayacağız. Bu bize yolcu gönderecek ülkelerin de gönül rahatlığı sağlamaları açısından çok önemli. Zaten Türkiye'nin sağlık altyapısı algısı çok iyi. Böyle bir sertifikasyon sistemi koyduğunuz zaman yani düzenli olarak tesis bazında denetimi ve eğitimi gerçekleştirdiğiniz zaman onlar da gönül rahatlığıyla vatandaşlarını Türkiye'ye gönderebilecekler.

Bu sertifikayı hem bakanlık sitelerinden lanse edeceklerini hem de yolcu gönderen tur operatörlerinin sitelerine koymasını sağlayacaklarını belirten Ersoy, bunun düzenli kontrolünün sağlanacağını söyledi.

Bu sertifikayı alan işletmeler ve tesislerin de öncelikli olacağını kaydeden Ersoy, "Bizzat büyük tur operatörlerinin üst yöneticileriyle konuşuyorum. Onlar da çok olumlu yaklaştılar. Fikirlerini de istedik" dedi.

Sonrasında bunu yaymak gerektiğini belirten Ersoy, "Restoranlarımıza, otellerimize, pansiyonlarımıza kadar basit ve uygulanabilir bir şekilde yaymanız gerekiyor" diye konuştu.

 

aa.jpg
Fotoğraf: AA

 

İlk önce Asyalılar gelir

"İlk olarak hangi ülkelerden turist gelmesini bekliyoruz?" sorusuna Ersoy, "Muhtemelen, ilk etapta Asya ülkeleri açılır diye düşünüyorum hızlı bir şekilde. Onlarda bir sıkıntı gözükmüyor, toparladılar. Almanya ve Avusturya hızlı toparlıyor. Orta Avrupa ve bazı Kuzey Avrupa ülkeleri hızlı toparlıyor. Onlar haziranın ortasından sonra aşamalı bir şekilde açılır diye düşünüyor. Rusya ve İngiltere'de belirsizlik devam ediyor. Onlar, temmuz sonunu bulabilir açılış olarak. Ama izliyoruz. Bazı Afrika ülkeleri ve Orta Doğu ülkeleri açılabilir, aşamalı ve planlı bir şekilde." yanıtını verdi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU