IPSOS: Son bir aydır daha fazla kişi Kovid-19’dan korunmak için maske takıyor

IPSOS araştırma şirketine göre önde gelen 15 ülkede mart ortasından bu yana yeni koronavirüse karşı daha fazla sayıda kişi maske kullanmaya başladı

Dünya genelindeki Kovid-19 vakası sayısı 2 milyon 200 bine yaklaştı (Reuters)

Dünyaca ünlü araştırma şirketi IPSOS önde gelen 15 ülkedeki insanların kendilerini Kovid-19 pandemisine karşı korumak için daha fazla ağız maskesi kullanmaya başladığını duyurdu.

9 Nisan-12 Nisan tarihleri arasında 15 ülkedeki yaklaşık 29 bin katılımcının yer aldığı ankete göre, mart ortasından bu yana pandemiye karşı bu ülkelerde ağız maskesi kullandığını söyleyenlerin oranı artış gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maske taktığını en fazla söyleyenler yüzde 91 oranıyla Vietnam'dan. Onu yüzde 83'le Çin, yüzde 81'le İtalya, yüzde 77 ile Japonya ve yüzde 76 ile Hindistan izledi.

Gelişmiş ülkelerdeyse maske taktığını söyleyenlerin oranının çok daha az olması dikkat çekti. Birleşik Krallık'ta bu oran yüzde 16'da, Almanya'da yüzde 20'de, Avustralya'da yüzde 21'de, Kanada'da yüzde 28'de ve Fransa'da yüzde 34'te kaldı.

Mart ayından bu yana artık maske takmaya başladıklarını açıklayanlarda en fazla sıçrayış yüzde 47'lik artışla Rusya'da görüldü. 

Rusya'yı yüzde 38'lik artışla ABD ve İtalya takip etti. Brezilya'da bu sıçrayış oranı yüzde 30, Fransa'da yüzde 28, Meksika'daysa yüzde 26. 

Çin'deyse bu oran 12 Mart-14 Mart arası yüzde 6'lık küçük bir düşüş yaşasa da yüksek seviyede kalmayı sürdürdü.

Birçok ülkede fark edilen maske takmama bu ülkelerde maskeye ulaşımdan kaynaklanıyor. 

Japonya'da her 5 kişiden 3'ü (yüzde 57) maskelerin ulaşılabilir olmadığını ya da giymek isteseler bile çok pahalı olduklarını söyledi.

Benzer kanı Fransa'da yüzde 49, Almanya ve İspanya'da da yüzde 45'lik oranla yüksek seviyede.

Birleşik Krallık'takilerin yüzde 41'i hasta değilse maske takmanın anlamı olmadığını düşünüyor

Japonya'da yaşayanların yüzde 58'i, Vietnam'dakilerin yüzde 55'i ve koronavirüsün sert darbe vurduğu İtalya'da yaşayanların yüzde 53'ü hastalığı kapmamak için diğer insanların maske takmasını istiyor.

Diğer yandan Avustralya'da yaşayanların yüzde 46'sı, Birleşik Krallık'ta yaşayanların yüzde 41'i eğer hasta değillerse maske takmanın bir anlamı olmadığını düşünüyor. Bu kanının en düşük olduğu ülkelerse yüzde 7 ile Vietnam ve yüzde 9 ile Çin ve İspanya.

 

Independent Türkçe, IPSOS

DAHA FAZLA HABER OKU