Akşener'den infaz yasasına eleştiri: Gamze Pala'nın katili 9 yıl sonra aramızda olacak

Akşener, "Meslek haline getirilen suçlar diye bir ifade var. Bu insanlar da infaz yasasından faydalandılar" şeklinde konuştu

Fotoğraf: İYİ Parti Basın Birimi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, gazeteci İsmail Küçükkaya'nın Fox Tv'de sunduğu Çalar Saat programına katıldı.

Yeni infaz paketine ilişkin eleştirilerde bulunan Akşener, Rize'de sevgilisi Gamze Pala'yı öldüren kişi için, "Bu katil 9 yıl sonra aramızda olacak" dedi.

"İnfaz yasasıyla ilgili olarak en net tavrı koyan parti biziz" diyen Akşener, "Hangi çalışmayı meclise getireceksiniz bir açık şeffaf biçimde kamuoyuyla paylaşın biz önerilerimizi eleştirilerimizi iletelim ondan sonra mecliste görüşsün vatandaş bilsin nedir ne değildir" ifadelerini kullandı.

"Eş üzerinden değil kadın üzerinden ceza alsınlar"

İnfaz yasasında şeffaflık olmadığını belirten Akşener, kadınlara eşi tarafından şiddet uygulandığında daha az ceza verildiğini, şiddet uygulayanın kadın ile bağı yoksa normal ceza aldığını söyledi. Akşener, "Biz bununla ilgili teklif verdik eş üzerinden değil "kadın" üzerinden ceza alsın diye, reddeildi" dedi.

"Meslek haline getirilen suçlar diye bir kapsam var" diyen Akşener, "Dolandırıcılık, rüşvet, kadın cinayeti, bu insanlar infaz yasası ile bu aftan faydalandılar. Rüşvetin eski düzende 4-12 yıl cezası var, 2 yıl 8 ay yatıyor çıkıyor. Yeni düzenlemede aynı kişi 1 yıl yatıyor çıkıyor. Bunun önüne geçmek için dedik ki, aldığı rüşveti iade etsin. Buda reddedildi. 1 yıl yatıyor 1 milyon alıyor" sözlerini kullandı.

Gamze Pala cinayeti

Rize'de sevgilisi tarafından öldürülen AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı Gamze Pala ile ilgili Akşener, şunları söyledi:

"Bu yeni düzenleme ile bu katilin eşi olmadığı için sadece kadın olduğu için normal bir şiddet cezası verilecek; ağırlaştırılmış müebbet verilmeyecek. 36 yıl ceza alması gerekirken, 30 yıl ceza alacak, denetimli indirimle 9 yıl sonra aramızda olacak.  Eş tanımı yerine kadın tanımı yapmış olsaydık ağırlaştırılmış müebbet alacaktı. Bu bir zihniyet meselesi"

Koronavirüs önlemleri

Kovid-19 salgınına karşı ekonomik önlemlere değinen Akşener, 100 milyar TL'lik paketin yeterli olmadığını söyledi. Genel başkan, yardım paketinin GSMH'nin yüzde 7-11 arasında olması gerektiğini ifade etti.

Soylu'nun istifası

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun istifa edip tekrar göreve dönmesi konusunda ise Akşener, şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Soylu istifa etti, gerekçesi neydi. Denildi ki Soylu, sokağa çıkma yasağı ilan edildi, bu yasağı ilan etme nedeninin Erdoğan’ın talimatı olduğunu söyledi. İkinci açıklamasında yaşanan başarısızlığı sorumluluğunu üzerime alıyorum dedi istifa etti. Yani İçişleri Bakanı Sayın Soylu bu geçtiğimiz haftaki sokağa çıkma yasağı meselesinin son derece yanlış bir iş olduğunu ifade etti ve o sorumluluk sebebiyle bu yanlışla sorumluluğunu ben alıyorum diyerek istifa etti. Bu bir kriz, bu krizi parça parça yönetiyorlar sizin de ifade ettiğiniz gibi bir kriz oluyor; o kriz yönetilemediği için ikinci bir krize sebep oluyor. Halbuki bütüncül bir manada olması lazım. Yani Güney Kore örneğine bakılsın, Japonya örneğine bakılsın, Almanya örneği ne bakılsın. Yapılanlar hep zaman geçtikten sonra yapılıyor. Bu sistemin başında Sağlık Bakanı olmalı ve İçişleri Bakanlığı zaten içinde yer alacak. Adalet Bakanlığı yer alacak. Tarım Bakanlığı yer alacak. Hatta Dışişleri Bakanı da yer alacak. Ama burada enteresan bir şey var siyaset iletişiminin dışına çıkamadı arkadaşlar."

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU