Filipinler liderinden halka sıkı yönetim uyarısı: Ya sokağa çıkma yasağına uyacaksınız ya da ordu ve polis devreye girecek

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte Kovid-19 pandemisi nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağında ihlallerin artması üzerine ülkede sıkı yönetim benzeri uygulamanın hayata geçebileceğini söyledi

Filipinler'de Kovid-19 nedeniyle 387 kişinin öldüğü açıklandı (Reuters)

Tepki çeken açıklamalarıyla tanınan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, başkent Manila'da yeni tip koronavirüs salgınına bağlı karantina ihlallerinin artması üzerine sıkı yönetime benzer tecrit uygulamasına geçme tehdidinde bulundu.

Duterte'nin açıklaması yetkililerin Manila yollarındaki araçların sayısında ani ve hızlı bir artış yaşandığını duyurmasının ardından geldi.

Duterte, televizyonda yayımlanan konuşmasında, karantina kurallarına yeterince uyulmaması halinde sosyal mesafe ve sokağa çıkma yasaklarını sıkı biçimde uygulamak üzere polis ve askeri görevlendireceğini açıkladı. 

Sadece biraz disiplin talep ediyorum. Eğer bu olmaza, bana inanmazsanız, asker ve polis bunu devralacak. Sokağa çıkma yasağında asker ve polis sosyal mesafeyi zorla uygulayacak. Bir sıkı yönetim gibi. Seçim sizin.

"Asker ve polise hazır olması talimatı veriyorum" diyen Duterte sıkı yönetim emrini gelecek hafta verebileceğini de söyledi.

Bir ay önce Filipinler'in 110 milyonluk nüfusunun yarısını kapsayan tecrit önlemleri hayata geçirilmişti.

Mart ayında ülkedeki Kovid-19 vakası sayısının artması üzerine Duterte, 12 milyon kişinin yaşadığı Manila'nın da içinde yer aldığı Luzon adasında karantina uygulanması emri vermişti. 
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Sadece hayati sektörlerde çalışanların ayrıca gıda ve ilaç satın alacak vatandaşların evlerinden çıkmasına izin verildiği açıklansa da çok sayıda kişinin önlemleri ihlal ettiği açıklandı.

Filipinler polisi belirtilen gerekçeler dışında sokağa çıkan on binlerce kişinin uyarıldığını veya gözaltına alındığını da duyurdu.

Rappler'ın aktardığına göre yaklaşık 5 bin 878 Kovid-19 vakasının görüldüğü, 387 kişinin de hastalıktan hayatını kaybettiği ülkedeki bu rakamların Kovid-19 testlerinin yaygınlaştırılmasıyla yükselmesinin beklendiği de belirtildi. 

 

AFP, AA, Rappler

DAHA FAZLA HABER OKU