Filipinler lideri Duterte'den talimat: Karantina sürecinde sorun çıkaranları vurup öldürün

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ülkedeki güvenlik güçlerine verdiği talimatta karantina sırasında sorun çıkaranları “vurup öldürmelerini” söyledi

Filipinler lideri Rodrigo Duterte, 57 milyondan fazla kişinin yaşadığı Luzon adası için "yaygın karantina" ilan etmişti (AP)

Filipinler'in tartışmalı açıklamalarıyla tanınan Devlet Başkanı Rodrigo Duterte çarşamba akşamı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

Herkesi uyarıyorum. Bu süreçte hükümetin uyarılarını dikkate alın çünkü düzene sahip olmamız önemli. Doktorlara ve sağlık çalışanlarına zarar vermeyin. Çünkü bu ciddi bir suç. Polis ve askerlere ayrıca köylerdeki yetkililere talimatlarım şu: Sorun çıkarsa ya da insanların çatışacağı bir durum meydana gelir de yaşamınız riske girerse onları vurup öldürün.

Duterte sözlerini şöyle sürdürdü:  

Anlaşıldı mı? Sorun çıkmasındansa sizi mezara gönderirim. Hükümeti tehdit etmeyin. Hükümete karşı gelmeyin. Kaybedersiniz.

Duterte'nin açıklamasından birkaç saat önce başkent Manila’daki bir gecekondu mahallesi sakinleri hükümeti yoksullara gıda ve diğer malzemelerin yardımı konusunda başarısızlıkla suçlayarak protesto etti. 

İki hafta önce ilan edilen karantina koşulları süresince yardım alamadıkları için evlerinin yakınındaki otoyolda eylem yapan göstericilerin eylemine polis müdahale etti.

Yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eylemcilerin lideri Jocy Lopez ise gözaltına alınmadan önce gösteri yapmaya mecbur kaldıklarını vurguladı. Lopez "Aç kaldığınız için yardım için buradayız. Gıda, pirinç ya da para yardımı almadık. İşimiz yok. Ne yapabiliriz?" dedi.

Duterte'nin sözleri insan hakları örgütlerinin de tepkisini çekti.

Uluslararası Af Örgütü'nün Filipinler şubesinden yapılan açıklamada "Devlet Başkanı Duterte'nin vurup öldürme politikası son derece endişe verici. Hiçbir zaman Kovid-19 salgını gibi acil durumlara yanıt vermede ölümcül, kontrolsüz güç kullanımı bir metod olarak tercih edilmemeli" dendi.

İnsan hakları örgütleri ayrıca ülkedeki yoksullara ve salgın sırasında işini kaybedenlere sosyal koruma programı kapsamında yapılması sözü verilen 4 milyar dolarlık (yaklaşık 27 milyar TL)  yardımın hızlandırılmasını talep etti.

Filipinler Polis Şefi Archie Gamboa ise Duterte'nin sözlerinin ardından yaptığı açıklamda sorun çıkaranların polis tarafından vurulmayacağını savundu.

Gamboa "Devlet Başkanı büyük ihtimalle sadece kriz zamanı kanunların uygulanmasının üzerinde duruyor" ifadelerini kullandı.

Duterte 110 milyon nüfuslu Filipinler’de 57 milyondan fazla kişinin yaşadığı Luzon adasında bir aylık karantina ilan etmişti.

12 milyon nüfuslu başkent Manila'da da iş yerlerinin çoğu kapatıldı. Ayrıca neredeyse tüm toplumsal ve dini faaliyetler durduruldu.

Ülkede resmi rakamlara göre 2311 kişiye Kovid-19 teşhisi konuldu. Yeni koronavirüs nedeniyle ülkede hayatını kaybedenlerin sayısıysa 96 olarak açıklandı.

 

AFP, Al Jazeera
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU