Kongo’da yeni bir Ebola salgını korkusu: 11 aylık kız çocuğu ölen ikinci kişi oldu

Haftalar sonra cuma günü görülen ilk yeni vaka olan elektrikçiyle temas halinde 200’den fazla kişi tespit edildi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde, 2018’de, Sınır Tanımayan Doktorlar tedavi merkezinde bir sağlık çalışanı teyit edilmemiş yeni Ebola hastasını karşılamayı bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), pazar günü, 7 haftayı aşan sürede herhangi bir vakanın kaydedilmediği Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde (KDC) yakın dönemde, en son kurbanın 11 aylık kız çocuğunun olduğu iki ölüm görüldüğünü belirtti.

Ülkenin en ölümcül ikinci virüs salgınının resmen bittiğini ilan etmesi bekleniyordu fakat cuma günü doğudaki Beni şehrinde 26 yaşındaki bir elektrikçinin hastalığa yakalandığı belirlendi.

Reuters’a konuşan DSÖ’nün Ebola ile mücadele birimi müdür yardımcısı Boubacar Diallo, 11 aylık kız çocuğunun da elektrikçiyle aynı sağlık merkezinde tedavi gördüğünü söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer, elektrikçinin Ebola virüsünü nasıl kaptığının henüz belli olmadığını kaydetti. Hükümet, cuma günü yaptığı açıklamada, elektrikçinin diğer Ebola hastalarıyla bilinen bir teması olmadığını ve virüse yeniden yakalanmış biri olmadığını bildirdi.

Ebola salgınlarının sonuna doğru yeniden parlamalar görülmesi veya tek seferlik bulaşmalar yaygınken, bu, illa da virüsün yeniden kontrolden çıkacağı anlamına gelmiyor.

Ebola virüsü ateş, kanama, kusma ve ishale neden olurken, insanlar arasında vücut sıvılarıyla bulaşıyor.

Mevcut salgın, milisler arasındaki çatışmaların salgını kontrol altına alma çabalarını sekteye uğrattığı ülkenin bir bölgesinde, 2018’den bu yana 2 bin 200’den fazla kişiyi öldürdü.

Bu salgın sırasında, virüs enfekte olanların yaklaşık üçte ikisinin ölümüne neden oldu.

İki yeni aşı, virüsün kontrol altına alınmasına yardımcı olsa da halkın itimat etmeyişi ve milis saldırılar sağlık çalışanlarının bazı zorlu bölgelere erişimini engelledi.

Diallo, cumartesi günü öfkeli bir grup genç erkeğin, elektrikçinin evini arındırmak ve bağlantıda bulunduğu kişilerin izini sürmek isteyen DSÖ çalışanlarıyla Beni belediye başkanı yardımcısından oluşan ekibe taşa attığını söyledi.

Diallo, Reuters’a yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

 Onlar için Ebola sona erdi. Buradaki insanlar, salgının bittiğinin ilan edilmesine iki gün kala bu vakanın nasıl ortaya çıktığını anlamakta bazı problemler yaşıyor.

Beni emniyet müdürü Kambale Sabuni, belediye başkanı yardımcısının arabasını terk ederek motosiklet taksiyle kaçmak zorunda kaldığını söyledi.

İlk yeni vakanın cuma günü ortaya çıkmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü, bunun tamamen beklenmedik bir şey olmadığını belirtti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesu şunları söyledi:

Haberleri memnuniyetle karşılamasak da bu beklediğimiz bir olay. Tam da bu yüzden Beni ve yüksek riskli diğer bölgelerde müdahale ekiplerini tuttuk.

Kuruluş, bu kişiyle temas halinde olan herkesi bulup aşılamak ve sağlık durumlarını izlemek amacıyla çabalarının hali hazırda devam ettiğini söyledi.

Pazar günü itibariyle bu kişilerin sayısının 200’ü aştığı düşünülüyor.

DSÖ Afrika Bölgesel Direktörü Dr. Matshidiso Moeti söyle konuştu:

DSÖ, 18 ayı aşan bir süredir KDC’den sağlık görevlileriyle omuz omuza çalışıyor ve ekiplerimiz şimdi bu son vakaya ilişkin araştırmaya destek sunuyor.

Devam eden Kovid-19 pandemisi yeni zorluklar eklese de Ebola salgınının bittiğini ilan edinceye kadar bu ortak çabayı birlikte sürdüreceğiz.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/africa

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU