Kongo’da Ebola’dan ölenlerin sayısı iki bini aştı

Sağlık çalışanları uzak ve çatışmalardan etkilenen bölgelerde hastalığın yayılmasını kontrol altına almakta güçlük çekiyor

Sağlık görevlileri ebola salgınından ölen bir kurbanı taşıyor (Reuters) 

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde (KDC) bir yıldır etkili olan Ebola virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı iki bine ulaştı.

Cuma günü yayımlanan resmi verilere göre, salgından ölenlerin sayısı iki bin 6’ya ulaşırken, tespit edilen virüs vakasıysa 3 bini aştı.

Sınır komşusu Uganda’da, ülkeye KDC’den geldikten sonra, Ebola testi pozitif çıkan 9 yaşındaki bir kız çocuğunun ölümü, sağlık ekiplerinin salgını sınırın içinde kontrol altına almakta karşılaştıkları zorluğu gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Etkin aşı ve tedavi çalışmalarına rağmen, sağlık çalışanları ülkenin doğusunda uzak ve çatışmalardan etkilenen bölgelerde salgının yayılmasını kontrol altına almakta zorlanıyor. Bu bölgedeki insanların çoğu salgınla mücadele çabalarından sakınıyor.

Uluslararası Kızıl Haç Federasyonu yaptığı açıklamada “Tedavilerin işe yaraması için insanların kendilerine ve ilaç veren tıbbı personele güvenmesi gerekir. Bu çok zaman alacak, kaynak ve çok çalışmayı gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), son Uganda vakasının, sınır yetkililerinin salgını bulaştırma potansiyeli bulunan kaynakları tespit ve izole etme konusundaki becerilerini ortaya koyduğunu söyledi.

WHO geçen hafta salgının daha geniş bir alana yayılmasına ilişkin endişelerini dile getirdi. Ancak örgüt temmuz ve ağustosun başlarında 4 vakanın kaydedildiği ülkenin büyük kentlerinden Goma’da salgının yer edinmediğini teyit etti.

 

 

Ruanda sınırında yaklaşık iki milyon kişinin yaşadığı göl kenarı kenti olan Goma, geniş bir aileye sahip olan altın madencisinin ölmeden önce salgını birkaç kişiye bulaştırmasının ardından teyakkuz halindeydi.

KDC’de Ağustos 2018’de başladığı bildirilen salgın, Batı Afrika’da 11 bin 300 kişinin ölümüne neden olan 2013-2016 salgınının ardından en ölümcül ikinci Ebola vakası olarak kayıtlara geçti.

WHO temmuzda salgını uluslararası bir sağlık aciliyeti olarak nitelerken, kayıt sisteminin 2005’te başlamasından bu yana bunun uluslararası aciliyete ulaşan 5. salgın olduğunu belirtti.

Bu Kongo’da yaşanan 10. Ebola salgını olurken, yoğun ölçüde ormanlarla kaplı Kuzey Kivu ve Ituri eyaletlerinde ilk kez etkili oluyor. 

WHO’ya göre, virüsün yeni alanlara yayılmasına rağmen, geçen haftanın bulaşma oranı haftada ortalama 77 yeni vakanın görüldüğü son bir buçuk ayınkine nazaran biraz değişmiş durumda.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/africa

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU