Çin’in önde gelen solunum hastalıkları uzmanı: Kovid-19 belirtileri göstermeyen vakaların sayısı çok fazla değil

Zhong Nanshan, Çin’deki belirtileri göstermeyen vakaların sayısına ve iyileşenlerin bulaşıcılık durumuna dair açıklamalarda bulundu

Uzman, iyileşen kişilerin bulaşıcı nitelik taşımadığını da belirtti (Reuters)

Çin’in önde gelen solunum hastalıkları uzmanı Zhong Nanshan, People’s Daily’e pazar günü yaptığı açıklamada ülkede belirtileri göstermeyen hastalarının çok olmadığını ve iyileşen Kovid-19 hastalarının çoğunun başkalarına virüsü bulaştırmadığını söyledi. 

Zhong belirtileri göstermeyen vakaların iki gruba ayrıldığını söyledi: Virüsün yaygın olduğu yerlerdeki enfekte olduktan sonra belirtileri göstermeyen kişiler ve doğrulanan vakalarla yakın ilişkisi bulunan kişiler. 

Ancak solunum hastalıkları uzmanı bu kişilerin oranının nispeten küçük olduğunu vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu gruptaki kişilerin bulaşıcı özellik gösterdiğini belirten Zhong, belirtileri göstermeyen bazı hastaların ilk belirtileri daha sonra gösterebildiğini ifade etti. 

Kendisinin ve ekibinin ikinci gruptaki kişilerin bulaşıcılık oranlarını incelediğini belirten Zhong, virüsün özelliklerine dayanarak bir kez belirtileri gösterdiklerinde bu kişilerin ciddi düzeyde enfekte edebilme niteliği taşıdığını ifade etti. 

People’s Daily’nin haberinde ikinci grupta yer alan kişilerin karantinada olduğu ve gözetim altında tutulduğu belirtildi. 

Zhong ayrıca iyileşen hastaların bulaşıcılığına dair kaygıların kendisini endişelendirmediğini söyledi.

Sözüm ona ‘iyileşen ve testi yeniden pozitif çıkan’ kişiler temel olarak nükleik parçalar nedeniyle testi pozitif çıkanlara işaret ediyor, virüsün yeniden ele geçirdiği kişilere değil.

Solunum hastalıkları uzmanı dikkatin virüsün iyileşen hastaları yeniden hasta edip etmediğine verilmesi gerektiğini söyledi. Eğer bu kişiler gerçekten güçlü antikorlar ürettiyse, normalde bulaşıcı olmazlar. 

Genel olarak virüsün nükleik parçalarının da bulaşıcı olmadığını belirten Zhong, iyileşen hastaların boğazından aldıkları örneklerde virüse rastlamadıklarını belirtti. 

Zhong nadir durumlarda, daha önce başka hastalıkları olan kişilerin belirtilerinde gelişme olduğunu ancak tam olarak iyileşemediklerini söyledi. Uzman bu grupta bulunan kişilerin de bulaşıcı olduğunu söyledi. 

 

Independent Türkçe, People's Daily

DAHA FAZLA HABER OKU