Rüzgar enerjisinden yararlanmak için kullanılan uçurtmalar yenilenebilir enerjide devrim yaratabilir

İspanyol bilim insanları, yüksek irtifa enerji üretim sistemlerini analiz etmek amacıyla uçurtma sörfü amacıyla üretilmiş uçurtmalar kullanıyor

Bilim insanları, sörf amaçlı üretilmiş uçurtmalara tribünler takarak elektrik elde etti. Fotoğraf: The Independent

Yüksek irtifalı uçurtma ya da drone’ların, güvenilir rüzgar enerjisinden yararlanmak için kullanılabileceği ve yenilenebilir enerji üretiminde devrim yaratabileceği belirtiliyor.

Madrid Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, enerji üretimi deneyi yapmak için uçurtma sörfünde kullanılan dev kanatlı uçurtmaları, hava aracına monte edilmiş küçük rüzgar türbinleri şeklinde kullanıyor. Üretilen güç daha sonra, uçurtmanın sabit kalmasını da sağlayan bir kablo üzerinden toprağa iletiliyor.     

Havadan taşınan rüzgar enerji sistemleri (AWES), geleneksel pahalı rüzgar türbinlerine kıyasla düşük kurulum ve malzeme maliyetleri sunuyor. Bu sistemler ayrıca, rüzgarların daha yoğun ve daha az kesintili olduğu 500 metrenin üzerindeki yüksek rakımlarda faaliyet gösteriyor. Sistem ayrıca bu noktalarda daha az bir görsel etki yaratıyor.

Araştırmacılar kolay nakliyesi nedeniyle bu teknolojinin ücra ve erişimi zor bölgelerde elektrik üretimi için uygun olduğunu vurguladı. Böylece ücra alanlarda ya da afet bölgelerinde geçici elektrik üretimi sağlamak için kurulabilecekleri ifade edildi.

Madrid Üniversitesi’nden araştırmacı Gonzalo Sanchez Arriaga konuyla ilgili şunları söyledi:

“Temel amaç temiz enerji üretmek. Havadan taşınan enerji sistemlerinin ana avantajı, geleneksel muadillerine göre, rüzgarların daha güçlü ve daha az kesintili olduğu daha yüksek rakımlarda faaliyet göstermeleri. Bir diğer avantaj şu ki bunlar genellikle daha kompakt sistemler ve taşınabilirler. Bu gibi sistemlerin bir konteynera koyulup, deprem gibi bir afet anında ya da enerji üretilmesi gereken, örneğin yakıt tedarik edilemeyen belirli bir yerde kullanılabileceğine inanıyoruz.”

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/environment/

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU