Fas'tan, koronavirüs tedavisini “Afrikalıların üzerinde deneyelim” diyen Fransız doktorlara tepki

Fas Avukatlar Derneği, canlı yayında, koronavirüs tedavisi için geliştirilen ilaçların Afrikalıların üzerinde denenmesini savunan Fransız doktorlar hakkında dava açılacağını açıkladı

Fotoğraf: Unsplash

Fransa’da canlı yayına çıkan 2 doktor, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı geliştirilecek tedaviler için, “AIDS’te olduğu gibi bu ilaçları Afrikalıların üzerinde deneyemez miyiz?” sözleri çok sayıda tepkiye neden olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fas haber ajansı MAP'ta, "Fransa'da, Afrika'nın hor görülmesi artık nefret edilen bir şey değil" başlığıyla yayımlanan makalede, "Fransa'da bir televizyon kanalında doğrudan Afrikalılara yapılan aşağılamaların üzerinden 3 gün geçti ancak küçük bir grubun dışında Fransa, Afrika asıllı vatandaşlarıyla empati kurma babında bile olsa bu durumla ilgileniyormuş gibi görünmüyor" ifadesine yer verildi. 

Fransa'daki söz konusu televizyon programının ardından konuyla ilgili hiçbir resmi açıklama yapılmadığına işaret edilen makalede, "Anlaşılan o ki Fransa'da ifade özgürlüğüyle sövgü ve hakaret özgürlüğü birbirine karışmış" değerlendirmesi yapıldı.

Fas’ın her kesiminden tepkiler geldi

Fas Avukatlar Derneği ise Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Dr. Mira hakkında Fransız yargısında dava açılmasına karar verildiğini duyurdu.

Fas'taki sosyal paylaşım platformu kullanıcıları ise Fransız doktorların açıklamalarına duydukları öfkeyi aktardı ve bu açıklamaların, bazı Avrupalılarda halen mevcut olan sömürgeci zihniyeti yansıttığını belirtti.

Faslı gazeteci Numan el-Yalavi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Fransız doktor Mira'nın açıklamalarına şaşırdığını kaydetti.

Yalavi, "Bu durum, halen bazı Avrupalıların özellikle de Fransız entelijansiyasının aklında varlığını sürdüren sömürgeci düşünce gerçeği" ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU