Ölümü Kovid-19'la ilişkilendirilen 17 yaşındaki çocuk, sigortası olmadığı için ABD'deki sağlık merkezinden geri çevrilmiş

Belediye Başkanı, gencin ölümünü yürek parçalayan bir açıklamayla doğruladı: Ölmeden önceki cuma sağlıklıydı... Çarşamba günüyse ölmüştü

Kaliforniya'daki bir belediye başkanı, sigortası olmadığı için hastanede tedavi edilmeyen 17 yaşındaki gencin koronavirüsten öldüğünü söyledi (AFP)

Belediye başkanına göre, daha önce bildirilmiş herhangi bir sağlık sorunu olmamasına rağmen, ölümü ilk başta yeni koronavirüsle ilişkilendirilen 17 yaşındaki genci tedavi etmeyi, Kaliforniya'daki bir sağlık kuruluşu sigortası olmadığı için reddetti.

Kaliforniya'nın Lancaster şehrinin belediye başkanı R. Rex Parris, çarşamba günü YouTube'da yayımladığı bir videoda gencin ölümünü doğruladı. Videoda Parris, şehrin sakinlerini bu küresel pandemiyi ciddiye almaları ve sosyal mesafelendirmeyle kendini tecrite alma kurallarına uymaları yönünde uyardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parris, ölen genç hakkında "Ölmeden önceki cuma sağlıklıydı (...) çarşamba günüyse ölmüştü" dedi.

Parris, gencin "sigortası olmadığından" bölgedeki acil bakım merkezine geldiğinde "onu tedavi etmediklerini" ifade etti. Sağlık personeli çocuğa bölgedeki bir devlet hastanesine gitmesini söyledi.

"AV Hastanesi'ne giderken kalbi durdu" diyen Parris, sözlerini "Onu hayata döndürebildiler ve yaklaşık 6 saat hayatta tutabildiler. Ama genç hastaneye vardığında artık çok geçti" ifadesiyle bitirdi.

Gencin ölümü, ölümcül Kovid-19 semptomlarından mustarip genç kurbanlara dair haber dalgası sırasında geldi. Bu haberler, yeni koronavirüsün sadece bazı yaşlı hastalar ve önceden ciddi rahatsızlığı olan kişiler için ölümcül olduğu varsayımlarına karşı geliyor. 

Louisiana'da bir başka gencin ve Birleşik Krallık'tan yine önceden bir sağlık sorunu olmayan 21 yaşındaki bir kadının da koronavirüs kaptıktan sonra yaşamlarını yitirdiği bildirilmişti.

Fakat daha sonra, Los Angeles İlçe Halk Sağlığı Dairesi, Kaliforniya'daki gencin ölümünün bölgedeki Kovid-19'la ilişkili ölümlerin listesinden çıkarıldığını söyledi. Daire, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) gencin ölümüyle ilgili soruşturmayı tamamlayabileceğini belirtti. Gencin, ölümünden önce hangi semptomları yaşadığı ise hala netleşmedi.
 


Sağlık yetkilileri, ülkenin hastane sisteminin kapasitesinin halihazırda dolmak üzere olduğu uyarısında bulunurken, ABD cuma günü en az 85 bin koronavirüs vakasını teyit etti. Bu arada ölü sayısı neredeyse bin 300'e yükseldi ve muhtemelen önümüzdeki günlerde bu sayılar artmaya devam edecek. 

Federal yönetimin ülkedeki eyaletlere göndermek için test tedarik etmekte yaşadığı zorluklara rağmen, önemli miktarda test kiti dağıtmayı başaran New York eyaleti, toplamda neredeyse 40 bin vakayla, onaylanmış vakaların büyük çoğunluğunu barındırıyor. 

Büyüyen krizin ön cephelerindeki doktorlar ve hemşireler, virüsün bazı vakalarda gençleri de daha yaşlı hastalar gibi etkilediğini daha önce The Independent'a söylemişti.

New York kentindeki Mount Sinai (Sina Dağı) hastanesinden bir yardımcı hekim, perşembe verdiği röportajda sert bir uyarıda bulunmuştu:

30 ila 50 yaş arasındaki nispeten genç, hastalık geçmişi önceden çok az olan veya hiç bilinmeyen, çoğunlukla erkek kişiler bu virüsten hastalanıyor, entübe ediliyor, ölüyor. Sosyal mesafelendirme prensipleri sadece büyükanne ve büyükbabanızı korumak için değil.

New York bölgesinden bir başka hemşireyse şöyle diyordu:

Halkın gerçekten bilmesini istediğim şey, bu virüs yüzünden ciddi şekilde hastalanıp ölenlerin sadece yaşlı ve hastalar olmadığı. Hafta sonu baktığım her iki hastam da 30'larındaydı. Her ikisinin de bilinen hastalık geçmişi yoktu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU