Dünyanın dört bir yanından dramatik fotoğraflarla sağlık emekçilerinin salgınla mücadelesi

Doktor ve hemşireler zorlu koşullarla baş etmeye çalışıyor

Wuhan Union Hastanesi’nde bir doktor sezaryen öncesi karantina altındaki bir kadını sakinleştiriyor / 7 Mart 2020 (Feature China/Barcroft Media)

Doktor, hemşire ve diğer sağlık görevlileri, dünyada en az 167 ülke ve bölgeye yayılan ve 380 binden fazla insanı enfekte eden koronavirüsle mücadelede ön saflarda mücadele ediyor.

Enfekte olan kişi sayısı her geçen gün daha da artıp hastaneler dolarken sağlık personeli uzun saatler, zorlu koşullar ve virüsün kendilerine de bulaşma korkusuyla baş etmek zorunda kalıyor.

Yalnız bir şekilde hayatını kaybeden hastalardan, koronavirüsle enfekte olmuş bir bebeğe kadar doktor ve hemşireler bu hastalığın en kötü hallerine şahit oluyor.

Business Insider koronavirüs salgınının ön saflarında yaşamın nasıl olduğunu gösteren fotoğrafları derledi.


Uzun çalışma saatleri ve yetersiz malzemeyle mücadele

Doktor ve hemşireler koronavirüs hastalarının hayatlarını kurtarmak için gecelerini gündüzlerine katıyor. Tıpkı Vuhan’da durumu kritik bir hastaya müdahale eden bu doktorlar gibi.

korona - 1- Xinhua.jpg
Doktorlar Vuhan’da kritik durumdaki bir Kovid-19 hastasını ameliyat ediyor / 21 Mart 2020 (Xinhua)


İtalya genelinde doktor ve hemşireler uzun çalışma saatleri, yetersiz malzeme, ağır koşulların kendilerini duygusal ve fiziksel olarak tükettiğini söylüyor.

Milano’daki İtalyan hemşire Alessia Bonari bu ay Instagram’da şunları yazmıştı:

Fiziksel olarak yorgunum çünkü koruyucu ekipmanlar kötü. Laboratuvar önlüğü beni terletiyor ve önlüğü bir kez giyince artık 6 saat boyunca tuvalete gidemiyorum ya da bir şey içemiyorum.
 

korona - 2- AFP.jpg
Lombardiya’daki Cremona Hastanesi’nde hemşireler birbirlerine sarılıyor / 15 Mart 2020 (AFP)

Uzun süre takılan maskeler yüzlerini tahriş etti

Tüm gün yüz maskesi ve gözlük takmaktan yüzü tahriş olan ve moraran tıbbi personel fotoğrafları da viral olmuştu.

Britanya merkezli Metro gazetesi, virüs kaynaklı en çok vaka ve ölümün görüldüğü Çin ve İtalya gibi ülkelerdeki doktor ve hemşirelerin moraran yüzlerinin fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşmasını haberleştirmişti.

korona - 14- Feature China -Barcroft Media.jpg
Vuhan’daki Jinyintan Hastanesi’nin karantina koğuşunda çalışan hemşire Cao Shan yüzündeki izleri gösterdi / 17 Şubat 2020 (Feature China/Barcroft Media)


İtalyan hemşire Bonari de ağır koruyucu giysilerden morarmış yüzünün fotoğrafını paylaşmıştı.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sono i un'infermiera e in questo momento mi trovo ad affrontare questa emergenza sanitaria. Ho paura anche io, ma non di andare a fare la spesa, ho paura di andare a lavoro. Ho paura perché la mascherina potrebbe non aderire bene al viso, o potrei essermi toccata accidentalmente con i guanti sporchi, o magari le lenti non mi coprono nel tutto gli occhi e qualcosa potrebbe essere passato. Sono stanca fisicamente perché i dispositivi di protezione fanno male, il camice fa sudare e una volta vestita non posso più andare in bagno o bere per sei ore. Sono stanca psicologicamente, e come me lo sono tutti i miei colleghi che da settimane si trovano nella mia stessa condizione, ma questo non ci impedirà di svolgere il nostro lavoro come abbiamo sempre fatto. Continuerò a curare e prendermi cura dei miei pazienti, perché sono fiera e innamorata del mio lavoro. Quello che chiedo a chiunque stia leggendo questo post è di non vanificare lo sforzo che stiamo facendo, di essere altruisti, di stare in casa e così proteggere chi è più fragile. Noi giovani non siamo immuni al coronavirus, anche noi ci possiamo ammalare, o peggio ancora possiamo far ammalare. Non mi posso permettere il lusso di tornarmene a casa mia in quarantena, devo andare a lavoro e fare la mia parte. Voi fate la vostra, ve lo chiedo per favore.

Alessia Bonari (@alessiabonari_)'in paylaştığı bir gönderi ()

 



Virüsle her alanda savaş

Sağlık çalışanları hastalıkla pek çok farklı cephede mücadele veriyor. Ağır koruyucu giysiler içinde hastaları evlerinden alıyorlar.

korona - 3 - Reuters.jpg
Romanya’nın batısındaki Timisoara’da sağlık görevlileri bir koronavirüs hastasını kırmızı bir koruyucu sedye içinde hastaneye taşıyor / 6 Mart 2020 (Reuters)


Kaç kişinin enfekte olduğunu belirlemek için sayısız koronavirüs testi yapıyorlar.

korona - 4 - Reuters.jpg
Fransa’da bir sağlık çalışanı enfekte olduğundan şüphelenilen bir kadına koronavirüs testi yapıyor / 20 Mart 2020 (Reuters)


Spor sahaları, sergi salonları hastane oldu

Bazı hastaneler yeni koronavirüs hastalarına yetişmekte zorlanıyor ve daha fazla kişiyi barındıracak geçici merkezler kuruyor. Fotoğrafta Kanada Ottawa’da geçici bir koronavirüs merkezine dönüştürülen bir hokey sahası görünüyor.

korona  - 4 - reuters.jpg
Sağlık personeli Kanada, Ottawa’da geçici bir merkeze dönüştürülen Brewer hokey sahasında koronavirüs taraması için hasta kabul etmeye hazırlanıyor / 13 Mart 2020 (Reuters)


Bu fotoğraf Vuhan’da geçici bir hastaneye dönüştürülen kongre ve sergi merkezini ve tamamen koruyucu giysiler içinde hastaları kontrol eden bir sağlık çalışanını gösteriyor.

korona - 5 - Reuters.jpg
Vuhan Uluslararası Kongre ve Sergi Merkezi’nde yer alan geçici hastane koğuşu / 5 Şubat 2020 (Reuters)


Doğumundan 30 saat sonra pozitif

Koronavirüs salgını sıradışı anlar da yaşattı. Vuhan’daki bu hemşire doğumundan 30 saat sonra koronavirüs testi pozitif çıkan bir bebeği tutarken görülüyor.

BBC’ye göre annesinin testi de pozitif çıkan bebeğin hastalığı anne karnında mı yoksa doğumdan sonra mı kaptığı hala belli değil.

korona - 6 - Reuters.jpg
Vuhan Çocuk Hastanesi karantina koşuğunda koronavirüse yakalanmış bir bebeği tutan hemşire / 16 Mart 2020 (China Daily / Reuters)


Yeterli ekipman yok

Öte yandan Birleşik Krallık, İran, İtalya ve Avustralya dahil bazı ülkelerdeki sağlık personeli virüsle mücadele için yeterli tıbbi ekipman olmadığını bildiriyor.

korona - 7 - reuters.jpg
Roma’da sağlık personeli bir koronavirüs hastasını Gemelli Hastanesi yoğun bakım ünitesinden Columbus Covid Hastanesi’ne transfer ediyor / 16 Mart 2020 ( Reuters)


The Guardian’da yer alan habere göre, BBC’deki Andrew Marr Show’a konuşan Doktorlar Derneği Başkanı Dr. Rinesh Parmar şunları söyledi:

Kendilerini kurbanlık koyun gibi, savaşta ölüme giden askerleri gibi hissettiklerini söyleyen doktorlarımız var. Aile hekimleri bize kesinlikle terk edilmiş gibi hissettiklerini anlatıyor.


Mesaj net: Evde kalın

Hastanelerde yoğunluk giderek artarken dünyanın dört bir yanındaki sağlık personeli insanlara evde kalmalarını söyleyen mesajlar içeren fotoğraflar paylaştı.

korona - 8 Feature China -Barcroft Media.jpg
Wuhan Union Hastanesi’nde bir doktor sezaryen öncesi karantina altındaki bir kadını sakinleştiriyor / 7 Mart 2020 (Feature China/Barcroft Media)


Bu notlar, salgının kontrol altına alınması için mücadele eden Britanya Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) sağlık görevlilerinden..
 


Sağlık görevlileri bu mesajları paylaşırken, bazı kişilerin resmi tavsiyeleri görmezden gelip kendilerini tecrit etmeyi reddettiklerine dair haberler medyada yer alıyor.
 



Doktor ve hemşireler bu salgınla savaşırken hayatlarını riske atıyor

korona - 9 - reuters.jpg
Roma’da bir sağlık personeli bir ambulansın içinde koronavirüs hastasını gözlemliyor / 16 Mart 2020 (Reuters)


Reuters’a göre İtalya’nın Cremona şehrindeki Oglio Po hastanesinde hastane personelinin 5’te birinin koronavirüs testi pozitif çıktı.

Reuters’a göre emekliyken yardımcı olmak için Cremona yakınlarındaki hastaneye gelen doktor Romano Paolucci, “Gücümüzün sonuna geldik. Yeterli kaynağımız ve özellikle personelimiz yok çünkü her şeyden öte, artık personel hastalanmaya başladı” dedi.

korona - 10 - reuters.jpg
Bir sağlık personeli Cremona’daki Oglio Po hastanesi yoğun bakım ünitesinde koronavirüs hastalarını tedavi ediyor / 19 Mart 2020 (Reuters)

Birbirlerine destek oluyorlar

Öte yandan bu stresli zamanlara ruhsal durumlarını ve morallerini yüksek tutarak birbirleriyle de ilgileniyorlar.

Britanya merkezli Metro gazetesi pek çok sağlık çalışanının, birbirlerine vardiyalarda ve ekibin moralini yüksek tutmakta olabildiğince destek olduklarına dair sözlerine yer verdi.

korona - 11- afp.jpg
Kenya, Nairobi’de yerel bir STK olan Parlayan Umut Topluluğu (Shining Hope for Communities) personeli, bir kadının ateşini ölçüyor / 18 Mart 2020 (Reuters)


Küba'dan İtalya'ya uluslararası yardım 

Hatta destek uluslararası bir hal aldı. Bu hafta 52 Kübalı doktordan oluşan bir ekip koronvirüsle mücadelede yardımcı olmak için İtalya’ya geldi.

The New York Times’a göre 68 yaşındaki yoğun bakım uzmanı Leonardo Fernandez, “Hepimiz korkuyoruz ama yerine getirilmesi gereken devrimci bir görevimiz var. Bu yüzden korkuyu bir kenara bıraktık” dedi.

korona - 12 - reuters.jpg
Koronavirüsle mücadeleye destek için Küba’dan bir acil doktor ve hemşire ekibi Milano yakınlarındaki Malpensa havaalanına vardı / 22 Mart 2020 (Reuters)


"İşimle gurur duyuyorum"

Açık olan şu ki bu doktor ve hemşireler zorluklara rağmen pes etmek istemiyor. Milano’daki hemşire Alessia Bonari hastanede yaşadığı zorluklara rağmen işiyle hala “gurur duyduğunu” ve mesleğine “aşık olduğunu” yazdı.

korona - 13 - reuters.jpg
Sağlık personeli Vuhan’daki Leishenshan Hastanesi’nden taburcu edilen bir hastaya el sallıyor / 1 Mart 2020 (Reuters)


Worldometers’ta yer alan verilere göre dünya çapında koronavirüsle enfekte olanların sayısı 380 bini aştı. Yaklaşık 102 bin kişinin iyileştiği bildirilirken, 16 bin 700’den fazla kişinin de hayatını kaybettiği belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU