AB'yi kendisini yalnız bırakmakla suçlayan İtalya, Küba sağlık taburunu alkışlarla karşıladı

Koronavirüsün en sert vurduğu İtalya, Avrupa ülkelerine sitem ettikten sonra, Küba'dan da yardım aldı

Teyitli rakamlara göre dünyada en çok kişinin koronavirüs yüzünden öldüğü İtalya’ya bir yardım da Karayipler’den geldi. 

Havana yönetimi, İtalya’nın virüsten en çok etkilenen bölgesi Lombardiya’nın merkezi Milano'ya 52 kişilik doktor ve hemşire heyeti gönderdi. Dün Küba ve İtalya bayraklarıyla havaalanından çıkan Kübalı sağlıkçılar, alkışlarla karşılandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komünist Küba yönetimi, 1959'daki devrimden bu yana felaket bölgelerine doktor gönderiyor. Daha önce koleraya karşı Haiti’yle, Ebola’ya karşı Batı Afrika’yla dayanışma gösteren ülke, ilk kez İtalya’ya yardım göndermiş oldu. 

Küba son günlerde çevresindeki Venezuela, Nikaragua, Jamaika, Surinam ve Grenada'ya da koronavirüsle mücadele için sağlık birliği göndermişti. Bu, Küba'nın salgına karşı destek verdiği 6. ülke oldu.

Yolculuk öncesi Reuters’a konuşan Leonardo Fernandez daha önce Liberya’daki Ebola mücadelesinin de arasında bulunduğu 7 uluslararası göreve katıldığını söyledi. 68 yaşındaki yoğun bakım uzmanı, sözlerine şöyle devam etti: 

Hepimiz korkuyoruz fakat yerine getirilmesi gereken devrimci bir görevimiz var, bu sebeple korkuyu bir kenara attık. Korkmadığını söyleyen süper kahramandır, biz değiliz. Biz devrimci doktorlarız.

İtalya’nın Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Maurizio Massari, Amerikan Politico dergisi için kaleme aldığı makalede, ülkesinin Avrupa’nın yardımına duyduğu ihtiyacı vurgularken yaptıkları çağrılara yanıt alamamaktan yakınmıştı. 12 Mart’ta yayımlanan makalede şu ifadeler kullanılmıştı:

Ne yazık ki tek bir AB ülkesi bile Komisyon’un çağrısına yanıt vermedi. Yalnızca Çin iki taraflı karşılık verdi. Şüphesiz bu Avrupa dayanışması için iyi bir işaret değil.

Bu sözlerden sonra, İtalya’ya yardımlar çoğaldı. Koronavirüs Acil Durum Komiseri Domenico Arcuri dün katıldığı bir televizyon programında, koronavirüse karşı savaşta olduklarını dile getirerek şu bilgileri paylaştı: 

Fransa bize 1 milyon maske hibe etti. Almanya onlarca solunum cihazı gönderdi. Başbakan Giuseppe Conte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den birkaç uçak yardım istedi ve bunu sağladı. Rusya’dan 180 doktor ve hemşirenin yanı sıra maske ve solunum cihazı gelecek.


Johns Hopkins Üniversitesi’nin tuttuğu verilere göre, koronavirüs dünyada yaklaşık 350 bin kişiyi doğrudan etkiledi. Yüz bini aşkın kişi iyileşirken, 15 binden fazla insan da öldü. 

İtalya’da kayıtlı vaka sayısı 60 bine yaklaştı. Resmi rakamlara göre, ülkede yaklaşık 5 bin 500 kişi koronavirüs yüzünden öldü, 7 bini aşkın hasta iyileşti.

Virüs haberlerinin ilk geldiği yer olan Çin’deyse yaklaşık 81 bin 500 vakadan  73 bini iyileşti. Son dönemde ölüm haberlerinin azaldığı ülkede 3 bin 230’a yakın kişi hayatını kaybetti.

Dünya çapında test yapılamayan kişilerin çokluğu, bütün bu sayıların aslında çok daha fazla olduğu endişesini yaratıyor. 

Diğer yandan Küba’da kayıtlı 35 koronavirüs vakasından yalnızca biri yaşamını yitirdi. Havana yönetimi, çarşamba günü ölen kişinin 61 yaşındaki bir İtalyan olduğunu açıklamıştı.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, salı gününden itibaren sınırlarını yabancılara kapayacaklarını, cuma günü açıklamıştı. Bu, en büyük gelir kalemlerinden biri olan turizmden ülkenin para kazanamayacağı anlamına geliyor.

 

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU