Bazı koronavirüs vakalarını zatürre diye göstermekle suçlanan Moskova iddiaları yalanladı

Doktor sendikasının başkanı "Bize yalan söylediklerini hissediyorum" diyor

Rusya havalimanlarında kontrol önlemleri aldı (AFP)

Moskova'daki zatürre vakalarında bildirilen artış, Rusya'daki resmi koronavirüs verilerinin doğruluğu hakkındaki korkuları artırıyor.

144 milyon nüfuslu ülke yalnızca 253 koronavirüs vakası bildirdi ve bu sayı daha küçük nüfusa sahip diğer birçok Avrupa ülkesinden açık ara daha az. 

Rakamlar, Rusya'nın düzensiz tabiatı ve test kalitesi göz önüne alındığında, bazı doktorların resmi verilerin gerçeği ne kadar yansıttığını sorgulamasına neden oldu. 

Rusya Doktor İttifakı sendikasının başkanı Anastasia Vasilyeva "Onların (yetkililerin) bize yalan söylediğini hissediyorum" dedi.

Fakat hükümet istatistiklerinin doğru olduğunu belirtti ve Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın panik yaratmayı amaçlayan yalan haberler tarafından hedef alındığını söyleyerek yakındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın istatistik kurumu Rosstat'a göre, koronavirüsün de sebep olabildiği zatürre vakalarının sayısı ocak ayında Moskova'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37 arttı.

Veriler, 98 teyitli koronavirüs vakasının olduğu Rus başkentinde ocak ayında 6 bin 921 zatürre vakası kaydedildiğini gösterdi. Bu sayı geçen yıl 5 bin 58'di. Ülke çapındaki zatürre vakaları da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3'ün üzerinde artış gösterdi.

Moskova'nın kendi sağlık birimiyse, 13 Mart'ta yaptığı açıklamada, ocak ve şubat aylarında zatürre vakalarının geçen yıla göre yüzde 8 ve yüzde 7 daha düşük olduğunu belirtti.

Verilerinin neden bu kadar farklı olduğu sorulduğundaysa yanıt vermedi.

Tutarsızlık sorulduğunda Rosstat, Moskova'nın sağlık müdürlüğünün sayıları nereden elde ettiğini veya nasıl böyle bir sonuç üretebildiğini bilmediğini söyledi.

Vasilyeva şöyle konuştu: 

Bu zatürrenin koronavirüs olduğu fikri akla geliyor. Bu artış için başka bir neden görülmüyor.

Diğer doktorlar Vasilyeva'yla aynı fikirde değil.

"Bunun bir açıklaması var" dedi bulaşıcı hastalıklar branşının önde gelen uzmanlarından Profesör Vladimir Nikoforov.

Nikoforov, koronavirüs endişesiyle insanların alışılmıştan daha önce doktora gittiklerini belirterek "Halka yayılan endişe nedeniyle tıbbi yardım isteyenlerin sayısı arttı" ifadesini kullandı.

Bu nedenle daha fazla zatürre teşhisi konulduğunu söyledi.

Sovyet döneminde 1986 Çernobil nükleer kazasının hasır altı edildiğini hatırlayan bazı Ruslar o kadar emin değil.

Moskovalı bir muhasebeci olan Ekaterina şöyle konuştu:

Koronavirüs sayılarına inanmıyorum. O dönem Çernobil hakkında bize söylediklerini hatırlıyorum. Gerçekte ne olduğunu ancak şimdi öğreniyoruz.

Perşembe günü Moskova makamları, 79 yaşındaki bir kadının ölümünü Rusya'nın ilk koronavirüs kaynaklı ölümü olarak bildirdi fakat daha sonra aynı makamlar kadının kan pıhtısı yüzünden öldüğünü söyledi. Hükümet, kadının ölümünü günlük koronavirüs bültenine dahil etmedi.
 


Putin'in yalan haber iddiaları, Rusya devlet medyasının ve haber kuruluşlarının Avrupa sağlık sistemlerinin koronavirüsle başa çıkma kabiliyetine olan kamuoyu güvenini azaltmayı amaçlayan bir dezenformasyon kampanyası yürüttüğü sonucuna varılan bir Avrupa Birliği (AB) analizi sırasında geldi. 

Associated Press'in ele geçirdiği raporda, AB uzmanlarının, Kovid-19 virüsünün Batı yapımı bir biyolojik silah olduğu iddiaları da dahil olmak üzere, virüsle ilgili yaklaşık 80 dezenformasyon örneğini son iki ay gibi bir sürede bulduğu belirtildi.

Sahte bilgilere karşı görevlendirilen AB iletişim biriminin derlediği raporda "Bu kampanya; karışıklığı, paniği ve korkuyu daha da ağırlaştırmak ve insanların virüs ve kamu güvenliği hükümleri hakkında güvenilir bilgilere erişmesini önlemek için tasarlanmıştır" deniyor.

AB uzmanları Russia Today, Sputnik, Oriental Review, Geopolitica ve diğer haber kuruluşlarını suçladı. Yanlış haberlere örnek olarak Kovid-19'un gripten daha az zararlı olduğunu, ABD tarafından geliştirildiğini, göçmenler tarafından Avrupa'ya getirildiğini veya belirtilerini hafifletmek için alınan ibuprofenin şiddetini daha da artırdığını söyleyen makaleleri alıntıladılar.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU