Rusya'nın Amerikan seçmenini etkilemek için Gana ve Nijerya'da "trol fabrikası" kurduğu iddia edildi

CNN’in ortaya çıkardığı “ağ”ın arkasındaki kişinin, Rusya’da yaşadığı ve sahte bir isimle hareket ettiği öne sürülüyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2016'da Moskova'da sergilenen resimleri (AP)

Bir ABD seçimi daha yaklaşırken Rusya’nın yine devrede olduğuna dair haberler gelmeye başladı.

Gana ve Nijerya’da kurulduğu belirtilen Rus “trol fabrikalarının” Amerikan kamuoyunu etkilemek için çalıştığı öne sürüldü.

Facebook ve Twitter bu tür faaliyetlere karışan bazı hesapları kapattıklarını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moskova’nın müdahale iddialarının damga vurduğu 2016 ABD başkanlık seçimlerinde trollük faaliyetlerinin çoğunun Rusya’nın St Petersburg kenti olduğu belirten Amerikan CNN televizyonu, aylarca süren araştırmalarının neticesinde, bu yılki seçimler için faaliyetlerinse Batı Afrika ülkeleri Gana ve Nijerya’daki “taşeronlara yaptırıldığını” aktardı.

Bu hesaplar, neredeyse tamamen ABD’deki ırksal meselelere odaklandı, siyahilerin güçlendirilmesini teşvik etti ve beyaz Amerikalıları hedef alan öfkeyi dile getirdi.

Rusların yanlış bilgilendirme kampanyalarını takip eden uzmanlara göre hedef, “Amerikalılar arasında bölünmeyi alevlendirmek ve toplumsal huzursuzluğu kışkırtmak” olarak seçildi. Bu amaçla Twitter, Facebook ve Instagram’da paylaşımlar yapıldı. Örneğin kullanıcı adı @africamustwake olan Ganalı trollerden biri, komplo teorileri yayan bir siteden aldığı hikayeyi Facebook’ta “Amerika’nın faşist bir devlete dönüşü devam ediyor” mesajıyla paylaştı. Cumhuriyetçi bir senatörü işaret eden paylaşım “Birileri bu senatöre yol vermeli” diye devam etti.
 

Hesap.jpg
Tartışmalı hesaplardan biri (CNN)


Habere göre büyük çoğunluğu 2019’un ikinci yarısında açılan 200’den fazla Ganalı trol hesabı, dünya genelinde yüz binlerce, hatta muhtemelen milyonlarca kişiye ulaştı.

Onlarca hesap ve sayfa kapatıldı

CNN’in, yürüttüğü araştırmayla ilgili bilgilendirdiği Facebook ve Twitter’dansa bazı trol hesaplarını zaten incelemekte oldukları yanıtı geldi.

Facebook, “yabancı müdahalesine dahil olan” 49 hesap, 69 sayfa ve 85 Instagram hesabını kapattıklarını bildirdi.

Sosyal medya şirketinden yapılan açıklamada, “Söz konusu bu ağ, hedef kitle oluşturmanın ilk aşamalarındaydı. Rusya’daki bireyler adına, Gana ve Nijerya’daki yerel kişiler tarafından -bilerek ya da bilmeyerek- yönetildi. Öncelikli hedefleri ABD’deydi” ifadeleri kullanıldı.

Toplamda 68 bin takipçili 71 hesabı kapattıklarını duyuran Twitter ise “Çoğu İngilizce tweetler atıyordu ve kendilerini ABD’de yaşıyor gibi gösteriyorlardı. Rusya’yla bağlantılı olduklarını güvenerek söyleyebileceğimiz, Gana ve Nijerya’dan yönetilen bu hesaplar, ırk ve vatandaşlık hakları gibi toplumsal meselelerde sohbetlere katılarak anlaşmazlık çıkarmaya çalıştı” değerlendirmesi yaptı.
 

EBLA yerleşke.jpg
EBLA yerleşkesi (CNN)


ABD’de yaşıyormuş gibi hareket ediyorlar

CNN, ortaya çıkardığı bu hareketliliğin, Rusya’nın 2016 seçimlerindeki trollük faaliyetleriyle benzerlik gösterdiğini ve o sıralarda açılan yüzlerce hesabın arkasındaki kişilerin de kendilerini Amerikalı gibi sunduğunu hatırlattı.

Örneğin, “siyahilerin hayatı önemlidir”, “ırkçılık” ve “polis şiddeti” temalı paylaşımların arkasındaki africamustwake adlı hesap, kendisine Florida merkezli hareket ediyor süsü vermişti. Diğer bazı hesaplarsa Brooklyn ve New Orleans’tan yazıyor gibi davranmıştı.

Bir başka dikkat çeken noktaysa, açılan trol hesaplarından birinin polis şiddeti nedeniyle yaşamını yitiren Afrika kökenli bir Amerikalı gibi hareket etmiş olmasıydı. Mesele, “ABD’deki Afrikalılar” adlı bir Facebook grubunda paylaşıldı. Ancak CNN’e konuşan grup yöneticileri burada trollerin müdahil olduğuna dair hiçbir fikirlerinin olmadığını söyledi.
 

EBLA.jpg
EBLA çalışanları için hazırlanmış masalar (CNN)


Baskın yapan polis telefonlara el koydu

Öte yandan CNN’in paylaştığı fotoğraflarda, Gana’nın başkenti Akra’da operasyonun merkezi olarak kullanıldığı ileri sürülen bir yerleşke görülüyor.

“Afrika’nın Özgürleştirilmesi İçin Engelleri Kaldırmak” (EBLA) adlı küçük bir sivil toplum kuruluşunun kiraladığı bu yerde çoğu 20’li yaşlarda 6 Ganalı çalışıyor.

Laptop verilmeyen çalışanlar işlerini masa etrafında toplanıp cep telefonlarıyla yürütüyor, Gana’da çok ender görülen Telegram uygulaması üzerinden iletişim kuruyor.

Habere göre EBLA’nın başındaki kişi kendisini Amara ismiyle tanıtıp, Güney Afrikalı olduğunu öne sürüyor. Ancak gerçekte Ganalı olan ve Seth Wiredu adını taşıyan bu kişi Rusya’da yaşıyor. EBLA’da çalışan bazı kişiler de Wiredu’yu Rusça konuşurken duyduklarını söylüyor.

EBLA’nın faaliyet alanını geçen yıl Nijerya’ya kadar genişleten Wiredu, “sosyal medya yönetimine” yardım için proje yöneticiliği dahil en az 8 görevi yürütüyor.

Ganalı güvenlik güçlerinin EBLA’nın tesisine 6 Şubat’ta düzenlediği baskından sonra, söz konusu grubun açtığı tüm hesaplardaki paylaşımların sonlandırıldığı belirtiliyor.

CNN’e konuşan çalışanlarsa, silahlı baskın yapan polis tarafından sorguya çekildiklerini ve sahte hesaplar için kullandıkları cep telefonlarına el konduğunu söylüyor.

Geçen ay yer alan haberlerde Amerikan istihbarat servislerinin 2020 ABD başkanlık seçimleri öncesi harekete geçtiğini ve Rusya'nın Donald Trump'ın yeniden ABD başkanı seçilmesi için seçimlere müdahale etme girişimlerinde bulunduğuna dair uyarılarda bulunduğu belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU