Mehmet Sepil, Süper Lig'in geleceğiyle ilgili konuştu: Üç senaryo var, hızlandırılmış program, play-off ya da bu şekilde tescil

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Sepil, yeni tip koronavirüs salgınına yönelik önlemler çerçevesinde ara verilen Süper Lig'e, nisan ayının ortasında başlamayı hedeflediklerini söyledi

Fotoğraf: AA

Göztepe Kulübü ve Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Sepil, Süper Lig'in geleceğinin konuşulduğu vakfın telekonferans yöntemiyle yapılan toplantısıyla ilgili, yayıncı kuruluşa açıklamalarda bulundu.

Liglerin ertelenmesi konusunda 18 kulübün aynı fikirde olduğunu aktaran Sepil, Kulüpler Birliği Vakfı'nın konumu itibarıyla tavsiye kararı alabileceğini dile getirerek, "Neticede futbolun mevcut kurgusunda karar verme mercisi Türkiye Futbol Federasyonu'dur (TFF). Bugünkü toplantının birçok amacı vardı. Bunlardan biri de tarih konuşmak. Tarih vermezseniz, oyuncularınız, kamuoyu ne yapacak? Tarih verilebilir ama 'Bu tarihler böyle kalacak' demek mümkün değil" diye konuştu.

Süper Lig'de oynanması gereken 8 haftanın olduğunu aktaran Sepil, "İnşallah bu virüs olayı hızlı bir şekilde kontrol altına alınırsa zaten biz lig olarak çok şanslıyız. 8 lig ve 3 tane kupa maçımız var. En fazla oynayan takım 10 maça çıkacak. Takvim olarak en rahat durumda olan ülke Türkiye. UEFA son toplantısında, haziran ayının sonuna kadar liglerin bitirilmesini ve ardından Şampiyonlar Ligi finalinin oynanmasını tavsiye etti. Dolayısıyla bütün Avrupa ligleri buna uymak zorunda. Bunu tartıştık" değerlendirmesinde bulundu.

"Üç senaryo konuşuldu"

Mehmet Sepil, toplantıda ligin geleceği konusunda üç senaryonun konuşulduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

Birinci senaryo, her şey yolunda gider ve biz de ülke olarak bu virüs vakasını hızla atlatırsak, o zaman liglere hızlı bir şekilde başlarız. Bu 8-10 maçlık programı hızlı bir şekilde yerine getiririz. Şampiyonlar, düşenler belli olur. Lig biraz gecikerek, planlandığı şekilde biter. İkinci senaryo, hem ülkemizde hem de Avrupa'daki koşullardan dolayı liglere başlamak uzayabilir. Hızlandırılmış bir lig sistemine gidilmek zorunda kalınabilir. Orada da 10 tane çözüm yok, play-off gibi şampiyonların daha hızlı şekilde belirlendiği bir sistem kurulabilir. Üçüncüsü ise en zor senaryo, inşallah böyle bir şey yaşamayız. O da işlerin iyice gecikmesi ve liglerin bu şekilde tescil edilmesi gibi hiç düşünmek bile istemediğimiz bir senaryo. Bunların dışında bir senaryo yok.

Sepil, toplantıda daha çok ilk senaryo üzerinde durduklarını vurgulayarak, oyuncuların durumuyla ilgili şunları söyledi: 

Oyuncularımıza iki hafta izin verdiğimizde ve tekrar bunları geri çağırdığımızda, gelip ikinci gün oynamalarını kimse bekleyemez. Onları tekrar futbol oynayacak hale getirmek belli bir zaman alacak. Burada da iki senaryo var. Birincisi, kısa bir süre verip idmana başlamak. İkincisi de iki hafta ara vermek. Birinci senaryoda kesinlikle oyunculara test yaptırmayı tartıştık. Oyuncuların ve aynı kulüptekilerin virüs alıp almadığına bakmak için.

Toplantıda, "Liglere 17, 18 ve 19 Nisan'da başlamayı hedefleyelim', görüşümüzü federasyonla paylaşalım ve aynı zamanda gelişmeleri hep beraber takip edelim" şeklinde bir görüş ortaya çıktığını dile getiren Sepil, TFF Başkanı ile görüşerek kendisine bilgi verdiğini bildirdi. 

Sezon sonunda sözleşmesi bitecek oyuncular

Sezon sonunda sözleşmesi bitecek futbolcuların durumunu da toplantıda görüştüklerini anlatan Sepil, sözlerini şöyle tamamladı:

Önümüzde birçok sorun var. Bunlardan birisi de oyuncuların çok önemli bölümünün sözleşmelerinin mayıs ayı sonunda bitmesi. Ancak bu sadece bizim değil, bütün Avrupa'nın sorunu. Şu an Türkiye'deki mevcut sözleşmelere göre, burada hiçbir sorun yok. Dolayısıyla futbolcuların sözleşmelerinin, otomatik olarak uzayan ligle beraber uzaması çok doğaldır. Neticede böyle bir olayda herkes zarar eder. Kulüpler bu işten zarar edecek, oyuncular edecek... Böyle bir şey olduğunda bütün zararın bir tarafa yüklenmesi söz konusu değil. Bu konuda FIFA'nın nasıl bir tutum alacağı çok önemli.

 

Independent Türkçe, BeIN Sports

DAHA FAZLA HABER OKU