Uluslararası Çalışma Örgütü: 2008 krizinde işsiz kalanlar 22 milyondu, bu yıl 25 milyon kişi işsiz kalabilir

Virüs salgınının etkisiyle ekonomi otoriteleri dünya ekonomisi için resesyon öngörürken Uluslararası Çalışma Örgütü, küresel işsizlik artışını 5,3 milyon ile 24,7 milyon arasında tahmin ediyor

Fotoğraf: Reuters

Sadece üç buçuk ayda 220 binden fazla insana bulaşan, 9 binden fazla insana bulaşan koronavirüs salgınının yarattığı en büyük endişelerden biri işsizlik. 

Kendini evine kapatan insanların tüketmekten el ayak çekmesi ve işletmelerin korunma amaçlı kapanma kararı alması sonrası şirketlerin borçlarını nasıl ödeyeceği ve bu borçları ödemek için hangi istihdam politikasını izleyecekleri merak ediliyor. 

Bu konuyla ilgili ilk resmi tahmin Uluslararası Çalışma Örgütü’nden (ILO) geldi. 

Daha önce, 2019 küresel işsizliğini 188 milyon olarak açıklayan ILO, bu sayının virüs kriziyle birlikte 25 milyon kişi daha artabileceğini söyledi ve ekledi: 

Ancak tabii ki 2008-2009 sonrası gördüğümüz koordineli bir uluslararası politika uygulamaya alınırsa, küresel işsizlik etkisi daha az olacaktır. Acilen üç konuda geniş çağlı önlemler alınmalıdır: Çalışanları çalışma alanlarında korumak, ekonomiyi ve istihdamı teşvik etmek, meslekleri ve ücretleri desteklemek. 


ILO, bahsettiği önlemleri şöyle detaylandırıyor: Sosyal korumayı genişletmek, çalışanları kısa mesailer, ücretli izinler ve eşlenikleri ile elde tutmayı desteklemek, küçük ve orta ölçekli şirketler dahil vergi afları, belli başlı sektörlere kredi desteği. 

Farklı büyüme senaryosuna farklı işsizlik

Uluslararası Çalışma Örgütü, farklı küresel büyüme senaryoları nedeniyle küresel işsizlik artışını 5,3 milyon ile 24,7 milyon arasında tahmin ediyor. 

2008 küresel krizinin 22 milyon insanı işsiz bıraktığını hatırlatan ILO, virüs kriziyle birlikte yoksul çalışanların da artabileceğini söylüyor. 

Yoksul çalışanlara 35 milyon insan eklenebilir 

ILO’ya göre ekonomik faaliyetteki düşüş, yoksulluk sınırına yakın ya da altındaki çalışanları yıkıma uğratabilir. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önceki raporunda “Yoksul çalışan sayısında 2020’de 14 milyon azalma bekliyoruz” diyen ILO, yeni tahmininde 8,8 ila 35 milyon kişinin “yoksul çalışanlar” ordusuna ekleneceğini söylüyor. 

Hâlihazırda her beş çalışandan biri yoksul

ILO, günlük 3,20 doların altında kazanan ve kendileri ile ailerini olağanüstü ya da ılımlı yoksulluktan çıkaramayanları “yoksul çalışanlar” olarak niteliyor. 
 
ILO verilerine göre söz konusu kişilerin sayısı 2019’da 630 milyon kişiydi. Bu, toplam istihdamın yüzde 19’u ya da her beş çalışan biri anlamına geliyor. 

Ücretlerdeki kayıp 3 trilyon doları aşabilir 

Uluslararası Çalışma Örgütü, bir yandan işsizlik yükselirken diğer yandan yetersiz personelle çalışmada artış, ücretlerde ya da çalışma saatlerinde kesintiye gidilmesi gibi durumların da gözlemlenebileceğini ifade ediyor ve ekliyor: 

Krizlerin etkisini biraz olsun yumuşatan kendi adına çalışan serbest meslek sahipleri, insanların mobilitesinin kısıtlanması nedeniyle bu sefer aynı şeyi yapamayabilir. 

ILO’ya göre 2020’de çalışanların ücretlerinde toplamda 860 milyar dolar ile 3,4 trilyon dolar arası bir kesinti de olabilir. Bu, tüketimin azalması ve ekonomik tahminlerin tamamen değişmesi anlamına geliyor. 

“Artık yalnızca sağlık krizi değil” 

“Bu artık yalnızca bir küresel sağlık krizi değil, aynı zamanda istihdam ve ekonomi krizi” diyen ILO Genel Direktörü Guy Ryder, dünyanın 2008 sonrasına benzer şekilde dayanışma göstermesi gerektiğine vurgu yapıyor. 

Örgüt ayrıca, bazı grupların istihdam krizinden daha orantısız şekilde etkileneceği ve bu durumun gelir adaletsizliği makasını büyüteceği konusunda uyarıyor. 

ILO’ya göre gençlerin ve yaşlıların çalıştırıldığı düşük ücretli meslekler ile kadınlar ve göçmenler bu grupların içerisinde.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU