Türkiye'ye dönen umreciler için tedbir alındı mı? Bilim Kurulu Üyesi Kara yanıtladı

Bilim Kurulu Üyesi Kara, “Suudi Arabistan’da vaka görüldükten sonra umreden gelenlerin direkt karantinaya alınması gündeme geldi” dedi

CNN Türk’te Ahmet Hakan'ın moderatörlüğüyle yayımlanan Tarafsız Bölge programında Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Prof. Dr. Canan Karatay, Özlem Gürses ve Musa Kesler’in katılımıyla Suudi Arabistan’dan dönen umrecilerin durumu ve tedavi şekli tartışıldı.

Bilim Kurulu Üyesi Kara, henüz Suudi Arabistan’da koronavirüs vakası yokken bile dönen umrecilere tarama yapıldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteci Özlem Gürses’in “Tüm dönenlerin taraması yapıldı doğru mu anlıyorum? Daha önce dönen 15 bin umre ziyaretçisi var, hepsinin taraması yapıldı, doğru anlıyorum öyle mi? sorusuna Prof. Kara’nın yanıtı “Tabii, kesinlikle” oldu.

“Daha vaka yokken umreciler taramalardan geçirildi”

Henüz vaka yokken Türkiye’nin boş giden uçaklarda doktor ve hemşire gönderdiği bilgisini paylaşan Kara, süreci şu sözlerle anlattı:

Şöyle yapıldı; Türkiye’den uçak boş giderken yoğunluğa göre bir veya iki doktor ile 2 ile 4 hemşire gitti. Ve o kişiler uçağa binerken uçakta, o kişilerin değerlendirmelerini yaptılar. Değerlendirmeler yapılırken de en ufak şüphesi olanlar inişte ayrı şekilde değerlendirildi. Tekrar muayene edildi, hastanelere alındı ve testleri yapıldı.

Suudi Arabistan’dan dönen ilk umrecilerin söz konusu taramalardan geçtiğini belirten Kara, “İlk gelenler böyleydi. O dönemde daha Suudi Arabistan’da vaka yoktu. Ama ne zamanki Suudi Arabistan’da vaka görüldü, vakalar çıktı ondan sonra umreden gelenlerin direk karantinaya alınması gündeme geldi” diye konuştu.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU