‘Napalm Kızı’na Almanya’dan barış ödülü

Şimdi 55 yaşında olan Kim Phuc, savaşta yaralanan çocuklara ve UNESCO’ya verdiği destek nedeniyle Dresden Ödülü’ne layık görüldü

8 Haziran 1972'de Güney Vietnam’a ait bir uçak tarafından napalm bombalarıyla vurulan 9 yaşındaki Kim Phuc gözyaşları içinde kaçarken. Nick Ut/AP

Vietnam Savaşı sırasında çekilen tarihi fotoğrafla hafızalara kazınan Kim Phuc, barışa katkılarından dolayı Almanya tarafından ödüllendirildi.  

Şu an 55 yaşında olan Kim, savaşta yaralanan çocuklara ve UNESCO’ya verdiği destek nedeniyle Dresden Ödülü’ne layık görüldü.

Şiddet ve nefrete karşı yaptığı konuşmalarda tepkisini yüksek sesle dile getiren Kim’e, 10 bin euroluk (8 bin 800 sterlin) para ödülü de takdim edildi.

1972 yılındaki savaş sırasında 9 yaşında olan Kim’in yaşadığı köy, Kuzey Vietnam birliklerini barındırdığını düşüncesiyle Güney Vietnam’a ait bir uçak tarafından napalm bombalarıyla vurulmuştu.

Bombalar yüzünden vücudu ağır şekilde yanan Vietnamlı kız, gözyaşları içinde kaçarken Associated Press’in Vietnam asıllı Amerikalı fotoğrafçısı Nick Ut’un objektiflerine o unutulmaz kareyle yansımıştı. Akıllarda yer eden bu fotoğraf, Ut’a 1973 yılında Pulitzer Ödülü getimişti.

Dünyanın “Napalm Kızı” olarak tanıdığı Kim, şu an Kanada’da yaşıyor. Vücudundaki yanıkların yol açtığı ağrı ve acıdan kurtulmak isteyen Kim, yara izlerini lazerle tedavi eden uzman bir cilt doktorunu ziyaret etmek üzere 2015 yılında Kanada’dan Miami’ye gitmişti.

Dresden Ödülü’nün önceki sahipleri arasında, eski Sovyet lideri Mihail Gorbaçov ile Amerikalı sivil haklar savunucusu Tommie Smith de bulunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

​​​​​​​https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU