Koronavirüs uzay sektörünü de vurdu: Şimdiye kadarki en kötü etkileri

Virüsün uzay çalışmaları üzerindeki etkisi, ertelenen görevlerden iptal edilen konferanslara uzanan geniş bir ölçekte

NASA Artemis dönemi görevlerine katılmak üzere yeni astronot sınıfını mezun etmişti, 10 Ocak 2020 (NASA)

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan yeni koronavirüs, tüm çabalara rağmen etkisini sürdürüyor.

Dünya çapındaki vaka sayısının bugün itibarıyla 150 bini geçtiği bildirilirken, iyileşenlerin sayısının 73 bin 700’e ulaştığı, 5 bin 600’den fazla kişinin de virüs yüzünden hayatını kaybettiği kaydedildi. Sağlık görevlilerinin henüz pandeminin başında olduğumuza dair uyarılar göz önüne alındığında bu rakam artabilir.

Kovid-19 diye bilinen hastalığın ekonomik etkisi de büyük. Pek çok sektör çalışanı evden çalışmaya geçerken, hava trafiği durdu ve NBA gibi büyük müsabakalar da askıya alındı.

SARS-COV-2 diye bilinen virüsün neden olduğu hastalık uzay sektörünü de etkiledi. NASA'nın Kaliforniya'daki Ames Araştırma Merkezi, bir sonraki duyuruya kadar çalışanlarının evden çalışacağını açıkladı. Duyuru, çalışanlardan birinin Kovid-19 taşıdığının onaylanmasının ardından geldi. Söz konusu çalışanın koronavirüs testinin pozitif çıktığı bildirildi.

Öte yandan virüsün uzay çalışmaları üzerindeki etkisi, ertelenen görevlerden iptal edilen konferanslara uzanan geniş bir ölçekte. Space.com, Kovid-19’un uzay çalışmaları üzerindeki önemli etkilerini şöyle sıraladı:

ExoMars fırlatışı ertelendi

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rusya'nın Roscosmos olarak bilinen federal uzay ajansı, Kızıl Gezegen’de yaşamın ipuçlarını arayacak ExoMars uzay aracının Temmuz’da yapılması planlanan fırlatışını 2022'ye ertelediğini duyurdu.

Erteleme aslında, paraşüt sistemindeki sorunlara atfedilebilir. Çünkü bu sistem Dünya üzerinde yapılan testlerde başarısız oldu. ESA yetkilileri ayrıca, bazı önemli elektronik ekipmanlarda hatalar olduğuna da belirtti.

Ancak, ESA Genel Müdürü Jan Wörner, yeni koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak için tasarlanan seyahat kısıtlamalarının da bu sorunların çözümünü zora soktuğunu söyledi.

Roscosmos Genel Müdürü Dmitri Rogozin de şu ifadeleri kullandı:

Avrupa'daki epidemiyolojik durumun şiddetlenmesine bağlı koşullar, uzmanlarımıza diğer endüstri ortaklarına yönelik seyahatlerine devam etmesi için olanak tanımıyor. Bunun yanı sıra karar aslen ExoMars'ın tüm sistemlerinin sağlamlığının azami düzeye çıkarılması ihtiyacıyla alındı.

NASA’nın bilim kampanyaları askıya alındı

Yeni koronavirüsün yayılması NASA’nın programında pek çok değişikliğe gitmesine de neden oldu.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine, “Bu bahar ülke genelinde başlatılması planlanan üç NASA hava bilimi kampanyası, alan aktivitelerini yılın ilerleyen zamanlarına kaydırdı” dedi.

Kampanyalar şunlardı: DeltaX, Yaz Stratosferinin Dinamikleri ve Kimyası (DCOTTS) ve Ames'ten yapılacak uçuşları da içeren Mezoskal Deniz Dinamikleri Deneyi (S-MODE).

Öte yandan Bridenstine’e göre projelerin bilimsel getirilerinin bu plan değişikliğinden etkilenmesi beklenmiyor.

Şimdiye kadar yalnızca Ames merkezi için evden çalışma kararı veren NASA, bu kararın ilerleyen günlerde genişletilmesi ihtimali için hazırlık yapıyor. Örneğin 13 Mart Cuma günü, Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nin çeşitli tesislerine personel harici tüm ziyaretleri iptal etti. Ajans yetkilileri konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Goddard 13 Mart Cuma gününden itibaren Greenbelt ve Virginia'daki Wallops Uçuş Tesisi'ndeki ziyaretçi merkezlerini kapatıyor. Bu, sosyal mesafe oluşturmak için alınan koruyucu bir önlem.

Konferanslar ve diğer etkinlikler

Uzay sektörünün bazı önemli toplantıları ve etkinlikleri de Kovid-19 endişeleri nedeniyle iptal edildi veya ertelendi.

Örneğin, Uzay Vakfı 30 Mart ve 2 Nisan arasında Colorado Springs'de yapılması planlanan 36. Uzay Sempozyumu’nu ertelediğini duyurdu. Uzay Sempozyumu, vakfın yıllık etkinliklerden biri. Pek çok üst düzey katılımcının yer aldığı etkinlik, dünyanın dört bir yanından binlerce insanı bir araya getiriyor.

Bir diğer önemli toplantı da Satellite 2020’ydi. Pazartesi günü SpaceX kurucusu ve CEO'su Elon Musk'ın "açılış konuşması" için katıldığı etkinlik, planlanandan bir gün önce sona erdi ve 12 Mart Perşembe günü yapılması planlanan tüm etkinlikleri iptal etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pek çok üniversitenin yıllık etkinliklerinin yanı sıra, dünyanın en büyük fizik toplantılarından biri de salgından etkilendi. Amerikan Fizik Derneği, 2 Mart - 6 Mart tarihlerinde Denver'da gerçekleşmesi gereken Mart toplantısını iptal etti.

Virüsün etkisi ABD’yle de sınırlı kalmadı. Avrupa Güney Gözlemevi, Almanya'nın Garching kentindeki etkinliklerini iptal etti ve Şili'deki büyük gözlemevlerinden ikisi La Silla ve Paranal'daki halka açık ziyaretleri de askıya aldı.

Birleşmiş Milletler Dış Uzayın Barışçıl Kullanımları Komitesi de 23 Mart ve 3 Nisan tarihleri ​​arasında Viyana'da yapılması planlanan alt komite toplantısını iptal etti.

Independent Türkçe, Space.com

DAHA FAZLA HABER OKU