İklim krizine karşı yeni bir sanayi devrimi gerekli, Dünya'da olması şart değil

Boris Johnson cesaret verici şeyler söylese de şimdi harekete geçme zamanı. Analizler, yüksek değerli 15 bin yeni istihdamın anahtarını elinde tutan sektörün Birleşik Krallık (BK) genelinde büyük ihtiyaç duyulan büyümeyi sağlayacağını gösteriyor

Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) Tim Peake'in Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çektiği fotoğraf, İtalya ve Akdeniz'i gösteriyor (Reuters/NASA/Tim Peake)

İklim krizi dünyadaki ekosistemleri tehdit etmeyi sürdüredursun, diğer tarafta Birleşik Krallık'ta (BK), kendini seller, orman yangınları ve diğer felaket hadiseleriyle başa çıkmaya adamış, yeni bir veri bilimci türü dikkat çekiyor. Uydu görüntülerinin gün geçtikçe artan isabetliliği, acil durum hizmetleri ve yangına müdahale ekiplerine eskisinden çok daha hızlı müdahale kapasitesi sağlıyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde daha da gelişecek olan bir dizi teknoloji, doğal afetlerin gerçek zamanlı sıcak noktalarda gözlemi alanında sayısız iş imkanını da beraberinde getirebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK'nın büyüyen sürdürülebilir finans sektörünün geleceğinde, belirli yatırımların doğal çevre üzerindeki etkisini ölçen nicel analistler olacak. Gezegen gözlemi ve iklim verileri gibi jeo-uzamsal verilerle donatılan bu analistler, yatırımcılara sermayenin sürdürülebilir biçimde bölüştürülmesi için daha iyi yargıya varmak için ihtiyaç duyulan bilgileri sunacak. Tarım sektöründe, uzaydan gelen veriye sahip mahsul yöneticileriyle tarımsal uydu danışmanları, daha sürdürülebilir, verimli ve düşük maliyetli tarım yöntemlerinin gerçekleştirilmesine yardımcı olacak.

BK uzay endüstrisi bu şekilde büyür ve küresel uzay pazarında gelişimini sürdürürse, yakın geleceğe hoşgeldiniz. Dünya iklim aciliyetinin yıkıcı etkisinin farkına varırken, BK, 2050 yılına kadar net sıfır düzeyinde karbon emisyonuna ulaşma taahhüdünde çoktan beridir öncü bir rol oynuyor. Uzay endüstrimize doğru yatırım yaparak yakın zamanda hem söz hem de eylemlerimizle dünya lideri pozisyonunu üstlenebiliriz.

Pek çok açıdan, uzay sektörü iklim kriziyle başa çıkma girişimlerinin adsız kahramanı. Uzay tabanlı teknolojiler ve uzay kaynaklı bilgiler iklim bilgisinin, iklim biliminin, gözlemin ve erken uyarının merkezinde yer alıyor. Gerçekten de BM İklim Değişikliği ana başlıklarında tanımlanan 45 temel iklim değişkeninin 35'i uzaydan ölçülüyor. Gelecekte uydu konumlama ve iletişim teknolojileriyle birleşen yeni uydu veri uygulamaları, hem karbon emisyonunun azaltımına yardımcı olacak hem de iklim aciliyetinin yıkıcı etkisinin yönetimi için ülke ve dünya genelinde toplumların ihtiyacı olan temel kapasiteyi sağlayacak.
 

Doğru yatırımla 10 yıl içinde Birleşik Krallık'ta yeşil istihdamın (Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre çevrenin korunmasına veya yenilenmesine katkı yapan işler "yeşil iş" olarak tanımlanıyor -ed.n.) tüm bölgelerimize yayıldığı yeni bir sanayi devrimine sahip olabiliriz. Yeni analizimiz BK'da 2030'a kadar yaratılacak 15 bin yeşil istihdamın anahtarının uzay sektörünün elinde olduğunu gösteriyor. Ülkenin en değerlileri arasında yer alacak olan bu yeni işler, BK ekonomisinin en üretken sanayi sektörleriyle eş düzeyde üretim oranları sağlayacak. Bu tür işleri yaratmak, 4 tane Google BK genel merkezine denk iş gücünü ekonomiye katarak büyümeyi ve inovasyonu ülke genelinde yaymaya tekabül edecek.

Hükümet, iklim aciliyetiyle mücadeleye yardımcı olmak üzere en son uydu teknolojilerini kullanacak 5 milyon sterlinlik (yaklaşık 39 milyon TL) yeni uydu veri merkezini duyurarak uzayın, çevreyi dönüştürücü potansiyelini şimdiden tanıdı. Bir sonraki adım, yıllık 150 milyon sterlin (yaklaşık 1,1 milyar TL) tutarındaki yeni İnovasyon Fonu'nu da içeren Ulusal Uzay Programı'nın kurulması olmalıdır. Programın ana amacı, BK uzay sektörünün küresel uzay pazarında giderek daha önemli bir rol oynamasına ve uydu teknolojisinin krizle başa çıkmak için kullanımında öncülük yapmamıza destek sağlamak olacaktır.

Uzayla ilişkili kuruluşlar BK ekonomisine milyarlar kazandırıyorsa da, Brexit ülkenin uzay sektörü için potansiyel fırsatların yanı sıra beraberinde engeller de getiriyor. Küresel pazar daha rekabetçi hale geliyor. Diğer ülkeler uzay sektörlerini büyütürken, BK'nın mevcut pozisyonunu korumak için dahi genişlemesinin gerekmesi risk teşkil ediyor.

Boris Johnson uzay hakkında cesaret verici şeyler söylemişti, şimdi harekete geçme zamanı. İklim aciliyetiyle başa çıkmak için uydu teknolojisine yatırım yapan BK yeni uzay yarışının büyük kazananı olabilir. Şiddetli hava şartlarını ölçen veri bilimcileri, doğal afet sıcak nokta izleme danışmanları ve doğal çevre yatırım analistlerinden, tarımsal uydu danışmanları, uzay verisine sahip mahsul yöneticileri ve uzay verisi trafik kontrol operatörlerine kadar değişen bir dizi rolle yeşil bir iş devrimi gerçekleştirebiliriz.

Graham Peters, Birleşik Krallık uzay endüstrisini ulusal ve uluslararası düzeyde hükümet ve diğer paydaşlara karşı temsil eden ticaret birliği UKspace'in başkanıdır.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU