ABD’den Hindistan’a, korona salgını nedeniyle okulları tatil eden ülkeler

Kovid-19 diye bilinen hastalıktan en çok etkilenen ülkeler arasında Çin, İtalya, İran, Güney Kore, İspanya, Fransa ve ABD gibi ülkeler yer alıyor

Harvard, koronavirüsün yayılmasını engellemek için dersleri çevrimiçi verecek (AP)

Koronavirüs vakalarının artmasıyla birlikte dünyanın dört bir yanından üniversiteler ve okullar ya eğitime ara veriyor ya da çevrimiçi derslere geçiyor.

Çin’in Vuhan kentinde başlayan ve dünya çapında yayılan yeni koronavirüs salgını, dünya çapında 110 binden fazla kişinin enfekte olmasına, 4 binden fazla kişinin de ölümüne neden oldu.

Worldometers'taki verilere göre Kovid-19 diye bilinen hastalıktan en çok etkilenen ülkeler arasında Çin, İtalya, İran, Güney Kore, İspanya, Fransa ve ABD gibi ülkeler yer alıyor.

Virüs hızla yayılırken hükümetler de bu yayılımı durdurmak için çeşitli önlemler alıyor. Bu önlemler arasında okulların eğitime ara vermesi de yer alıyor.

ABD’nin köklü üniversiteleri uzaktan eğitime geçiyor

Education Week’în aktardığına göre bugün itibariyle yalnızca ABD’de 621 okul eğitime ara verirken, Princeton, Harvard ve Columbia gibi tanınmış üniversiteler de dersleri iptal etti ve on binlerce öğrenciyi çevrimiçi derslere yönlendirdi.

ABD yönetimi konuyla ilgili resmi tebligat vermekten kaçınıyor. O yüzden de genellikle özel olarak işletilen kurumlar hızlı yayılan salgınla en iyi başa çıkma yöntemlerini kendileri tartışıyor.

Economic Times’ın aktardığına göre Harvard Üniversitesi bugün, 23 Mart Pazartesi gününden itibaren tüm derslerin çevrimiçi verileceğini açıkladı. Üniversitenin bu haftanın sonunda bahar tatiline gireceği bildirildi.

Cambridge’te bulunan üniversitenin başkanı Lawrence Bacow, “Bu değişikliklerin amacı, büyük gruplar halinde toplanma ihtiyacını en aza indirmektir” dedi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) de 15 Mayıs’a kadar en az 150 kişinin gelmesi beklenen tüm etkinlikleri iptal etti. Cambridge merkezli enstitü, 150 veya daha fazla öğrencisi olan derslerin de çevrimiçi yapılacağını açıkladı.

New York’taki Columbia Üniversitesi ve Fordham Üniversitesi de uzaktan eğitime geçtiklerini duyururken, New Jersey merkezli Princeton Üniversitesi tüm seminerleri ve dersleri en erken 5 Nisan’a kadar çevrimiçi yapacaklarını, 100den fazla katılımcının gelebileceği etkinlikleri de iptal edeceklerini açıkladı.

Berkeley ve Stanford ve Kaliforniya Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu Kaliforniya’daki birçok üniversite de çevrimiçi yapılmayan dersleri askıya aldı. Benzer şekilde Pensilvanya’daki West Chester Üniversitesi de kampüste yapılan dersleri dönem sonuna kadar askıya aldığını bildirirken, Minesota Üniversitesi de öğretim üyelerine çevrimiçi derslere hazırlanmalarını söyledi.

US News’te yer alan habere göre Connecticut eyaletinde yer alan Yale Üniversitesi de bahar tatilinin sonunda derslerin çevrimiçi olarak verileceğini açıkladı. Öğrencilere virüsün yayılmasını engellemek için yurtdışına çıkmamaları tembih edildi.

Üniversitelerin yanı sıra Pensilvanya’daki pek çok okul da eğitime ara verdi.

Patch.com’un aktardığına göre eğitime ara verildiğine yönelik duyurular, Philadelphia Çocuk Hastanesi’nde çalışan ve koronavirüs taşıdığı öğrenilen bir doktorun 13 çocukla temas ettiğinin anlaşılmasının ardından gerçekleşti.

ABD'de bugün itibarıyla koronavirüs vakalarının sayısı bini geçerken, en az 31 kişi de yaşamını yitirdi. Federal yetkililerin salgına karşı zorlu bir mücadele verdiği bildiriliyor.

Hindistan’da da okullar tatil

Teyitli vaka sayısının 62’ye ulaştığı Hindistan da Kovid-19 diye bilinen hastalığa karşı önlemlerini artırdı.

Vakaların 15’inin görüldüğü Kerala eyaletinin yöneticisi Pinarayi Vijayan, eyalet genelinde sıkı tedbirler duyurdu.

Quartz India’nın aktardığına göre bu tedbirler kapsamında eyaletteki eğitim kurumları ve sinema salonları 31 Mart'a kadar kapalı kalacak.

Karnataka eyaleti de okulları süresiz olarak kapattığını duyurdu. Eyaletteki teyitli vaka sayısının bugün itibarıyla 12’ye çıktığı belirtildi.

Kantaka koronavirüsün yanı sıra kolera salgını riskiyle de karşı karşıya. Bengaluru'daki hastaneler, son üç gün içinde ishal, dehidrasyon, kusma ve bitkinlik gibi kolerayla ilişkili semptomlar taşıyan 17 vaka bildirdi.

Almanya ve İspanya okulların kapanmasının sonuçlarını tartışıyor

Kovid-19’un Almanya’yı da etkilemesinin ardından onlarca okul geçici olarak kapatıldı.

Yerel medyanın aktardığına göre Alman Öğretmenler Birliği (Deutsche Lehrerverband veya DL), Almanya'daki yaklaşık 100 okulun ve kreşin eğitime ara verdiğini tahmin ediyor.

Heinsberg gibi bazı bölgelerde, şu an için tüm okulların kapalı olduğu bildirildi.

Öte yandan Münih'teki Teknik Üniversitesi'nden virolog Ulrike Protzer, “Hijyenle ilglil önlemler garanti edilemezse okulların kapanması mantıklı olabilir” dedi ve ekledi:

Ancak ekonomi, özellikle sağlık sistemi üzerindeki muazzam etkiyi düşünmek gerek. Genç ebeveynler artık işe gidemiyor çünkü çocuklarına bakmak zorundalar.

Alman Hastane Hijyeni Derneği (Deutschen Gesellschaft für Krankenhaushygiene, DGKH) yönetim kurulu sözcüsü Peter Walger de çocuk bakımıyla ilgili olarak yaşanacak sorunların, faydalarla orantılı olmayacağını söyledi ve ekledi:

Okulları kapatmaya değmez.

Bin 500’den fazla vakanın tespit edildiği Almanya’da 2 kişi koronavirüs yüzünden hayatını kaybetti.

Benzer şekilde Madrid de okulların kapanmasından kaynaklanan çocuk bakımı ihtiyacıyla mücadele ediyor.

Madrid'deki okullar, bölgesel hükümet’in koronavirüsün yayılımını durdurmak için aldığı kararla eğitime iki hafta ara verdi.

Öte yandan The Guardian’ın aktardığına göre bu karar, ebeveynleri çocukların bakımıyla ilgili doğaçlama kararlar vermek zorunda bıraktı.

Sekiz yaşındaki oğlunu Madrid'in kuzeybatısındaki Nuestra Señora de las Nieves okulundan alan mağaza çalışanı Carmen Delgado, “Şimdi o çocuklara kim bakacak?” dedi ve ekledi:

Ben şanslıyım çünkü öğleden sonraları çalışıyorum, böylece sabah oğluma bakabilirim ve eşim de öğleden sonra bakabilir.

Bir diğer veli José Sato ise “Bunu bir hafta önce yapmalılardı, vakalar katlanarak artıyor” diye konuştu.

İspanya şimdiye kadar Madrid’te 782, ülke genelinde bin 600’den fazla vaka doğruladı ve 36 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Bugün itibarıyla kapanan kreşler, okullar ve üniversiteler eğitime 23 Mart’a kadar ara verecek.

 

 

İtalya ve İran’da tüm okullar kapalı

İtalya hükümeti 4 Mart’ta yaptığı açıklamada yeni koronavirüsün daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla ülke çapındaki tüm okulları ve üniversiteleri kapattığını söyledi.

CNN’e göre Başbakan Giuseppe Conte ve Eğitim Bakanı Lucia Azzolina tüm okulların 15 Mart Pazar gününe kadar kapalı kalacağını açıkladı.

İtalya, Kovid-19 salgınından en kötü etkilenen ülkelerden biri oldu.

İtalya’da an itibariyla 10 bin 149 koronavirüs vakası tespit edildi. Ölü sayısınınsa 3 bini aştığı belirtiliyor.

Sekiz bini aşkın kişinin koronavirüs kaptığı ve 200’den fazla kişinin de hayatını kaybettiği İran’da da eğitime ara verildi.

Middle East Eye’ın aktardığına göre hükümet 5 Mart’ta, hastalığın daha fazla yayılmasını önlemek için okul ve üniversitelerin bir ay kapalı kalacağını açıkladı.

İran Sağlık Bakanı Said Namaki, “Halk bunu seyahat etmek için bir fırsat olarak görmemeli. Evde kalmalı ve uyarılarımızı ciddiye almalı” dedi.

Fransa’da 120 okul eğitime ara verdi

Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer geçen hafta, en çok koronavirüs vakası bildirilen bölgelerde yaklaşık 120 okulu kapattığını açıkladı.

İlerleyen günlerde daha fazlasını da kapatabileceklerini açıklayan bakan, “Rakamlar hızla değişiyor” dedi.

AFP’nin aktardığına göre okullar, el yıkama için sabun stoklarını artırırken, şimdilik ülke çapında bir okul kapatma emri planlanmıyor.

Bin 700’den  fazla kişinin enfekte olduğu ülkede koronavirüsten ölenlerin sayısı 33’e çıktı. çıkmıştı.

Avustralya’da da okullar kapanıyor

Avustralya’daki iki eyalette okullar; öğrenci ve personel arasında koronavirüsün yayılmasının ardından dün itibarıyla eğitime ara verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kew'deki Carey Hıristiyan Dilbilgisi Okulu eğitime ara veren ilk kurum olurken, Melbourne'daki seçkin bir özel okul da öğretmeninin hastalanmasının ardından dün eğitime ara verdiğini açıkladı.

Reuters’ın aktardığına göre Eğitim Bakanı Dan Tehan, virüs yayılmaya devam ettikçe okulların geçici olarak kapatılmasının yaygın bir uygulama haline gelebileceğini söyledi.

Ayrıca Sydney şehrinde de iki okul, 3 öğrencinin koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından eğitime ara verdi.

Ülkede teyitli vakaların sayısı 100’ü geçmiş bulunuyor.

Çin’de okullar yeniden açılıyor

Öte yandan virüsle uzun süredir mücadele eden Çin’de, kapanan bazı okullar yeniden açıldı.

BBC’nin aktardığına göre Çingay bölgesindeki 144 okulun ilk grubu pazartesi günü eğitime yeniden başladı.

Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaleti de lise ve ortaokuldaki bazı öğrencilerin 16 Mart'tan itibaren derslere devam edeceğini söyledi.

Xinhua haber ajansına göre virüsün ilk çıktığı Vuhan kentinde, aralarında okulların da bulunduğu kamu tesislerinden dönüştürülen 16 geçici hastanenin tümü kapandı.

Devlet Başkanı Xi Jinping dün, salgının patlak vermesinden bu yana ilk kez Vuhan’ı ziyaret etmişti.

80 binden fazla kişinin enfekte olduğu ülkede koronavirüs yüzünden ölenlerin sayısının 3 bini geçtiği bildiriliyor.

npr.org’un aktardığına göre okulların kapandığı diğer ülkeler arasında Japonya, İran, İtalya, Irak ve Güney Kore, Azerbaycan, Lübnan, Ermenistan, Bahreyn, Kuveyt, Moğolistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de yer alıyor.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU