Kanserli olmayan yumurtalık kisti izlenerek ameliyat oranları azaltılabilecek    

Araştırma sonuçları, kanserli olmayan yumurtalık kisti vakalarında daha az ameliyat gerekebileceğini ortaya koyuyor

Fotoğraf: AA 

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre yumurtalıklarında kist olan kadınlar riskli ameliyatlarla gereksiz yere bıçak altına yatıyor olabilir.

Imperial College London okulundan bir araştırma ekibine göre, bu yeni çalışma bu tür vakalara yaklaşımda değişikliğe (paradigma değişikliği) gidilebileceğinin bir habercisi.

Kistlerin daha fazla gözetim altında tutulduğu takdirde, çoğu vakanın güvenli şekilde sonuçlanabileceğini bulan araştırma, kanserli olmadığı düşünülen kistlerde, kistin kopması veya bükülmesi gibi ciddi yan etki ihtimallerinin çok daha düşük olduğunu da ortaya koyuyor.

Kadınların çoğu halen, doğurganlık endişesi veya kanser korkusu sebebiyle ameliyatı tercih etse de, vakaların yüzde 3,5 ila 15'inde bağırsak delinmesi gibi komplikasyonların ortaya çıktığı görülüyor.

Ancak Lancet Oncology dergisinde yayınlanan bu yeni araştırma, birçok durumda bu risklerin güvenle önlenebilir olduğunu savunuyor.

Araştırma çerçevesinde yaklaşık 2 bin kadını izleyen grup, bu kadınların daha düzenli muayenelerle ve düşük ücretli ultrasonlarla “dikkatle gözlemlenebileceği” yaklaşımını benimsedi.

Araştırmaya öncülük eden Kraliyet Kadın Hastalıkları ve Jinekologlar Koleji üyesi Prof. Tom Bourne konuyla ilgili şunları söyledi:

 

“Eğitimli ultrason denetçilerinin kanserli hücre bulunmadığını güvenilir şekilde tespit etmesi halinde, araştırma sonuçlarımız kanserli olmayan yumurtalık kistlerinin daha az ameliyat edilmesine ilişkin bir paradigmaya kayılmasına yol açabilir.”

 

Yumurtalık Kanseri Hareketi isimli yardım kuruluşuna ait kampanyanın başkanı Marie-Claire Platt ise konuyla ilgili şunları söyledi:

 

“Bu araştırma bulguları, iyi huylu yumurtalık kistleri olan kadınları gereksiz ameliyatlardan kurtararak kısa ve uzun vadeli cerrahi komplikasyon riskini önleyebilir. Bununla birlikte, bir kistin yanlış teşhis edilme ve aslında yumurtalık kanseri olması durumunda, kadınların uygun ve düzenli gözetim almasını sağlamalıyız. Hem iyi huylu kistler hem de yumurtalık kanseri, şişkinlik ve pelvik ağrı gibi aynı semptomlarla ortaya çıkabilir. Bu semptomları sürekli yaşıyorsanız hemen doktorunuza gidin.”

 

Araştırmanın yazarları, her yıl 200 binden fazla kadının pelvik kitlenin çıkarılması için ameliyat olduğunu, 2018'de bu sayının yaklaşık onda birinde yumurtalık kanseri teşhisi beklendiğine dikkati çekti.

Lancet’te yayınlanan çalışma, 5 vakadan 4’ünde başka bir müdahaleye gerek olmadığını tespit etti.

Vakaların yüzde 20'sinde, kist doğal olarak kayboldu ve kadınların yüzde 16'sı ameliyat oldu ve sadece 12 kadına yumurtalık kanseri teşhisi kondu, bu rakam yüzde 0.4 oranında bir risk olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, bu durumun başlangıçtaki yanlış bir teşhis nedeniyle ortaya çıkabileceğini söyledi.

Yumurtalık bükülmesi yaşama olasılığı yüzde 0.4 oranında, kist kopması vakası ise yüzde 0.2 olarak tespit edildi ve bu oranların cerrahi risklerden çok daha düşük olduğu bulundu.

Bununla birlikte, kadınların güvence altına alınması gerektiğini belirten yardım kuruluşları, İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) hizmetlerinin ciddi baskı altında olduğu bu dönemde kadınların yine de düzenli test yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Yumurtalık kistleri, üreme organları üzerinde oluşan, ancak pelvik ağrıya veya şişkinliğe neden olabilen yaygın ve genellikle semptomsuz sıvı dolu keselerdir.

Ancak bu kistler kanserli olabilir ve derhal alınması gerekir. Uzman bir ultrason teknisyeni kistlerin genellikle iyi huylu olduklarını teşhis etse de, birçok kadına hala tedbir amaçlı ameliyat öneriliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU