Erdoğan: Putin ile yapacağım görüşmeden beklentim bölgede ateşkesi süratle sağlayabilmek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısında konuştu, çıkışta gazetecilerin yarın Moskova'da yapılacak görüşme ile ilgili sorularını yanıtladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuştu / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısında İdlib'deki son durum ve Şehitler Tepesi ile ilgili tartışmalara değindi. 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştiren Erdoğan, "Şehitler Tepesi boş kalmayacak" sözünün anlamını kavrayabilmek için şehitlik kavramını bilmeniz gerekir" diye konuştu.

Erdoğan, "Ben inanarak Şehitler Tepesi boş kalmayacak diyorum, diyeceğim" mesajı verdi:

15 Temmuz'da tankların arasında sıyrılıp kahvesini yudumlayanların şehadet yolunda gitmesi elbette söz konusu olamaz. 

ABD'ye, Rusya'ya, Avrupa'ya Suriye'de ne işiniz var diye soramıyorlar. Emperyalistlere şirin gözükmek istiyorlar. 

Bir şehidimiz, “Sizden ricam sakın Suriye’de ne işimiz var diyenlerden olmayın. Gittim, gördüm. Tam da olmamız gereken yerdeyiz” mesajını verirken karşımızdaki zihniyetin sefaletini tasvir ediyorum. Bir şehidimizin babası bakın ne diyor? “Soğan patates dediler, ekonomimize saldırdılar. Biz o soğanı yemeden yaşarız ama vatansız yaşayamayız” diyordu. İdlib şehitlerimizden birinin ağabeyi cenaze merasiminde “Canımız feda olsun yeter ki vatan millet sağ olsun. Ezanımız dinmesin bayrağımız inmesin. Başka bir derdimiz yok bizim” diyerek metanet gösteriyordu. Bölgede görev yapan kahramanımız, devre arkadaşına “ Sen demiyor muydun? Köpek gibi yaşamaktansa aslan gibi ölmek evladır diye. Bu iş şu aşamada bitirilmezse oyun büyük. Sana vasiyetimdir olur da görüşmemiz mahşere kalırsa bizi bahane edip kaos çıkarmaya çalışan o conconları cenazeme sokarsan hakkımı helal etmem” mesajını gönderiyor.

 

"Bay Kemal'in yeri Esed'in yanıdır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun İdlib'de 33 askerin şehit olduğu gece neredeydiniz?" sorusuna "Cumhuriyet tarihinin en yoğun telefon diplomasisini yürütüyordum" diye yanıt verdi.

"27 Şubat gecesi sabaha kadar görevimin başındaydım" diyen Erdoğan, konuşmasının önemli bir bölümünde Kılıçdaroğlu'nun dış politika konusundaki yaklaşımını eleştirdi. 

Kendisinin aranması halinde bilgi verebileceğini söyleyen Erdoğan, CHP liderinin kendisinden telefon beklemesinin protokole aykırı olduğunu belirtti. 

Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun eleştirileri ile ilgili şu yorumu yaptı:

CHP Genel Başkanı'nın hezeyanlarına cevap vermek ağrıma gidiyor. Bay Kemal'in bu memlekette yeri yoktur. Yeri ne vatandır ne millettir. Onun yeri Esed'in yanıdır. Gitsin monşerlerle yanına gitsin.

Darbeci Hafter, PKK, FETÖ Kılıçdaroğlu'nu şükranla izliyordur. 

Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak isteyen ABD, Rusya ve İran'daki kimi çevreler Kılıçdaroğlu'nu takdirle izliyordur. 

Bir yandan Esed ile dans eden beri yandan "Niye diplomasiyi kullanmıyorsunuz?" diyen birisi Türkiye'nin çıkarlarının nerede olduğunu elbette göremez.

Diplomatik görüşmeleri turistik seyahatle karıştıranlara ne desek boştur.

Türkiye Çanakkale'de de emperyalistlere karşı mücadele ediyordu, bugün de Suriye'de aynı mücadeleyi veriyor. 

Kılıçdaroğlu İdlib'in vatan toprağı olduğunu bilmeyecek kadar cehaletten öte bir hiyanetin içine düşmüş demektir.

Türkiye'nin bu tarihi mücadelesini fitneyle iftirayla lekelemeye çalışan kim olursa olsun, haysiyetsizdir, şerefsizdir, alçaktır, haindir.

Savaşmayı bilmeyen değil, savaşmak istemeyen bir ülke olduğumuzu son operasyonlarımızla herkese bir kez daha ispatladığımıza inanıyorum.

"Yüreğin yeterse çıkarsın meydana"

Kılıçdaroğlu Esed'in Suriye'de İsrail'in Filistin'de hayata geçrimeye çalıştığı insansızlaştırma politikasına destek veren bir yerde durmakta. Türkiye'nin bu tarihi mücadelesini fitneyle iftirayla lekelemeye çalışan kim olursa olsun, haysiyetsizdir, şerefsizdir, alçaktır, haindir. Kılıçdaroğlu, eğer bu ülkenin yönetiminde sorumluluk almak istiyorsa, kendisine bunun yolunu hemen göstereyim. Bu iş öyle sütre gerisinden saldırarak, birilerini öne sürüp arkadan kıs kıs gülerek olmaz. Malum olduğu üzere 2023 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Yüreğin yetiyorsa, çıkarsın meydana, 'ben ülkeyi yönetmeye talibim' dersin, milletten yetkiyi alabilirsen de söylediklerini yaparsın.

"Rejim 3 bin 200'ün üzerinde unsurunu kaybetti"

Bugüne kadar rejim 3 bin 200'ün üzerinde unsurunu 3 uçağını 8 helikopterini kaybetmiştir. Elbette bizim de kayıplarımız var. Rejim ve onu destekleyenler çocukları kadınları katlederek gerçek yüzlerini sergilemeyi sürdürüyor. Ne ülkemizi terör örgütlerinin, eli kanlı rejimin ve onları destekleyenlerin insafına terk edeceğiz ne de mazlum Suriye halkını kendi başına bırakacağız. Savaşmayı bilmeyen değil, savaşmak istemeyen bir ülke olduğumuzu son operasyonlarımızla herkese bir kez daha ispatladığımıza inanıyorum. Türkiye'yi içine sokulmak istenen bu cendereden muhakkak kurtaracağız. Birlikte Türkiye'yiz ve birlikte güçlüyüz. Futbol sahalarında bile milletimizin ülkesine ordusuna verdiği destek bunun en güzel örneklerinden birisidir.

"Göçmenlere kapıları açtık bu uluslararası hukuka uygundur"

36 şehit verdiğimiz saldırı sonrası Avrupa'ya gitmek isteyen mültecilere kapıları açtık. Bu karar uluslararası hukuka uygundur. Bugün mültecilere sınırlarını kapatan onları döverek botlarını batırarak geri göndermeye çalışan her Avrupa ülkesi İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni çiğnemektedir. Yunanistan botları şişleyerek batırıyor içindeki yavruları ölüme terk ediyor. Mültecileri ülkesine sokmamak için, denizde boğmaktan kurşunla öldürmeye kadar her türlü yolu deneyen Yunanlı, bir gün bu merhamete kendilerinin de ihtiyacı olabileceğini unutmamalıdır.

"Beklentimiz bölgede ateşkes sağlanması"

Cumhurbaşkanı Erdoğan grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Erdoğan, ABD'den mühimmat talebi konusuna ilişkin ''Trump’a bu tür taleplerimizi ilettik'' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmeden beklentisi de soruldu.

Erdoğan, ''Bölgede süratle bir ateşkesi sağlayabilmek'' diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU