13. Eğitimde Edebiyat Semineri’ne 600'ü aşkın öğretmen ve ünlü isimler katıldı

Seminerin katılımcıları arasında Ahmet Mümtaz Taylan ve Gülten Dayıoğlu gibi ünlü isimler yer aldı

(Independent Türkçe)

13. Eğitimde Edebiyat Semineri, 29 Şubat’ta FMV Işık Ortaokulu’nun ev sahipliğinde düzenlendi. Günışığı Kitaplığı’nın düzenlediği gelenekselleşen seminere bu yıl 45’ten fazla il ve ilçeden 600’ü aşkın öğretmen, idareci, kütüphaneci ve akademisyen katıldı. 

Seminerin katılımcıları arasında  Ahmet Mümtaz Taylan gibi isimler de yer aldı. Ünlü oyuncu, öğrencilikten sanat hayatına uzanan yoldaki en unutulmaz anılarını izleyicilerle paylaştı.

“Eğitime güvenmem, çünkü güdümlü bir iştir” diyen Taylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ama öğretmen öyle değildir. Bu oyunu bozsa bozsa öğretmen bozabilir. Soru soran, merak eden ve eleştiren gençleri ancak bir öğretmen yetiştirebilir.

 

WhatsApp Image 2020-03-01 at 17.49.01.jpeg
Ahmet Mümtaz Taylan (Independent Türkçe)

 

Çocuk ve gençlik edebiyatının öncü isimlerinden Gülten Dayıoğlu da seminerdeydi. “Öğretmenlikten Edebiyata Bir Ömür” başlıklı konuşmasıyla etkinliğin açılışını yapan yazar, öğretmenlikten edebiyata uzanan yolculuğunu paylaştı. “Sorunları algılama ve çözüm üretme bilincimiz, nitelikli kitaplarla gelişiyor” diyen Dayıoğlu, “Nitelikli kitaplar, yaşam koçumuzdur” ifadelerini kullandı. Usta yazar, topluma değer katan sıradışı insanlar yetiştirmenin hedeflenmesi gerektiğini belirtti.

 

WhatsApp Image 2020-03-01 at 17.49.01 (1).jpeg
Müren Beykan ve Behiç Ak (Independent Türkçe)​​​​

 

Çocuk edebiyatının çok okunan yazarlarından Behiç Ak, editörü Müren Beykan’la yeni kuşakların okuma alışkanlıkları üzerine konuştu. Çocuk edebiyatının sanatsal bir tür olarak kabul edilmesinin zaman aldığını, yetişkin edebiyatınınsa hep daha ön planda olduğunu söyleyen Ak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu önyargı zamanla kırıldı. Günümüzde yetişkin edebiyatı ve çocuk edebiyatı birbiriyle yarışır durumda.

Editör ve yazar işbirliğinin önemine değinen Beykan da “Editör, yazara bir şeyleri hatırlatabilir, ama aslolan yazardır” dedi ve ekledi:

Öte yandan iyi bir editör de yazar için güvencedir. Kaotik bir edebi metnin, bütünlüğü bozulmadan yayımlanması iyi bir editöre bağlıdır.

Beykan ayrıca proje başkanlığını yürüttüğü Zeynep Cemali Öykü Yarışması’yla ilgili önemli bilgiler de paylaştı. Yarışmanın son başvuru tarihinin 20 Mayıs olduğu belirtildi.

Mine Soysal, İshak Reyna ve Burcu Aktaş’ı bir araya getiren bir başka söyleşide ise edebiyat kitaplarının incelenmesi, seçimi ve okura ulaşması tartışıldı. Yazar ve yayıncı Mine Soysal, “Özgür düşünceyi yerle bir etmeyi amaçlayan sansürün asıl işlevi, bir azınlığın çıkarını korumaktır. Buna kişisel rıza göstermekse otosansürü yaratır” diye konuştu.

Editör ve akademisyen İshak Reyna, okurun kendi okuma haritasını oluşturabileceğinden söz ederken, eleştirmen ve yayıncı Burcu Aktaş ise şunları söyledi:

Edebiyat, kendimizi, dünyamızı ve bilmediklerimizi keşfetmemizi sağlayan bir araçtır. Bir şeyleri red ya da kabul etmeyi ilk kez çocuk kitaplarıyla deneyimleriz.

 

WhatsApp Image 2020-03-01 at 17.49.01 (3).jpeg
Nermin Yazıcı (Independent Türkçe)

 

Önde gelen Türkçe eğitim uzmanlarından, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi  Prof. Dr. Nermin Yazıcı, öğretmenin bir okur olarak edebiyatla nasıl etkileştiğinden bahsetti.

“Birini severken, ona göç edersiniz. Sevmek, birinin yararına, onun serpilip gelişebileceği bir mekân yaratmaktır. Ben sadece doğurduğumu seviyorum dersek, bu ciddi bir sorundur” diyen Yazıcı, eğitimcilerin bu sevgi göçünü gerçekleştirebilecek fırsata sahip olduğunu söyledi.

Seminerin “Yaratıcı Okuma Uygulamaları” bölümündeyse Tokat, Mudanya, İzmir ve İstanbul’dan 4 öğretmen, öğrencileriyle bu yıl gerçekleştirdikleri uygulamalarını sundu. Sunumda öğrencilerin okuduğu kitaplardan yola çıkarak ürettiği yaratıcı çalışmalar gösterildi. 

Seminerin tüm içeriğinin e-dergi Keçi’nin YAZ 2020 sayısında ve keciedebiyat.com’da yayımlanması bekleniyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU