Assange, Wikileaks'le ilgili uyarmak için Beyaz Saray'ı aramış ama "daha sonra arayın" yanıtını almış

"Bunun aciliyetini neden görmediğinizi anlamıyorum"

Assange'ın serbest bırakılması için uluslararası kampanyalar düzenlenmişti (Reuters)

Wikileaks'in kurucusunun ABD'ye iadesine yönelik dava duruşmada Julian Assange'ın Beyaz Saray'a telefon açarak yazışmaların internette yayımlanmasının, bazı kişilerin hayatını riske atabileceği uyarısında bulunduğu belirtildi.

25 Ağustos 2011'de Alman basın kuruluşu Der Freitag, yedek site üzerinden redaksiyondan geçmemiş yazışmalara ulaşılabildiğini ortaya koymuştu. Bunun için o yıl The Guardian tarafından yayımlanan kitapta yer alan 58 karakterli parolayı kullanmak gerekiyordu.

Aynı gün Beyaz Saray'a yapılan telefon çağrısında, bilginin internetten yayılmak üzere olduğu endişesiyle WikiLeaks'in dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la "acil bir mesele" hakkında görüşmek istediği iletildi.

Assange telefonda "Bunun aciliyetini neden görmediğinizi anlamıyorum" uyarısında bulundu.

Bir şey yapmazsak insanların hayatı riske girecek.

Assange'ı temsil eden üst düzey avukat Mark Summers'a göre, ABD Dışişleri Bakanlığı "birkaç saat sonra tekrar aramasını" önererek cevap verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'de hakkında açılan 18 ayrı soruşturmada 2010-2011 yıllarında yüz binlerce gizli belgeyi sızdırmakla suçlanan Assange, halihazırda Birleşik Krallık'ın (BK) kendisini ABD'ye iade etmesine engel olmaya çalışıyor. Assange, eski ABD ordusu istihbarat analisti Chelsea Manning'le beraber ABD Savunma Bakanlığı bilgisayarlarından bilgi çalmak ve bilgisayarlara sızmak için komplo kurmakla suçlanıyor.

Savcılar, Assange'ın isim ya da diğer kimlik detayları içeren redaksiyondan geçmemiş yüz binlerce istihbarat kaynağını söz konusu kişilerin işkence görme veya öldürülme riskini bilerek dünyaya yaydığını iddia ediyor.

Ancak salı günü avukat Summers, iade talebinin gerçekleri "küstah ve yüzsüz biçimde" çarpıttığını savundu.

Summers, WikiLeaks'in sızdırılmış 250 bin yazışmanın bir kısmını Kasım 2010'dan itibaren dünya genelinde medya ortaklarıyla beraber redaksiyondan geçirdiğini ifade etti:

Bu sürece, medyaya düzenleme önerilerinde bulunan ABD hükümeti ve Dışişleri Bakanlığı da dahildi. ABD hükümetinin yayım için gözden geçirme sürecine dahil olması göz önüne alındığında, iade talebinin gerçekten yaşananları adil veya doğru biçimde temsil ettiğini söylemek mümkün mü?

 

 

Summers, redaksiyondan geçmemiş veritabanının yayımı konusunda Guardian'ın 2011'de WikiLeaks hakkında yayımladığı kitabı suçladı.

Sorumsuz, redaksiyondan geçmemiş yayımın ötesinde, gerçekte yaşananın medya ortaklarından birinin Şubat 2011'de piyasaya sürülen kitapla redaksiyondan geçmemiş materyallere erişim sağlayan şifreyi yayımlaması olduğunu dünya da bu odadaki tüm gazeteciler de, ABD de biliyor. Ancak bundan sonra tüm dünyanın redaksiyondan geçmemiş bu materyalleri kitap ve WikiLeaks dışında, internet üzerindeki başka sitelerde dolaşıma sokması mümkün oldu. Bazıları ABD merkezli olan, hepsi en önce yayımlayan hatta bazıları hala aktif olan hiçbirine dava açılmadı.

Guardian sözcüsü, mahkemede dile getirilen söz konusu iddialara cevaben, "Guardian'ın 2011 WikiLeaks kitabının ABD devletinin redaksiyondan geçmemiş dosyalarının yayımlanmasına yol açtığını söylemek bütünüyle yanlış olur" dedi.

Julian Assange, yazarlara kitaptaki şifrenin geçici olduğunu, birkaç saat içinde silineceğini söylemişti. Ayrıca kitapta bu dosyaların yerine dair hiçbir ayrıntı yer almıyordu. Kitap Şubat 2011'de yayımlandığında ne Assange ne de WikiLeaks güvenlik riskine dair herhangi bir kaygı iletti. WikiLeaks redaksiyondan geçmemiş dosyaları Eylül 2011'de yayımladı.

Assange aynı zamanda Manning'i gizli dosyaları çalmaya teşvikle de suçlanıyor. Suçlama kapsamında 'Gizli İnternet Protokol Ağı' olarak adlandırılan gizli bir ağa isimsiz giriş sağlamak için ABD Savunma Bakanlığı bilgisayarlarındaki bir "mesaj özütü (hash)" şifresini (şifrelenmiş parola) kırma teklifinin de yer aldığı iddia ediliyor. Ancak Assange'ın avukatları, Manning'in 2013'te kendi askeri duruşmasında sunduğu kanıtlara atıfla bu iddiaların yalanlandığını belirtiyor.

Mahkemede söz alan ABD yönetimini temsil eden üst düzey avukat James Lewis şunları belirtti:

Assange'ın redaksiyondan geçmemiş yazışmaları yayımlaması gerekmiyordu, ama bunu yapmayı tercih etti. Üstelik bunu, tehlikeli olduğunu bilmesine rağmen, çok fazla takip edilen ve kolaylıkla sorgulama yapılabilen bir internet sitesinde gerçekleştirdi. İddia ve suç budur.

Duruşma çarşamba devam edecek.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU