Britanyalı parlamenterler nükleer savaş başlığı programında yapılacak yenilemeyi Pentagon’dan öğrendi

Liberal Demokrat Edward Davey tepkisini, “Boris Johnson'ın yönetiminde ülke Trump’ın elinde iyice oyuncak oldu. Önemli savunma kararlarının Birleşik Krallık’ta değil de ABD’de tartışılması skandal” sözleriyle dile getirdi

ABD geçen yıl sonlarında, modernize edilmiş Trident II D5 SLBM füzelerini test etmişti (Reuters)

Birleşik Krallık’ta nükleer savaş başlıklarını içeren Trident programının Amerikan teknolojisiyle yenileneceği haberini ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri duyurdu.

Pentagon yetkilileri, yeni nesil denizaltından ateşlenen balistik füzeler için W93 tipi nükleer başlıkla ilgili teknolojinin Birleşik Krallık’ın yeni nükleer silah programında kullanılacağını doğrulayarak iki ülkenin program üzerinde çalışma kararı aldığını işaret etti.

ABD Stratejik Kuvvetler Komutanı Amiral Charles Richard geçen hafta Senato Savunma Komitesi’nde yaptığı açıklamada, W93 ya da Mk7 adlı yeni savaş başlığı gereksinimi olacağını belirtirken, “Bu çaba, nükleer caydırıcılığı NATO’nun savunma duruşunda kesinlikle hayati bir rol oynayan Birleşik Krallık’taki savaş başlığı programıyla paralel bir ikameyi de destekleyecektir” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümetin resmi açıklaması öncesi farklı kaynaklardan gelen ifşaat sonrası Britanyalı parlamenterler ve uzmanlar, ülkelerine milyarlarca sterline mal olacak hamleyi neden karar alındıktan sonra öğrendiklerini sorguladı.

Guardian’ın haberine göre söz konusu hamle ayrıca, Birleşik Krallık’ın nükleer silahların yayılmasını önleme taahhüdünü tartışmaya açarken, Londra yönetiminin savunma stratejisinin dayanak noktasını ABD’nin oluşturmasına dair soruları gündeme getirdi.

Liberal Demokrat Parti Başkan Vekili Edward Davey karara dair şu eleştirilerde bulundu:

Hükümetin sıfır danışma ve sıfır incelemeyle yeni nükleer silah teknolojilerinin geliştirilmesine yeşil ışık yakması kesinlikle kabul edilemez. Boris Johnson'ın yönetiminde ülke Trump’ın elinde iyice oyuncak oldu. Önemli savunma kararlarının Birleşik Krallık’ta değil de ABD’de tartışılması skandal. Görünüşe bakılırsa Johnson yönetiminde, Trump nereye giderse onu takip etmek zorundayız.  

Birleşik Krallık daha önce yeni nükleer savaş başlıklarını hizmete sokmaya dair niyetleri olduğunu ne doğrulamış ne de yalanlamıştı. Savunma Bakanlığı, geçen yıl Noel öncesi parlamentoya sunduğu yıllık güncellemede “Savaş başlıklarını değiştirmeye dair hükümet kararını destekleyen kanıtlar geliştirme çalışmalarımız sürüyor” demekle yetinmişti.

 

 

Mirror’ın haberine göre Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü konuya dair açıklamasında, “2015 savunma değerlendirmesinde daha önce de belirtildiği üzere savaş başlıklarını yenilemeye dair çalışmalarımızı doğrulayabiliriz. ABD’yle güçlü bir savunma ortaklığımız var ve bu işbirliğimiz ABD Trident füzeleriyle uyumlu şekilde sürecek. Birleşik Krallık’ın savaş başlığı programını yenileme duyurusu vakti geldiğinde yapılacaktır” dedi.

 

Independent Türkçe, Guardian, Mirror

DAHA FAZLA HABER OKU