Atakan gibi özel yetenekli 67 bin 250 çocuğa eğitim veriliyor

Beş ayda 250 kitap okuyarak dikkatleri çeken 10 yaşındaki Atakan Kayalar ile gündeme gelen özel yetenekli çocuklardan 67 bin 250 tanesine özel eğitim veriliyor. Bu çocuklar için okullarda destek eğitim odaları da açıldı

Özel yetenekli çocuklara okullarda özel eğitim veriliyor / Fotoğraf: AA

Beş ayda 250 kitap okuyan 10 yaşındaki Atakan Kayalar’ın ardından Türkiye’deki  özel yetenekli çocukların durumu merak konusu oldu.

Milliyet’ten Aykut Yılmaz’ın Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine dayandırdığı haberine göre hali hazırda 4 bin 155’i destek eğitim odalarında olmak üzere toplam 67 bin 250 öğrenciye özel eğitim veriliyor.

Nasıl özel yetenekli olarak tanımlanıyorlar?

Habere göre Türkiye’de özel yetenekli öğrencilerin eğitimleri ile ilgili alınan tedbirler, öğrencinin rehberlik ve araştırma merkezlerinde (RAM) veya bilim ve sanat merkezlerine seçme ve yerleştirme sürecinde özel yetenekli olarak tanımlanıyor.

RAM’lar tarafından tanılanan özel yetenekli öğrenciler için örgün eğitim gördükleri okullarda velilerinin yazılı isteği ile özel yetenekli oldukları alanları desteklemek için destek eğitim odaları açılıyor.

Destek eğitim odalarında, özel yetenekli öğrenciler için eğitim planı hazırlanarak farklılaştırılmış eğitim modeli uygulanıyor.

Yetenekli çocuklar için bilim ve sanat merkezleri

Bilim ve sanat merkezlerine öğrenci seçme ve yerleştirme sürecini tamamlayan ve özel yetenekli olarak tanılanan öğrencilerin örgün eğitim aldıkları kurumların dışında desteklenmeleri için her ilde en az bir tane olmak şartıyla açılmış 172 bilim ve sanat merkezi bulunuyor.

Bakanlığın verilerine göre, 2019-2020 eğitim yılında bilim ve sanat merkezlerinde 63 bin 95 öğrenci eğitim alıyor.

Bilim sanat merkezlerinde öğrencilere ders dışı saatlerde güzel sanatlar, yaratıcı yazarlık, drama, yazılım, yabancı dil, liderlik, mekatronik, astronomi ve uzay bilimleri, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji, havacılık, akıl ve zeka oyunları, düşünce eğitimi, arkeoloji, şehir kültürü ve benzeri alanlarla ilişkilendirilen zenginleştirilmiş eğitim programı uygulanıyor.

Bu merkezlerde genel yetenek alanından tanılı öğrenciler için beş aşamalı bir eğitim programı, müzik ve görsel sanatlar alanlarından tanılı öğrenciler için de üç aşamalı bir eğitim programı gerçekleştiriliyor.

Genel yetenek alanından tanılı öğrenciler için eğitim programı uyum, destek, bireysel yetenekleri fark ettirme, özel yetenekleri geliştirme, proje üretimi ve yönetimi programlarından oluşuyor.

atakan kayalar.jpg
Atakan Kayalar, özel yetenekli çocukları gündeme getirdi / Fotoğraf: AA

 

Atakan’a da özel eğitim verilecek

Bu arada kamuoyunda gündeme gelen Atakan’la ilgili olarak da harekete geçildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Atakan Kayalar’a pedagojik yönlendirme ve rehberlik hizmeti verilmeye başlandığını bildirdi.

Münferit birkaç video üzerinden beyanlarda bulunmanın çocuklar üzerinde olumsuz etki yapacağı uyarısını yapıldığı açıklamada, bakanlık uzmanlarının, Atakan ve ailesi ile görüştükleri belirtilerek, “Kendilerine ihtiyaçlarına göre en doğru ve sağlıklı pedagojik yönlendirme ve rehberlik hizmeti sağlanmaya başlanmıştır” denildi.

Independent Türkçe / Milliyet Gazetesi

 

DAHA FAZLA HABER OKU