Bilim insanları uzaylıları bulmak için büyük bir araştırma başlattı

"Evren'de teknoloji kullanma yeteneğine sahip canlılar olarak yalnız olup olmadığımızın belirlenmesi, bilimin en zorlu soruları arasında yer alıyor."

SETI, Dünya dışı bir uygarlıktan gelen mesajların varlığının saptanması amacıyla 1971’de NASA tarafından başlatılan bir projedir (AFP)

Bilim insanları dünya dışı yaşamı bulmak için büyük bir yeni araştırma başlattı.

Yeni proje, Dünya dışı zeki canlıların belirtisi olabilecek yeni verileri toplamak amacıyla gökyüzünü taramak için en son teknikleri kullanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar aynı zamanda elde edecek verileri halkın erişimine açarak konuyla ilgilenenlerin saptadıkları olası kanıtları bildirecekleri halk tabanlı bir bilim faaliyeti de yürütecek.

Yalnızca uzaylıları aramak amacıyla çalışan Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması (SETI) Enstitüsü'nden araştırmacılar, "teknoloji izlerinin" ve başka canlılara ev sahipliği yapan gezegenlerden gelebilecek verilerdeki ipuçlarının peşinden koşuyor. Bu ipuçları, yabancı dünyalardaki kimyasalların bileşimindeki belirtilerden başka gazegenler üzerindeki yapılar ve lazerlere kadar her şey olabilir.

ABD'nin Virginia eyaletinde bulunan ve radyo teleskoplar barındıran Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi'nin (NRAO) yöneticisi Dr. Tony Beasley şunları ifade ediyor: "Teknoloji kullanma yeteneğine sahip canlılar olarak Evren'de yalnız olup olmadığımızın belirlenmesi, bilimin en zorlu soruları arasında yer alıyor."

SETI'deki bilim insanları, Meksika'daki Very Large Array (VLA) isimli radyo teleskobuna "sırtını yaslayan" ve teknoloji izlerini arama sistemleri için veri sağlayan bir sistem geliştirmeyi planlıyor.

Dr. Beasley şunu ekliyor: "VLA olağan bilimsel gözlemlerini sürdürürken bu yeni sistem halihazırda toplamakta olduğumuz verilere fazladan ve önemli bir katkı sağlama olanağı yaratacak."

Uzmanlar, zeki olsun ya da olmasın canlıların büyük miktarda oksijen, daha az oranda metan ve çeşitli diğer kimyasallar gibi saptanabilir belirtiler ürettiğini dile getiriyor.

Diğer yandan bazı bilim insanlarıysa yaşam barındırabilir gezegenler ve Güneş Sistemi'nin ötesindeki yaşam üzerine gelecekteki araştırmalara katkı sağlayabilecek Dünya dışı çevreleri canlandıran bilgisayar modellemeleri geliştiriyor.

Ötegezegenlerin yaşanabilirliğini saptamak üzere araştırmalar yürüten, NASA'nın Washington Üniversitesi'ndeki Sanal Gezegen Laboratuvarı'nın (VPL) baş araştırmacısı Victoria Meadows şunları ifade etti:

Yakında faaliyete geçecek yer merkezli ve uzaydaki teleskoplar, yakın soğuk yıldızların yörüngesindeki Dünya boyutlu gezegenlerin atmosferlerini gözlemleme gücüne sahip olacak, dolayısıyla bu gezegenlerdeki yaşanabilirliğin ve yaşamın belirtilerinin en iyi şekilde nasıl tanınabileceğini öğrenmek önemli. Bu bilgisayar modellemeleri, gözlenen bir gezegenin yaşamı yüksek olasılıkla mı yoksa düşük olasılıkla mı destekleyebileceğini belirlemekte bize yardım edecek.

Diğer yandan, SETI'nin Dünya dışı yaşam sinyallerini "dinlemek" üzere 2015'te başlattığı Çığır Açan Dinleme Girişimi, Samanyolu Galaksisi düzleminden ve merkezinde yer alan karadelik etrafındaki bölgeden radyo dalgası salımı üzerine şimdiye kadarki en kapsamlı araştırmada 2 petabayta (yaklaşık 2 milyon gigabayt) yakın veri yayımlandı.

Verileri yayımlayan oluşum, dünya çapındaki radyo teleskoplarından toplanan veriyi taramak ve zeki medeniyetlerin sinyallerini aramak için şimdi halkı davet ediyor. Bilim insanları halk tabanlı bilim sayesinde verilerde bilinmeyen bir doğa olayını ya da dünya dışı yaşam gibi daha beklenmedik bir şeyi içeren ilginç şeyler keşfedilebileceğini umuyor.
 


Çığır Açan Dinleme'nin baş sistem yöneticisi Matt Levofsky şöyle konuştu: "Geçen yıl Çığır Açan Dinleme'nin ilk verilerini yayımlanmasından bu yana, halkın erişimine açık olanların miktarını iki katına çıkarttık. Umudumuz bu veri kümelerinin yeni ve ilginç bir şeyi açığa çıkarması, bu evrendeki başka zeki canlılar ya da henüz keşfedilmemiş doğal astronomik olaylar olabilir."

Girişimin kurucusu girişimci Yuri Milner şunları söyledi:

İnsanlık tarihinin tamamı boyunca, Dünya'nın ötesindeki yaşamla ilgili sınırlı verimiz vardı. Dolayısıyla tek yapabildiğimiz tahminlerde bulunmaktı. Çok miktarda veri topluyor olmamızla birlikte artık gerçek bilim yapabiliriz ve bu veriyi halka açık hale getirmemizin ardından bu derin sorunun yanıtını bilmek isteyen herkes yapabilir.

Dünya dışı yaşam arayışlarını genişletmeye yönelik girişim ve stratejiler, ABD Bilimde İlerleme Birliği'nin (American Association for the Advancement of Science, AAAS) Seattle'da düzenlenen yıllık toplantısında sunuldu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU