Uzaydaki "kardan adamın" sırrı çözüldü

NASA, Yeni Ufuklar (New Horizons) misyonunun Arrokoth'la karşılaşmasına ilişkin daha fazla bulgu paylaştı

NASA'nın 1 Ocak 2019 tarihli fotoğrafından bir uzay aracının gözelmeldiği en uzak nesne olan Arrokoth görülüyor (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Roman Tkachenko/AP)

Bir uzay aracı tarafından şimdiye kadar keşfedilen en uzak nesne, bilim insanlarının gezegenlerin nasıl oluştuğunu anlamalarına yardımcı oluyor.

Dünya'ya yaklaşık 6.5 milyar kilometre uzak mesafede donmuş metandan oluşan soğuk, kızıl bir kaya olan Arrokoth genelde bir patates veya bir kardan adama benzetilen farklı bir şekle sahip.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla birlikte, yaklaşık 35 kilometre uzunluğundaki nesneyi geçen yılki yakın karşılaşması sırasında keşfeden Yeni Ufuklar (New Horizons) uzay aracı tarafından yapılan gözlemler, yapının 4.5 milyar yıl önce iki ayrı nesnenin birleşmesiyle oluştuğunu ortaya koydu.

Bu iki nesne birbirine yakın ve düşük hızdayken ilkel güneş bulutsusundaki katı parçacıklar bulutu içinde oluştu, yörüngelerini birbirleri etrafında sürdürdü ve daha sonra NASA ekibinin analizine göre yavaşça birbiriyle birleşti.

St Louis'deki Washington Üniversitesi'nden Yeni Ufuklar ortak araştırmacısı William McKinnon, “Fosillerin bize Dünya'daki türlerin nasıl evrimleştiğini anlatması gibi gezegenimsiler de bize gezegenlerin uzayda nasıl oluştuğunu anlatıyor” diye konuştu.

McKinnon “Arrokoth, şiddetli çarpışmalarla değil, bileşen nesnelerinin bir araya gelmeden önce yavaşça birbirlerinin yörüngesinde döndüğü daha karmaşık bir dansta oluştuğu için böyle görünüyor” diye açıkladı.

Ekibin bulguları perşembe günü ABD Bilimde İlerleme Derneği'nin (American Association for the Advancement of Science) yıllık toplantısında ve Science adlı akademik yayında üç ayrı makalede bildirildi.

Boulder, Colorado'daki Güneybatı Araştırma Enstitüsü'nden Yeni Ufuklar araştırmacısı Alan Stern, “Arrokoth, herhangi bir uzay aracı tarafından şimdiye kadar keşfedilen bize en uzak, en ilkel ve en bozulmamış nesnedir, bu yüzden anlatacak benzersiz bir hikayesi olacağını biliyorduk. Bize gezegenimsilerin nasıl oluştuğunu öğretiyor ve sonuçların genel anlamda gezegenlerin ve gezegenimsilerin oluşumunu anlamak yolunda önemli bir ilerleme olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.  

Yeni Ufuklar, 1 Ocak 2019'da nesneyi ziyaretinden bu yana ,Yerli Amerikan halkı Powhatan dilinde "gökyüzü" anlamına gelen Arrokoth'un yaklaşık 500 milyon kilometre ötesine yolculuk etti.

Araştırma ekibi şimdi Kuiper Kuşağı'ndan geçerken araştırılabilecek diğer olası hedefleri arıyor.

California Üniversitesi'nden David Jewitt, “Gelecek görevler için Kuiper Kuşağı'na uzay aracı gönderebilmemiz ve onları orada tutabilmemiz gerekiyor” dedi.

Jewitt böylelikle “bu merak uyandırıcı gök cisimlerinin çarpıcı jeolojik ve jeofizik ayrıntılarının incelenmesi mümkün olacaktır” diye ekledi.

 

 

Associated Press'ten de yararlanılmıştır

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU