Britanyalı gökbilimci: Jüpiter’in uydusunda ahtapot benzeri uzaylılar var

“Dışarıda, mesela Mars’ta yaşam olacaksa yüzeyin altında gelişecek”

2016 yapımı Geliş (Arrival) filminde de ahtapot benzeri uzuvlara sahip uzaylılar işlenmişti (IMDB)

Britanyalı bir astronom, Jüpiter’in uydusu Europa’da yaşam gelişme olasılığının neredeyse kesin olduğunu söylüyor. Bilim insanına göre bu yaşam formu “ahtapotları” andırıyor.

Liverpool Hope Üniversitesi Rektörü Monica Grady, Europa'nın yüzeyinin altındaki buzlu denizlerin, ahtapot gibi zeki deniz canlılarını bulmak için en iyi yer olduğunu öne sürüyor.

Daily Mail’in aktardığına göre Grady, “Dünya dışı yaşam olasılığından söz edersek Europa’daki buzun altında yaşam olması neredeyse kesin” diye konuştu.

Grady ayrıca, Mars'taki yeraltı mağaralarının da yaşam barındırabileceğini düşünüyor çünkü bu alanlar yoğun radyasyondan korunuyor.

Aktarılana göre gökbilimci kendi üniversitesinde yaptığı konuşmada, “Dışarıda, mesela Mars’ta yaşam olacaksa yüzeyin altında gelişecek” dedi ve ekledi:

Mars’ta yaşam varsa muhtemelen mikrobik ölçektedir. Ama Europa'da belki de ahtapotlarla benzer zekaya sahip, daha gelişkin yaşam formları bulma şansımız yüksek.

Europa’da yaşam ihtimali

Europa’nın okyanusları, dünya dışı yaşamın keşfi için en güçlü adaylardan biri olarak düşünülüyor.

Ay’dan biraz daha küçük uydunun yüzeyi buz tabakasıyla kaplı. Ancak bilim insanları, tabakanın altında büyük bir okyanus olabileceğini söylüyor.

NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden araştırmacılar, Jüpiter'in buzlu ayının yüzeyindeki su buharı izlerini doğrulamıştı.

20 yıldan uzun süre önce NASA’nın Galileo uzay aracı, uydunun yüzeyinde elektriği ileten sıvı olduğuna dair veriler toplamıştı. 2018’de de verilerin analizi, Europa’daki sıvı aktivitelerini kanıtlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzay ajansına göre bu küçük gök cismi, Dünya dışı yaşam arayışındaki en öncelikli hedeflerden. O yüzden de su buharına işaret eden bu veriler çok önemli.

Ayrıca Hubble Teleskobu haziranda Europa yüzeyinde sofra tuzu olarak da bilinen sodyum klorür tespit etmişti. 

Bu bulgu da buzlu yüzeyin altında büyük miktarda tuz içeren geniş okyanuslar olabileceğine işaret ediyor.

Tüm bu sebeplerden dolayı NASA, Europa’da yaşamı araştıracak bir uzay sondasını 2023’te fırlatmaya hazırlanıyor. 

Uzay Ajansı, geçen yıl, "Güneş Sistemimizde yer alan başka dünyalardaki yaşam potansiyeline dair daha fazla bilgi verebilecek Europa Clipper görevinin yeni aşaması onaylandı” açıklamasında bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, Phys.org

DAHA FAZLA HABER OKU