"Daha az sarılarak ve öpüşerek koronavirüsün yayılması önlenebilir"

Profesör John Oxford, "İnsanlarla nasıl etkileşim kurduğumuz son derece önemli, maske takmaktan daha önemli" ifadelerini kullandı

Virüsün Çin'de 40 binden fazla insana bulaştığı belirtilmişti (AFP)

Bir virolog fiziksel etkileşimden kaçınmanın koronavirüsün yayılmasını önlemenin anahtarı olabileceğini söyledi.

BBC Radio 4'un Today (Bugün) programında konuşan Queen Mary Üniversitesi'nden Profesör John Oxford, insanların el sıkışmaktan, sarılmaktan ve öpmekten kaçınarak ölümcül hastalıklara yakalanmaktan korunabileceğini söyledi.

Oxford, "Bu sosyal bir virüs. Sanırım sosyal eylemlerimizde, insanlarla nasıl etkileşime girdiğimiz konusunda kendimizi düşünmeden karar vermeye zorlamamız gerekiyor. Ve bence bu son derece önemli, maske takmaktan daha önemli. Bence bu tamamen saptırma. Yapmamız gereken el sıkışma, sarılma, öpüşme gibi şeyleri azaltmak çünkü bu virüs olağan solunumla yayılabilir görünüyor, ille de soğuk algınlığı veya öksürükle değil” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oxford sözlerine koronavirüsün Birleşik Krallık'tan “nefret ettiğini” de ekledi, çünkü Britanyalılar doğuştan “mesafeli” insanlar.

Today programına katılan bir diğer konuk, Imperial College London'da profesör olan Neil Ferguson, en kötü senaryoda Birleşik Krallık nüfusunun yüzde 60'ının koronavirüs kapabileceğine inandığını söyledi.

Britanyalı koronavirüs vakalarının sayısı şu anda sekiz ve doğrulanan vakalar arasında iki sağlık çalışanı da bulunuyor; Brighton'daki bir pratisyen hekim muayenehanesi de enfeksiyonun yayılmasına ilişkin endişelerle kapatıldı.​

Hükümet o günden bu yana Çin'de 40 bin'den fazla insana bulaşan, binden fazla kişinin ölümüne yol açan virüsü halk sağlığına karşı “ciddi ve yakın bir tehdit” olarak sınıflandırdı.

Hükümet ayrıca insanları karantina altında kalmaya zorlamak için acil durum güçlerini de harekete geçirdi.

Sağlık Bakanı Matt Hancock yaptığı açıklamada, “Bu ülkedeki insanları güvende tutmak için elimden gelen her şeyi yapacağım. Koronavirüs salgınını kontrol etmek için mümkün olan her adımı atıyoruz. NHS (Ulusal Sağlık Hizmeti) personeli ve diğerleri artık ülke çapında insanları güvende tutmak için ek yasal güçlerle desteklenecek” ifadelerini kullandı.

 

 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) insanların ellerini alkol bazlı el dezenfektanları ya da ılık su ve sabunla sıklıkla yıkamasını, hapşırırken veya öksürürken ağız ve burunlarını dirsekle ya da bir mendille kapatmasını, ateşi olan veya öksüren kişilerle yakın temastan kaçınmasını öneriyor.

WHO aynı zamanda ateşi çıkan, öksüren ve solunum zorluğu yaşayan kişilerin tıbbi yardım için erkenden harekete geçmesi gerektiğini ve seyahat geçmişini sağlık görevlileriyle paylaşmasını söylüyor. İnsanlar aynı zamanda hastalıktan etkilenen bölgelerde canlı hayvanlarla ve canlı hayvan pazarlarında hayvanlarla teması olan yüzeylerle doğrudan ve önlem almadan temasa geçmemeli. 

İnsanlar çiğ veya az pişmiş hayvan ürünlerini yemekten de kaçınmalı ve çiğ et, süt veya sakatatla uğraşırken pişmemiş besinlerle çapraz bulaşma yaşanmasını engellemek için dikkatli davranmalı. 

Sağlık ve bakım malzemeleri üreten Boots şirketi sözcüsüyse ekledi:

Virüs önleyici el sabunları ve jeller de farklı yerlere gittiğinizde etkili olabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU