Tahir Elçi cinayetinde yeni gelişme: Üç polisin ifadesi alındı

Elçi soruşturmasını yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, cinayet sırasında sokakta bulunan üç polisin ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadelerini aldı

Tahir Elçi soruşturmasında yeni gelişme / Fotoğraf: AA

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015'te basın açıklaması yaptığı sırasında öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı.

Ortadoğu News’in haberine göre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, cinayet sırasında sokakta bulunan üç polisin ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadelerini aldı. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz’un, Elçi’nin ölüm yıldönümünde yaptığı “Kısa süre içinde dosyanın tamamlanması için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Baronun sunduğu tüm taleplere olumlu yaklaşıyoruz. Gelen tüm raporlar değerlendiriliyor” açıklamasından 45 gün sonra soruşturma dosyasında gelişmeler yaşandı.

4 yıl sonra dosyada ilk kez şüpheliler yer aldı

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 yıl aradan sonra Tahir Elçi cinayeti ile ilgili 3 polisin ‘şüpheli’ sıfatı ile ifadelerine başvurdu. İfadesi alınan şüphelilerin Elçi’nin vurulması sırasında sokakta ateş eden polisler oldukları öğrenildi. 3 polisin ifadelerinin alınması ile 4 yıl aradan sonra ilk kez dosyada şüpheliler yer aldı. Şüpheli polislerden ikisi SEGBİS üzerinden, biri de bizzat savcılığa gelerek ifade verdi. Şüphelilerin ifadesi 9 ve 10 Ocak günleri, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı tarafından alındı.

“Olay esnasında Tahir Elçi’yi görmedim”

Olay sırasında yaralanan polislerden olan şüpheli S.T. ifadesinde suçlamaları kabul etmezken, olay anında atış menzilinde kimsenin olmadığını söyledi. 

Silah seslerini duyduktan bir dakika sonra önünden bir kişinin geçtiğini söyleyen S.T., “Bu şahsa ateş etmeye başladım. Hemen arkasından bir şahıs daha geçti. Ben bu şahsa da ateş etmeye başladım. Hatırladığım kadarıyla 5-6 el ateş ettim. Şahıs beni geçtikten sonra arkası dönük vaziyette bana bir el ateş etti. Sol karın boşluğumdan yaralandım.  Ben yaralandıktan sonra herhangi bir şekilde ateş etmedim. Ben olay esnasında Tahir Elçi’yi görmedim. Bulunduğum konum itibariyle Dört Ayaklı

Minareyi bile göremiyordum. Olay anında ateş ederken atış menzilimde kimse yoktu. Bu nedenle suçlamaları kabul etmiyorum. Tahir Elçi’yi ben öldürmedim. Olay anında teröristleri etkisiz hale getirmek için ateş ettim.” dedi.

‘Tahir Elçi’nin vurulma anını görmedim’

Olayın olduğu Yıkıkkaya Sokak’ta ateş eden polislerden biri olan şüpheli F.T. ise Tahir Elçi’ye ateş etmediğini belirterek, “Tahir Elçi’nin vurulma anını görmedim. Tahir Elçi'ye ben ateş etmedim. Tahir Elçi benim atış menzilimde değildi. Kimin vurduğunu bilmiyorum, suçlamaları kabul etmiyorum. Sur içinden bizim bulunduğumuz gruba doğru silah sesleri gelmekteydi. Sonradan yaptığımız tespitlerde buralarda hendekler olduğunu gördük. Ben bu olayın teröristler tarafından planlandığını düşünüyorum. Olay yerinde kimlik tespiti yapılan teröristlerin siyasi ve askeri eğitim aldıklarını biliyorduk. Tahminim suikast için oraya gelmişlerdi” ifadelerini kullandı.

“Tahir Elçi’yi ben vurmadım, suçlamaları kabul etmiyorum”

Hakkındaki iddiaları kabul etmeyen şüphelilerden M.S. ise “Ben vurulma anını görmedim. Ben ve diğer emniyet mensubu arkadaşlar, elinde silah tutan şahsa doğru ateş ettik. Öndeki şahsa ben ateş etmedim. Diğer emniyet mensubu arkadaşların öndeki şahsa ateş edip etmediklerini görmedim. Zira öndeki şahsın elinde silah görmedim. Tahir Elçi’yi vuran kişi ya da kişileri bilmiyorum. Ben olay anında silahlı şahsı durdurmak için ateş ettim. Tahir Elçi’yi ben vurmadım, suçlamaları kabul etmiyorum” diye konuştu.

'Hukuki süreç nasıl işleyecek’

Tahir Elçi cinayeti dosyasında ilk kez şüphelilerin ifadelerinin alınması, bundan sonra hukuki sürecin nasıl işleyeceği sorularını da gündeme getirdi. Hukukçular, 3 polisin ifadelerinin alınmasının ardından savcının kısa süre içinde iddianame hazırlayabileceği veya takipsizlik kararı verebileceği görüşünde. Savcı iddianame hazırlarsa, dosya UYAP sistemi üzerinden bu suçlara bakan Ağır Ceza Mahkemesi’ne gidecek. 

Mahkeme 15 günlük yasal sürede iddianameyi kabul veya reddetme yetkisine sahip. Mahkeme iddianameyi eksikliklerden dolayı reddederse, dosya bu eksikliklerin tamamlanması için yeniden savcılığa gönderilecek. Mahkeme, iddianameyi kabul ederse şüpheliler sanık sıfatına girecek ve “Olası kastla adam öldürme” suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanabilecek.

Olay sırasında silahlarını kullandıkları kameralara yansıyan 3 polis, daha sonra güvenlik gerekçesiyle başka illere tayin edilmişti.
 

Ortadoğu News

DAHA FAZLA HABER OKU