Çin’den İstanbullulara koronavirüs mektubu: Bazı ülkeler aşırı tepki verdi, kaosa sebep oldu

Başkonsolos Cui Wei: Herkesin, bu salgına karşı soğukkanlı olmasını ve mantık çerçevesinde bakmasını ve davranmasını rica ediyorum

Fotoğraf: AA

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, koronavirüs ile ilgili İstanbullulara bir mektup yazdı.

 Salgına neden olan virüsün, Çin'in Hubei Eyaleti'ne bağlı Wuhan Şehri'ndeki bir deniz ürünleri pazarında ortaya çıktığını hatırlatan Cui, virüsün gen dizisini araştırmalar sonucunda tamamen tespit ederek Dünya Sağlık Örgütü'yle (DSÖ) paylaştıklarını aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medyada bu salgına yol açtığı iddia edilen yarasa çorbasını içen Çinli kadının çektiği videonun 2016'da Güney Pasifik'te çekildiğini vurgulayan Cui, yarasanın, Çin mutfağında ve sofralarında kesinlikle yer almadığının altını çizdi.

Cui, bazı Türklerin virüsün biyolojik silah olduğuna dair endişeler duyduğunu ancak bunun doğadan kaynaklandığını aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu:

DSÖ Genel Direktörü salgını uluslararası acil durum olarak ilan etmesine rağmen, seyahat veya ticari kısıtlamaların uygulanmasına katılmadığını hatta karşı çıktığını defalarca dile getirdi. DSÖ uzmanlarına göre, yeni tip koronavirüs salgını, şu an küresel salgın formatında değil, sadece birkaç kaynak noktasında yer alıyor ve grup şeklinde bulaşıyor. Ayrıca gözlendiğine göre, bu virüs hiçbir mutasyona da uğramadı. Tüm bunlar olurken, bazı ülkeler aşırı tepkileriyle kaosa neden oldu. Kamunun gerçekleri öğrenmesi karıştırıldı ve daha da panik olmalarına sebep olundu. İşte bu durum, bu mektubu yazmamın ana sebebidir.

“İki halk dayanışma içinde zorlukları aştı”

1999'daki Marmara Depremi’nin hemen ardından, Pekin'de Çin Dışişleri Bakanlığı'ndaki görevim esnasında, uzun ve aralıksız mesai saatleri harcayarak, Türkiye'ye yardım malzemeleri ve arama kurtarma timlerini göndermek için istişarelerde bulunmuştum. İki halk dayanışma içinde bu zorluğu birlikte aştı. Bugün de İstanbul'da salgınla ilgili çalışmalar esnasında, Türkiye'nin büyük desteğini gördüm. İnanıyorum ki, Çin'in tıbbı ve güçlü yöntemlerinin yanında, sizin de desteğinizle bu virüsün üstesinden geleceğiz.

Cui, virüsün o kadar korkunç olmadığını öne sürerken "Virüsü tespit ettik, hastaları da taburcu etmeye başladık. Asıl dikkat etmemiz gereken, panik ve rivayetler virüsten daha korkunç. Herkesin, bu salgına karşı soğukkanlı olmasını ve mantık çerçevesinde bakmasını ve davranmasını rica ediyorum. Çin İstanbul Başkonsolosluğu, son gelişmeler ile hepinizi haberdar etmeye devam edecektir." şeklinde tamamladı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU